• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Formula 1: Šampion vozač sa najviše pobjeda!

Berni Eklston izgurao je u FIA svoju ideju da šampion postane vozač, koji zabilježi najviše pobeda, a ne onaj koji osvoji najviše bodova!

 Formula 1: Šampion vozač sa najviše pobjeda! Izvor: MONDO

Timovi u klin, Berni Eklston u ploču. Nedavno, udruženje F1 ekipa, FOTA, predložila je da se sistem bodovanja promijeni i da pobjedniku trke pripadne 12, umjesto 10 bodova.

A, dogodila se još nevrovatnija promjena!

Vlasnik komercijalnih prava nad Formulom 1, Eklston, poslije razvoda sa suprugom Slavicom, izgurao je u FIA svoju ideju da šampion postane vozač, koji zabilježi najviše pobeda, a ne onaj koji osvoji najviše bodova!? Da, to je zvanično...

Sada se samo čeka kako će na to da reaguju u Ferariju, Meklarenu, Vilijamsu, BMW Zauberu, Renou i ostalim timovima. Po ko zna koji put, svemoćni Berni ih je pljunuo.

Ima još!

Bodovi će se sabirati, po starom sistemu (10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1), a "upotrijebiće" se tabela samo u slučaju da na kraju sezone dvojica ili više vozača imaju isti broj pobjeda.

Konačni poredak, od drugog do posljednjeg mjesta, kako je saopštila FIA, takođe će se računati prema bodovnom sistemu koji je na snazi, a titula u konkurenciji konstruktora odrediće se - po bodovima...

Na sastanku FIA održanom u utorak u Parizu tako je prihvaćen prijedlog koji je već nekoliko mjeseci zagovarao Menadžment Formule 1 na čelu sa Bernijem Eklstonom. Istina, vozačima neće biti dodjeljivane medalje, kako je on predlagao, ali će pobjednik biti vozač koji se najviše puta u sezoni penjao na pobjedničko postolje.

Izvori iz F1, ipak, već vide sistem sa dodjelom medalja i ovu odluku, uoči samog početka prvenstva (29. ,mart, Melburn) vide samo kao korak ka zlatu, srebru, bronzi...

Zanimljivo će biti kako će odluku FIA prihvatiti Asocijacija timova Formule 1 (FOTA).

Predstavnici deset timova koji će se takmičiti ove sezone nedavno su zatražili od FIA izmjene pravila ali njihov zahtjev je bio da se umjesto sadašnjeg sistema bodovanja: 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1, pređe na novi: 12, 9, 7, 5, 4, 3, 2, 1 kako bi se veća važnost dala pobjedi na trci.

Njihov zahtjev je u utorak međutim odbačen, a prihvaćen je Eklstonov prijedlog.

Da je ovakav sistem odlučivanja šampiona bio na snazi prošle godine šampion bi umjesto Luisa Hamiltona bio Felipe Masa, jer je vozač Ferarija pobjeđivao na šest trka dok je as Meklarena slavio pet puta.

Ali, ova odluka više je nego kontroverzna, jer bi šampionat mogao da bude odlučen mnogo prije kraja, takođe šampion bi mogao da bude neko ko je četvrti, peti u generalnom plasmanu po bodovima, a daje se na značaju i taktika propuštanja vozača, naročito ako se radi o dvojici iz istog tima.

Događalo se to i ranije, naročito u Ferariju, ali tada je Šumaher na račun "nebitnog" Barikela mogao da osvoji dodatna dva boda, a od sada će jednostavnim usporavanjem na stazi ili zadržavanjem u boksu jednog od vozača moći da se osvoji titula!

Prema odluci FIA, od 2010. godine timovi će imati više slobode za tehnički razvoj aerodinamike, pokretnih krila i dijelom motora, ali pod uslovom da pristanu na ukupni budžet od 30 miliona funti kojim bi bili pokriveni svi troškovi tima. To je ujedno i "selari kep", odnosno dozvoljeni budžet.

Usvojen je i niz mjera kojima se smanjuje broj testiranja i regulišu obaveze timova i vozača prema medijima tokom trka.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC