• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rozberg: Trke u suton su opasne po vozače

Trke koje se održavaju u suton previše su opasne za Formulu 1, odnosno vozače, tvrdi as Vilijamsa Niko Rozberg.

 Rozberg: Trke u suton su opasne po vozače Izvor: MONDO

Decenijama unazad, trke su startovale u 14 časova po lokalnom vremenu, ali je komercijalni momenat, odnosno potreba da se prenosi VN sa udaljenih kontinenata prilagode evropskom auditorijumu, doveo do toga da, konkretno VN Australije u Melburnu startuje predveče po lokalnom vremenu.

Time je udovoljeno ljubiteljima Formule 1, koji nisu morali da ustaju u četiri ujutru, ali je znatno otežan posao vozačima i to iz više razloga. Prvo, narušen im je ustaljeni bioritam, a drugo, sunce koje je u vrijeme trke već prilično nisko, znatno otežava vidljivost i smanjuje koncentraciju.

Česti su odsjaji u retrovizorima, svjetlo se drugačije prelama kroz vizir na kacigi, a na dijelovima staze gdje ima drveća, svjetlosni snopovi deluju kao strop, kada se stazom vozi 300 km/čas.

Novo kasno popodne na startnom pravcu moglo bi da uslijedi već narednog vikenda u Maleziji, gdje bi tempirano vrijeme za start trke moglo da bude 17 časova po lokalnom vremenu.

U Maleziji je i dalje aktuelna sezona monsunskih kiša, a one u ovo doba godine najčešće počinju nakon podnevne žege. Dakle, u vrijeme održavanja trke.

"U Melburnu je bilo očigledno da pomjeranje starta trke samo podiže opasnost po vozače. Vidljivost je bila smanjena, u nekim krivinama nije bilo moguće vidjeti ni ivice staze. Vozio sam direktno "u sunce", nisam vidio ništa i to nije trkanje", poručio je mladi Rozberg i upozorio da bi ta igra sa terminima mogla nekoga skupo da košta.

"Iskreno se nadam da će (organizatori) razmisliti o tome", dodao je mladi Nijemac, švedskog porijekla, čiji je otac Keke Rozberg bio šampion Formule 1.

Prošle sezone, u Singapuru je vožena prva noćna trka u Formuli 1, pod pojačanim uličnim osvjetljenjem, a tako će biti i ove sezone. I organizatori VN Evrope, na ulicama Valensije, koja je takođe debitovala prošle sezone ali po danu, razmatraju mogućnost organizacije noćne trke.

Rozberg je dodao da bi trke trebalo da se održavaju ili po danu ili pod jakim dodatnim osvjetljenjem.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC