• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nadal: Tretiraju nas kao kriminalce

Najbolji teniser svijeta Rafael Nadal kritikovao je novi režim antidoping kontrola zbog kojeg se, kako kaže, osjeća kao kriminalac.

 Nadal: Tretiraju nas kao kriminalce Izvor: MONDO

Prema protokolu Svjetske anti-doping agencije (WADA) koju je usvojio ATP najboljih 50 tenisera svijeta svaki dan moraju biti jedan sat dostupni za testiranja.

Nadal, ali i Škot Endi Marej i Francuz Žil Simon smatraju da je to čisto maltretiranje tenisera.

“Zbog toga se osjećamo kao kriminalci. Pa ni moja majka ne zna gdje sam svaki dan. Jako teško je znati gdje ćeš biti sutra, naročito u sportu kao što je tenis”, rekao je Nadal.

Oštrije anti-doping kontrole posljedica su činjenice da je tenis postao olimpijski sport, ali prvi reket svijeta se pita da li je to vrijedno maltretiranja.

“Naravno da želim da tenis bude olimpijski sport, ali ne želim da plaćamo ovoliku cijenu. Ja sam prvi koji želi fer takmičenje, potpuno čisto, ali metode moraju biti drugačije”, istakao je Nadal.

Francuz Žil Simon nedavno je imao neugodnu situaciju u rodnom Parizu, gdje je umalo propustio testiranje na doping.
Osmi teniser na ATP listi planirao je da se zabavi sa porodicom, ali je morao da odustane kako bi obavio anti-doping test i izbjegao eventualne kazne.

“Promijenio sam raspored treninga i otišao u zoološki vrt sa porodicom, ali sam dobio poziv kontrolora i morao sam da se vratim. Uspio sam stići na vrijeme”, rekao je Simon.

Britanac Endi Marej takođe je kritičar novog sistema anti-doping testiranja, koji bi prema njegovim riječima trebao da bude mnogo jednostavniji.

“Volio bih kada bi testove van takmičenja obavili u pauzi prije početka sezone, a onda nas testirali tokom svakog turnira. Tako bismo obavili 30 testova godišnje. Mislim da je to dovoljno da se utvrdi da li neko vara ili ne”, rekao je Marej.

Sportisti koji propuste tri anti-doping testa tokom 18 mjeseci suočavaju se sa dvogodišnjom suspenzijom, ali tenisere bi prema mišljenju Simona i Mareja trebalo drugačije tretirati nego ostale sportiste jer oni konstantno putuju.

“Moramo da ispunimo obrazac za tri mjeseca unaprijed, ali ako ispadnete na nekom turniru i odlučite da putujete sutra, prvo što morate da radite je da mijenjate taj raspored”, naveo je Simon.

Teniseri koji završe takmičenje na nekom turniru i vrate se kući već sljedeći dan mogu biti testirani, čak i ako su provjeravani tokom tog takmičenja, a to se desilo Mareju poslije povratka sa Australian Opena.

“Došli su mi u posjetu u sedam sati ujutro. Probudio sam se i nisam znao gdje se nalazim. Mora se pronaći bolji i praktičniji način testiranja tenisera”, istakao je Marej.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC