• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Demonstranti "ugasili" olimpijsku baklju

Olimpijska baklja će od 2016. godine biti nošena samo kroz zemlju u kojoj se održavaju Olimpijske igre.

 Demonstranti "ugasili" olimpijsku baklju  Izvor: MONDO

Olimpijska baklja, koja predstavlja simbol mira i prijateljstva među narodima, od 2016. godine biće nošena samo kroz zemlju u kojoj se održavaju Olimpijske igre, odlučeno je na sjednici Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Denveru.

MOK je zbog sve veće politizacije tradicije da se baklja, čiji je plamen paljen u grčkoj Olimpiji, nosi kroz brojne države po svim kontinentima do mesta održavanja Igara odlučio da prekine tu praksu.

Odluku da se baklja nosi samo kroz zemlju koja organizuje najznačjniju svjetsku sportsku manifestaciuju MOK je donio nakon debakla koji je ta tradicija doživela uoči prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Pekingu.

Uoči 29. Ljetnjih olimpijskih igara baklja je na putu oko svijeta prešla 137.000 kilometara u 19 zemalja na svim kontinentima i više puta se "srela" sa demonstrantima, koji su pokušali da je ugase, izražavajući nezadovoljstvo sa zvaničnom kineskom politikom.

Demonstranti su tradiciju nošenja olimpijskog plamena zloupotrebili i iskoristili da ukažu na, kako su tvrdili, imperijalističku politiku kineskog vođstva, kršenje ljudskih prava u toj zemlji i na nasilno gušenja tibetanskih protesta.

MOK je saopštio da su domaćini zimskih Igara u Vankuveru 2010. i ljetnjih u Londonu 2012. već doborovoljno odustali od nošenja baklje po svijetu i da se na tu temu vode pregovori sa zvaničnicima ruskog grada Sočija, organizatora zimske smotre 2014. godine.

Izvršni odbor MOK-a najavio je i da će vrlo brzo u ugovore o organizaciji Olimpijskih igara biti unijete odredbe kojima će biti definisano odustajanje od nošenja baklje od grčke Olimpije do grada domaćina Igara.

"Zaključili smo da je opasnost od putovanja baklje svijetom izuzetno velika. Unutar granice jedne zemlje postoje mnogo bolje mogućnosti za kontrolu situacije", izjavio je izvršni direktor MOK-a Žilber Feli.

U istoriji modernih Igara olimpijski plamen prvi put je upaljen na manifestaciji u Amsterdamu 1928, a put od Olimpije do mjesta održavanja takmičenja baklja je prvi put prešla najavljujući Igre u Berlinu 1936. godine.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC