• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski sportisti: "Fer-plej je pobjeda"

Šoštar, Tomašević, Milošević, Dozet... govorili banjalučkim osnovcima o fer pleju. „Treba da nauče da poštuju saigrače, publiku, sudije“ kaže Šoštar.

 Srpski sportisti: "Fer-plej je pobjeda" Izvor: MONDO

Tofejni sportisti Srbije posjetili su Banjaluku u sklopu zajedničkog projekta Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Ministarstva omladine i sporta Srbije.

Savo Milošević, Dejan Tomašević, Vladimir Grbić, Vladimir Batez, Predrag Peruničić i Aleksandar Šoštar u banjalučkoj osnovnoj školi „Borisav Stanković“ promovisali su fer plej, moralne vrijednosti i prevenciju nasilja u sportu i na sportskim terenima. O fer pleju učenicima su pričali i proslavljeni banjalučki sportisti Anton Josipović i Milorad Karalić, te košarkaš Igokee Milan Dozet.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar porodice, omladine i sporta u Vladi Srpske Nada Tešanović govorili su prisutnim o značaju fer pleja u sportu, te nastojanjima da se djeci prenesu poruke tolerancije i međusobnog poštovanja, kako u sportu, tako i u ostalim sferama života.

"Utisci su sjajni. Srećna sam što smo upriličili ovaj događaj našim učenicima, jer sigurno nemaju svaki dan priliku da se sretnu sa ovako velikim sportskim imenima. Banjaluka je oduvijek bila sportski grad, a ovdje smo prije svega da naučimo djecu da se bave sportom", naglasila je Tešanovićeva.

U delegaciji iz Srbije bila je i ministarka omladine i sporta Alisa Marić.

"Presrećna sam što smo ovu ideju, koju smo pokrenuli u Srbiji, uspjeli da realizujemo i u Republici Srpskoj. Zadovoljna sam odzivom djece i pažnjom koju su posvetili našim proslavljenim sportistima i osvajačima medalja. To i jeste osnovna ideja naše akcije, da sportisti upute poruku najmađim o toleranciji i fer pleju u sportu", rekla je ministarka Marić.

Osvajač brojnih medalja, nekadašnji košarkaš Dejan Tomašević, izrazio je nadu da će ova akcija doprinijeti da sport na našim prostorima ozdravi.

"Pohvalio bih oba ministarstva što su pokrenuli ovu akciju i hvala djeci koja su uzela učešće u ovom projektu. Na nama svima je da im svojim primjerom pokažemo kako treba da se ponašaju u budućnosti", poručio je nekadašnji centar reprezentacije Jugoslavije, Crvene zvezde, Partizana i brojnih inostranih klubova.

Jedan od učesnika akcije "Fer plej je pobjeda" je i Aleksandar Šoštar, nekada vrhunski vaterpolo golman, a danas predsjednik Sportskog saveza Srbije.

"Normalno je da kada imate ovakvu akciju, i djeca pokažu interesovanje. Sama tema je od velikog značaja za svu djecu koja su u sportu. Ovo je jedna ispravna edukacija i upoznavanje sa svim onim što ih čeka u životu. Treba da nauče na pravi način da poštuju sve ono što rade, da poštuju saigrače, publiku, sudije i da moraju da budu tolerantni prema svima oko sebe", istakao je Šoštar.

Savo Milošević rođen je u Republici Srpskoj, ali je slavu stekao nastupajući za fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije, kasnije Srbije. Nekadašnji napadač Partizana nije propustio priliku da po ko zna koji put posjeti Banjaluku.

"Rad sa djecom je od posebne važnosti i ja se uvijek odazivam ovakvim akcijama. Edukacija mladih ljudi je najbitnija stvar za svaku državu, tako da mi je izuzetno drago što sam danas u Banjaluci. Ministarstvo omladine i sporta Srbije već pet, šest mjeseci organizuje ovu akciju i ja sam od početka njen član. Cilj ove i sličnih akcija je prevencija od negativnih stvari u sportu. Mi uvijek čekamo da se nešto loše desi pa da onda reagujemo. Akcije ovog tipa upravo imaju za cilj da djeca odmah na startu prepoznaju šta je to dobro, a mi se ovim putem trudimo da ih izvedemo na pravi put", poručio je fudbaler rodom iz Janje.

Sportisti, osvajači medalja i javne ličnosti već nekoliko mjeseci prenose poruku fer-pleja i tolerancije nizom manifestacija, a projekat "Fer plej je pobjeda" sada je po prvi put organizovan i u Republici Srpskoj.

(B. Jakovljević, MONDO, foto: MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC