• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DK: Nadal stavio tačku, Novak bez šanse!

Novak Đoković nije uspio da produži neizvjesnost na petu partiju meča Dejvis kup selekcija Španije i Srbije u Benidormu - 3:1.

 DK: Nadal stavio tačku, Novak bez šanse! Izvor: MONDO

Rafael Nadal u nedelju je maksimalnim rezultatom savladao najboljeg srpskog tenisera i donio "crvenoj furiji" nedostižnih 3:1 uoči poslednjeg okršaja u singlu.

Najbolji igrač svijeta potrošio je dva sata i 28 minuta na putu do konačnih 6:4, 6:4, 6:1 i Španci su se plasirali u četvrtfinale Svjetske grupe vjerovatno lakše nego što su i sami očekivali.

Imajući u vidu statistiku iz prethodnih okršaja Nadala i Đokovića, a zatim trenutnu formu i okolnosti u kojima je igran meč, Novak nije imao realnu šansu da uradi nešto više. Ako je na šljaci izgubio od Nadala svih pet puta i pri tom osvojio samo jedan set, koliki je trebalo biti optimista, pa vjerovati da će u Benidormu biti drugačije?

Novak je svakako mogao da pruži još snažniji otpor favoritu, da makar u jednom setu dogura do taj-brejka, možda i osvoji set. Ali očigledno da ni on nije vjerovao da može dobiti potrebna tri seta.

Jedina karta na koju je srpski tim objektivno mogao da zaigra propala je već u prvom meču, u kojem je Đoković glatko izgubio od Davida Ferera. Da je tada odigrao kao u prva dva seta protiv Nadala i na terenu opravdao veći renome, donio bi srpskoj reprezentaciji važan poen i utjerao Špancima "vodu u uši".

Ovako, nastup dubla Zimonjić - Troicki ostaće zapisan i upamćen kao jedini svijetao momenat ekipe Bogdana Obradovića na klimavom stadionu pored obale Sredozemnog mora. Bolji tim ide dalje, a "orlovima" u septembru predstoji "baraž" za opstanak u Svjetskoj grupi.

Nadal u nedelju nije briljirao, igrao je taman koliko je potrebno da drži meč pod kontrolom. U prva dva seta je pravio brejkove pri rezultatu 4:4 - može li idealnije - dok je u trećem sve bilo završeno već kod brejka za vođstvo od 2:1.

Đoković je uspio da osvoji samo jedan gem na protivnikov servis, kada je u prvom setu izjednačio na 3:3. Bio je to praktično "poklon gem", jer je Nadal vezao tri neiznuđene greške iz forhenda, što mu se na šljaci zaista rijetko događa.

Novak je zatim poveo sa 4:3, a zatim izgubio naredna tri gema uz samo jedan osvojen poen. Srbi jesu narod široke duše, ali ovom prilikom Đoković baš nije morao da se revanšira za poklon tako brzo i tako obilato. Serijom loših udaraca dao je Nadalu set kao na poslužavniku.

U tom dijelu igre imao je sedam vinera manje (4:11) i načinio isto toliko neiznuđenih grešaka više (22:15).

Drugi set protekao je u izjednačenoj borbi, mada je Novak pri rezultatu 3:3 morao da spašava dvije vezane brejk lopte. Već u narednom servis gemu nije uspio - na 30:40 je dva puta pogrešno servirao i još jednom lišio set neizvjesnosti, kada se činilo da može da namuči rivala.

Šteta, jer je po igri bio gotovo ravnopravan, mada je opet imao osjetno više neiznuđenih grešaka (15:9). Pokušao je da poremeti Nadalovu "uspavanku" izlascima na mrežu, u nekoliko navrata uspješno, ali opet bez značajnijeg efekta.

Poslednja lađa potonula je na startu trećeg seta, kada je Novak imao dvije vezane prilike za vođstvo od 2:0.

Nadal je i tada bio na visini zadatka - osvojio je četiri poena zaredom, od toga tri na mreži, mada je pri 30:40 imao obilatu pomoć sreće. Poslao je loptu u vrh mreže, a ona se, naravno, odbila u polje srpskog tenisera, koji do kraja nije uzeo više nijedan gem.

Kolika je bila razlika u samopouzdanju, svjedoči to što je Đoković u sledećem gemu poveo sa 40:0 i ipak ga izgubio. Lob iz forhenda u sam ugao terena bio je kap koja je i definitivno prelila čašu...

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC