• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka – centar svjetskog raftinga!

Zvaničnom prezentacijom u Sarajevu u srijedu je počela promocija SP u raftingu, čiji je domaćin Banjaluka.

 Banjaluka – centar svjetskog raftinga! Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić smatra da će uspješna organizacija ovako bitnog događaja poslati poruku čitavom svijetu da BiH, zemlja koja raspolaže prirodnim bogatstvima, svoje diplomatske poruke šalje i putem sporta.

On je na konferenciji podrške Svjetskom prvenstvu u raftingu, koje će biti održano od 17. do 24. maja na Vrbasu i Tari, zahvalio Međunarodnoj rafting federaciji, koja je ukazala povjerenje Rafting klubu "Kanjon", Gradu Banjaluci i BiH, naglašavajući da je od velike važnosti dobiti povjerenje za organizovanje takmičenja u ovom sportu.

"Podjednako je važno to što će kroz ovaj događaj takmičari iz 46 zemalja svijeta imati priliku da upoznaju BiH i njene prirodne ljepote".

Špirić je istakao i agilnost grada Banjaluke i gradonačelnika Dragoljuba Davidovića, koji je od samog početka prepoznao ovakvu inicijativu i zajedno sa članovima Rafting kluba "Kanjon" u relativno kratkom vremenskom roku oživio ovaj sport, pozicionirao Banjaluku, Republiku Srpsku i BiH na međunarodnoj mapi rafting sporta i na taj način obezbijedio organizovanje svjetskog prvenstva u Banjaluci, iako su konkurenti bili i Australija, Japan, Indonezija i Filipini.

Takođe je zahvalio Delegaciji Evropske komisije u BiH na podršci projektu "Vrbas advenčer risort", koji je finansirala Evropska komisija putem programa EURED i kofinanasirao Grad Banjaluka s ciljem razvoja održivog i konkurentnog eko i avanturističkog turizma u srednjem toku Vrbasa.


"Poznato je da BiH posjeduje izuzetne prirodne potencijale i bogate resurse za razvoj ove vrste turizma, a ’Vrbas advenčer risort’ je upravo destinacija koja će predstavljati takvu ponudu u BiH", naglasio je Špirić.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitras Kurkulas ukazao je na značaj organizovanja Svjetskog prvenstva u raftingu u BiH, podsjetivši da unazad pet godina EU podržava razvoj turističkog sektora u BiH, obezbjeđujući sredstva od 10 miliona evra za 60 različitih projekata.

"Organizator Svjetskog rafting prvenstva učestvuje u jednom od naših uspješnih projekata u području razvoja turizma koji smo podržali sa skoro 300.000 evra. Taj projekat je pokazao da je veliki potencijal u promociji turizma i eko turizma u BiH", istakao je Kurkulas.

On je uvjeren da će Svjetsko rafting prvenstvo, zajedno sa drugim projektima, biti od koristi za ljude u BiH.

"Postoji i simbolični značaj tog događaja, jer svi znamo da sport spaja ljude i nadamo sa da je samo iz tog razloga naša podrška opravdana. Svjetsko prvenstvo će biti i pozitivan primjer BiH. Qudi širom svjeta vidjeće ovu zemlju u pozitivnom svjetlu", rekao je Kurkulas.

Davidović je rekao da ovaj događaj nije značajan samo za Banjaluku i RS nego da promoviše cijelu državu BiH.

"Ovo nije događaj od lokalnog nego od značaja za državu. Prvenstvo će doprinijeti ukupnom privrednom razvoju BiH. Ovo je sigurno jedan od načina da se da doprinos ekonomiji i turizmu kao jednoj ozbiljnoj grani u kojoj BiH ima šta da ponudi", poručio je Davidović.

Prema njegovim riječima, pripreme u organizaciji Svjetskog prvenstva u raftingu su pri kraju i ostalo je da budu riješeni neki tehnički detalji.

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC