• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SLALOM: Rajh pogriješio, Svindal šampion!

Nako što je Benjamin Rajh pogriješio u prvoj vožnji posljednjeg ovosezonskog slaloma u Oreu, Norvežanin Svindal mogao je da počne sa slavljem.

 SLALOM: Rajh pogriješio, Svindal šampion!  Izvor: MONDO

Čudo se dogodilo! Aksel Lund Svindal osvojio je Veliki kristalni globus, tačnije postao je pobjednik u generalnom plasmanu Svjetskog kupa u alpskom skijanju...

Kako?

Pa, Benjamin Rajh je na posljednjoj trci sezone, slalomu u švedskom Oreu, napravio kardinalnu grešku u prvoj vožnji, promašio kapiju i tada je Norvežanin, koji do sada u sezoni nije osvojio NI BOD u slalomu mogao da počne da slavi najvažniju titulu u alpskom skijanju.

Posljednju trku sezone u subotu, Svindal je dočekao sa dva boda prednosti u odnosu na Austrijanca (1.009:1.007), ali je Rajh smatran za velikog favorita, jer je Svindal specijalista za spust i Super G, a Rajh za veleslalom i slalom. Pobjeda u Svjetskom kupu donosi 100 bodova, ali je Rajh još u prvoj vožnji upisao "krompir" i ostao bez Velikog kristalnog globusa.

Svindal je i sam kasnije diskvalifikovan, tako da je ostalo isto odstojanje na kraju sezone, što je najmanja bodovna razlika u istoriji skijanja, kada je generalni poredak u pitanju! Ujedno, sa 1.009 bodova, Svindal je postavio još jedan rekord.

Postao je skijaš sa najmanjim brojem bodova, koji se dokopao prestižne titule. Prethodno, to je 1997. godine pošlo za rukom Francuzu Liku Alfanu, koji je Veliki globus prigrlio sa 1.130 bodova. To samo potvrđuje kakva paklena konkurencija vlada u alpskom skijanju, gdje su pobjede ove sezone, pored Svindala i Rajha, bilježili još Miler, Majer, Kostelić, Kuš, Defago, Granž, Melg, Hel, Ligeti...

Rajh (31) je poslednju trku sezone počeo samouvjereno. Krenuo je u žestok napad od starta, iako nije morao da juri pobjedu, jer je bilo malo vjerovatno da će Svindal osvojiti i bod. Ipak, u agresivnoj vožnji, napravio je grešku poslije 36 sekundi na stazi i tako se oprostio od titule...

"Imao sam zaista dobar osjećaj. Bio sam u sjajnoj formi. Bio sam brz. Promašio sam kapiju gore i to je bilo to...", rekao je Rajh poslije trke.

"Slalom je takav, nepredvidiv, razočaravajuć, lud... Osjećam se prazno. Bio sam fokusiran na trku i sada je gotovo... Ne znam šta bi sada trebalo da radim. Ali, oporaviću se ubrzo. Sve će biti bolje sutra", dodao je očajni Rajh.

"Sada je Aksel najbolji, dobio je svoj meč. Tako da sam veoma srećan. Imam puno poštovanja prema njemu", pomenuo je velikog rivala Rajh.

Svindal (26) već je jednom bio pobjednik Svjetskog kupa u generalnom plasmanu, 2007. godine. On je u subotu promašio već četvrtu kapiju... Ali, to nije toliko iznenađenje, jer on ove sezone nije uspevao ni da se kvalifikuje za drugu vožnju u slalomu!?

S druge strane, Rajh je imao "zicer". On je tri puta u karijeri osvajao Kristalni globus u slalomu, uz zlata na olimpijskim i svjetskim prvenstvima u tehnički najzahtevnijoj disciplini. Ali, ove sezone nije mu išlo u omiljenoj disciplini.

Zašto nije osvojio Veliki globus? Zato što je ostao bez bodova u slalomu na četiri, od deset trka!

Ko je osvojio titulu u slalomu za 2009. godinu, biće poznato poslije druge vožnje. U prvoj, najbolji je bio Italijan Mandred Melg (53,69).

Svindal je preuzeo Veliki globus od Amerikanca Bodea Milera, koji prolazi kroz pravu krizu. On je prvo prošle sezone napustio tim SAD, a ove na polovini sezone odlučio da odustane od takmičenja. Nije skijao na posljednja tri vikenda u Evropi, a odustao je i od finala sezone u Oreu.

Ove sezone nije ostvario nijednu pobjedu i najavio je da će uskoro odlučiti da li će nastaviti da se profesionalno bavi skijanjem.

SPUST (konačan plasman): Mihael Valhofer (Austrija, 470), Klaus Krol (Austrija, 424), Didije Defago (Švajcarska, 363), Aksel Lund Svindal (Norveška, 356), Manuel Ozborn-Paradis (Kanada, 323)...

SUPER G (konačan plasman): Svindal (292), Verner Hel (Italija, 256), Defago (242), Herman Majer (Austrija, 231), Kristof Inerhofer (Italija, 168)...

VELESLALOM (konačan plasman): Didije Kuš (Švajcarska, 474), Rajh (462), Ted Ligeti (SAD, 421), Masimiliano Blardone (Italija, 325), Svindal (260)...

SLALOM (trka prije kraja): Žan-Baptist Granž (Francuska, 481), Ivica Kostelić (Hrvatska, 432), Manfred Pranger (Austrija, 389), Rajnfred Herbst (Austrija, 376), Žulien Lizeroa (Francuska, 339)...

KOMBINACIJA (1. vožnja slalom + 2. vožnja spust, konačan plasman): Karlo Janka (Švajcarska, 242), Silvian Curbrigen (Švajcarska, 231), Romed Bauman (Austrija, 169), Kostelić (166), Rajh (165)...

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC