• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Divac: Da ožive četiri "S"

Predsjednik OKS Vlade Divac u intervjuu agenciji Tanjug govorio o ciljevima u narednom periodu.

 Divac: Da ožive četiri "S"  Izvor: MONDO

Cilj mi je da tokom četvorogodišnjeg mandata na mjestu predsjednika Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) doprinesem zasluženom društvenom pozicioniranju institucije koja se bavi vrhunskim sportom u skladu sa načelima i duhom olimpijskog pokreta, izjavio je proslavljeni košarkaš Vlade Divac u intervjuu za Tanjug.

"Činjenica je da sam u Olimpijskoj kući prekratko za dublje analize, ali dovoljno dugo da mi najbitnije stvari budu jasnije, a želja za promjenom statusa olimpijskog komiteta u srpskom društvu bude imperativ", naglasio je prvi čovjek nacionalnog olimpijskog komiteta.

Trenutnu poziciju OKS unutar društvenog sistema Divac je uporedio sa statusom bilo kog granskog sportskog saveza, konkretno navodeći primjere košarkaške i fudbalske organizacije.

"Angažovaću se na svim poljima, kako bi iskustvo i status olimpijskih komiteta u okruženju prepoznali i u budućnosti primjenili njihove modele organizacije naše državne institucije zadužene za oblast sporta".

Osvajač srebrnog i bronzanog olimpijskog odličja sa reprezentacijom Jugoslavije smatra da OKS zaslužuje da ima mnogo veće ingerencije u sistemu sporta Srbije.

"Trebalo bi da budemo 'kapa' vrhunskog sporta i da mladim talentima, koje treba na vrijeme prepoznati, pružimo podršku u najranijem uzrastu, a ne u periodu kada završavaju karijeru. Pred nama je dug put, idemo korak po korak, a među prvima su ovogodišnje Mediteranske i Zimske olimijske igre 2010. godine", naveo je bivši sportista, Ambasador dobre volje UNICEF-a i realizator velikog broja humanitarnih aktivnosti, uz ocjenu da je "baš sada pravo vrijeme" za njegovo djelovanje u OKS.

Podsjećajući da je osnovni cilj nacionalnih komiteta širenje ideje olimizma i razvoj sporta uopšte, kao i predstavljanje zemlje na takmičenjima pod patronatom Međunarodnog olimipijskog komiteta (MOK), Divac je na početku novog olimpijskog ciklusa Igre u Londonu 2012. nazvao "krunom" rada rukovodstva OKS.

"Ne želim da šaljem nikakve negativne poruke, ali ako želimo rezultate u sportu i drugim sferama moramo imati jasnu sliku šta želimo i sve definisati zakonskom regulativom".

Predsjednik OKS je naglasio neophodnost uspostavljanja sistema sporta u Srbiji kroz definisanje Nacionalne strategije i, prije svega, hitno donošenje Zakona o sportu.

"Olimpijski komitet treba da aktivno učestvuje u predlaganju, odnosno kreiranju Zakona. Sve se i dalje vrti oko interesa, a ako pogledamo gdje su oni dolazimo do fudbala, odnosno Partizana i Crvene zvezde zbog posjedovanja infrastrukture. Ne smijemo sve 'gurati u isti paket', jer onda to nije Zakon o sportu već privatizacija", tvrdi bivši sportista sa velikim međunarodnim iskustvom.

Kao najbliže saradnike Divac je naveo novoizabranog generalnog sekretara Đorđa Višackog i potpredsjednike Ivana Todorova i Žarka Paspalja.

"Višacki je sportista, učesnik Olimpijskih igra, obrazovanje je stekao na Berkluju, mlad je i pun entuzijazma. Možda, kao ni ja, nema iskustva, ali očekujemo podršku i savjete od ljudi koji su cio život proveli u sportu poput Bore Stankovića. Ne mojom zaslugom, ali Predsjedništvo je baš onakvo kakvo sam želio".

Među članovima novog Predsjedništva je 90 odsto bivših sportista što je, tvrdi predsjednik OKS, preduslov za lakše razumijevanje problematike kojom se bave.

"Sve funkcioniše lakše kada imate uz sebe ljude koji razmišljaju na isti način kao i vi. Nemam veliko iskustvo u rukovođenju, bio sam četiri godine predsjednik Partizana, radio neke poslove za madridski Real i Los Anđeles Lejkerse, ali imam viziju. Znam šta sportisti očekuju od institucija, jer sam bio na toj strani i lako mi je da prepoznam probleme koje mogu da imaju u budućnosti".

Jedan od problema koje je Divac naveo je neophodnost depolitizacije sporta, naglasivši da je sprega politike i sporta dobrodošla ali samo ukoliko se odnosi na podršku promociji zemlje i društva.

"Takva povezanost je pozitivna i treba je podržati, ali ukoliko sport bude zavisio od političara onda smo u velikom problemu i to zbog interesnih sfera koje su trenutno očite".

Osvrnuvši se na dugogodišnji rad i boravak u inostranstvu, Divac je rekao da mu je uvek bila želja da četiri slova "S" u srpskom grbu konačno u praksi "ožive" kroz zajedničko djelovanje na rješavanju pitanja od nacionalnog značaja.

Svjesni činjenice da se kao nacija u svijetu možemo promovisati stvaranjem vrhunskih sportista, moramo, kako dodaje predsjednik OKS, da im omogućimo adekvatne uslove za rad što podrazumjeva značajna materijalna ulaganja.

"Sve je povezano. Tokom mog odrastanja postojale su sportske institucije, sistem i infrastruktura, ali je zadnjih godina to urušeno pa sada imamo pojavu individualne brige za razvoj mladih sportista koja potiče iz kruga porodice. To je za pohvalu, ali nije rješenje".

"Sport je takav, nakad pobjedite - nekad ne dođete do cilja. Moje ogledalo uspješnosti biće ako obezbijedim uslove za trening i pripreme olimpijaca za londonske Igre, a onda možda bude 'koš', a možda i ne", slikovito je pojasnio bivši sportista.

"Dosta slikanja - vrijeme je za rad", poručio je Divac!

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC