• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

F1: Senzacija ili novi svjetski poredak?

Na debiju u Formuli 1, Braun GP odnio je dvostruku pobjedu u Melburnu. Baton najbrži, Barikelo drugi, Hamilton promovisan u trećeg, a Ferari...

 F1: Senzacija ili novi svjetski poredak? Izvor: MONDO

Debitantski tim Braun GP, odnosno tim osnovan u "minut do 12" na ostacima ugašene Honde, ostvario je dvostruku pobjedu na premijernoj trci Formule 1 u novoj sezoni.

Dženson Baton pobjednik je VN Australije na Melburn Parku, a odmah iza njega kroz cilj 307 kilometara duge trke prošao je njegov klupski kolega Rubens Barikelo, ispred vozača Tojote Jarna Trulija.

Italijan je poslije trke kažnjen dodavanjem 25 sekundi, zbog toga što je u poslednjim krugovima trke, dok je na snazi bila žuta zastava, pretekao Luisa Hamiltona i tako izborio treću poziciju. Logično, Hamilton je naknadno promovisan u trećeplasiranog, a Truli je ostao bez bodova.

To je ukratko rezime prve trke u sezoni poslije prave tehničke revolucije koja se odigrala zimus u timovima "najluđeg cirkusa".

Bez obzira na "mali milion" izmjena u pravilima koje je na kraju prošle sezone donijela FIA, ovaj epilog trke u Australiji svakako je senzacionalan.

Nekadašnji šef Ferarija Ros Braun odlučio je zimus da kupi tim Honde, kada je japanski gigant odustao od takmičenja, potom konstruiše nov bolid i kupi Mercedesove motore, da bi poslije samo tri test vožnje zabilježio maksimalnih 18 bodova na jednoj trci!?

Svjetski šampion Luis Hamilton iz Meklaren Mercedesa, sa 18. pozicije domogao se četvrte, odnosno treće na kraju, Ferarijevih asova Felipea Mase i Kimija Raikonena nema među vozačima koji su završili trku, četvrti je Timo Glok iz Tojote, peti eks-šampion Fernando Alonso u Renou, šesti Niko Rozberg iz Vilijamsa, sedmi debitant u F1 konkurenciji, Švajcarac Sebastijan Buemi iz ekipe Toro Roso, a njegov kolega Sebastien Burde iz Francuske naknadno je ušao u krug osvajača bodova, tačnije boda.

Adrijan Sutil (Fors Indija), Nik Hajdfeld (BMW Zauber) i Đankarlo Fizikela (Fors Indija) preostali su piloti, koji su završili 58 krugova dugu trku.

Baton je do druge pobjede u karijeri, a prvu je zabilježio 6. avgusta 2006. u Mađarskoj, došao impresivnom vožnjom, sa pol-pozicije osvojene na treningu u subotu. Nijednog trenutka Englez rođen 1980. godine nije ispustio vođstvo, a to što se iza njega odigravao pravi haos na stazi nije ga poremetilo da ispiše novu stranicu u istoriji Formule 1.

Ovo je prva pobjeda tima koji je debitovao u takmičenju još od 1977. godine, a jedina dvostruka u istoriji...

Pomalo smiješni bolidi, sa znatno širim prednjim spojlerom i užim, a višim zadnjim, žestoko su krenuli od starta, a prva krivina Albert Parka i ove godine bila je kobna za nekolicinu. U čukanju je najgore prošao Heiki Kovalainen iz Meklarena, koji je prvi odustao, a zbog kvarova su u boks morali još Mark Veber (Red Bul), Nik Hajdfeld (BMW) i Rubens Barikelo (Braun GP).

Veteran Barikelo imao je drugu startnu poziciju, ali je očajno startovao, upao u gužvu, zaradio oštećenje i, kako je priznao na konferenciji za medije poslije trke, već se bio odrekao podijuma, ali ga je splet po njega srećnih okolnosti u finišu trke vratio na mjesto sa kojeg je počeo trku. Najviše zahvaljujući strasti Roberta Kubice (BMW) i prkosu mlade zvijezde Sebastiena Fetela (Red Bul).

Neki odgovori uslijediće za sedam dana

Njih dvojica imali ušli su u žestok duel tri kruga prije kraja, Kubica je krenuo da obilazi Fetela sa spoljne strane, u tome je "do pola" uspio, a mladi Nijemac nije tada usporio, tako da su obojica završila u zidu...

Zbog tog incidenta, Fetel će na narednoj trci biti pomjeren deset mjesta unazad na startu, a njegov tim moraće da plati 50.000 dolara što ga je putem timskog radija ohrabrio da nastavi vožnju. To je zvanično objašnjenje, mada se stekao utisak da je Red Bul kažnjen jer je glas iz boksa, uživo u TV prenosu, poslije incidenta Poljaka Kubicu nazvao idiotom.

Cijela ta frka je Barikela momentalno "gurnula" na drugo mjesto, a Luisa Hamiltona, kojeg je kazna pomjerila na 18. startnu poziciju, na treće mjesto u koloni, koja je iza sejfti-kara prodefilovala kroz cilj trke. U toj koloni, Truli je pretekao Hamiltona i kroz cilj prošao kao treći, iako je startovao poslednji, sa 20. pozicije. Manevar pod žutom zastavom koštao ga je povratka na dno, iako je u jednom trenutku bio blizu vrha.

Pored Ferarija (Raikonen - pet puta u boksu, tri kruga zaostatka, Masa - odustajanje 12 kruga prije kraja zbog kvara na motoru), svakako da su Truli, Kubica i Fetel najveći tragičari Melburna, trke koja će ostati upamćena i po tome što su se na F1 scenu vratili slik pneumatici poslije višegodišnje prohibicije.

Naredna trka biće vožena za nedelju dana, 5. aprila u Maleziji, gdje bi trebalo da dobijemo odgovor da li je uspjeh Braun GP tima senzacija, realnost ili samo nedovoljna pripremljenost na nove propise velikih ekipa, kao što su Meklaren, Ferari, BMW, Reno...

REZULTATI VN AUSTRALIJE:

1. Dženson Baton / Engleska / Braun GP / 1 čas 34:15,'784
2. Rubens Barikelo / Brazil / Braun GP / +0,807
3. Luis Hamilton / Engleska / Meklaren Mercedes / +2,914
4. Timo Glok / Tojota / Nemačka / +4,435
5. Fernando Alonso / Španija / Reno / +4,879
6. Niko Rozberg / Nemačka / Vilijams / +5,722
7. Sebastijan Buemi / Švajcarska / Toro Roso / +6,004
8. Sebastien Burde / Francuska / Toro Roso / +6,298

PLASMAN VOZAČA:

1. Baton 10
2. Barikelo 8
3. Hamilton 6
4. Glok 5
5. Alonso 4
6. Rozberg 3
7. Buemi 2
9. Burde 1

PLASMAN KONSTRUKTORA:

1. Braun GP Mercedes 18
2. Meklaren Mercedes 6
3. Tojota 5
4. Reno 4
5. Vilijams 3
6. Toro Roso 3

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC