• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teniseri ne osvajaju turnire kada postanu očevi

Karijera vrhunskih tenisera bitno se mijenja kada dobiju djecu. Teniseri "očevi" osvojili su samo 10 od 115 gren slem titula.

 Teniseri ne osvajaju turnire kada postanu očevi Izvor: MONDO

Ukoliko švajcarski teniser Rodžer Federer misli da će, kad na ljeto postane otac, to samo malo uticati na njegovu želju da izjednači rekord Pita Samprasa i osvoji 14. gren
slem turnir, mogao bi da se razočara.

Federer je prošlog mjeseca saopštio da ne namjerava da se "previše uznemirava i manje misli na tenis", ali svi roditelji koji imaju "dogovor" oko toga ko će se buditi noću zbog bebe znaju da se zavarava.

Dok Federer i njegova djevojka Mirka Vavrinec nestrpljivo čekaju rođenje prvog djeteta, njegov kolega, hrvatski teniser Ivan Ljubičić upozorava:

"Siguran sam da će to za njega biti veliki šok. Nema diskusije oko toga", rekao je Ljibičić, koji još pokušava da prilagodi svoj život potrebama petomjesečog sina.

"Jednostavno, cijeli život ti se kompletno promijeni. Prioriteti postaju drugačiji. Više nisi najvažniji u porodici, na neki način za izvjesno vrijeme izgubiš dio života", rekao je Ljubičić Rojtersu.

U konkurenciji teniserki, posljednji put je 1980. godine jedna igračica koja je imala dijete osvojila gren slem. To je bila Australijanka Ivon Gulagong, a osvojila je Vimbldon.

Kada su postali očevi, samo jednom su osvajali gren slem turnire Pat Keš, Andre Gomez, Petr Korda, Albert Kosta, Boris Beker, Jevgenij Kafeljnikov i Andre Agasi.

Amerikanac Džimi Konors je jedini teniser koji je uspješno kombinovao porodični život sa teniskom karijerom, a osvojio je tri od osam gren slem turnira, pošto mu se rodio sin Bret 1979. godine.

Za Džona Mekenroa, Ivana Lendla i Stefana Edberga san o titulama se raspršio kada su stigle prinove.

Teniseri "očevi" osvojili su samo 10 od 115 gren slem titula.

"Očinstvo dramatično promijeni život", kaže Beker koji je 1996. osvojio Otvoreno prvenstvo Australije, kada mu se rodio sin Noa. "Mnogo je teže skoncentrisati se na jednu stvar, jer razmišljaš o svom djetetu i ženi, a tenis ostaje na drugom mjestu. To je
činjenica".

Ako je vjerovati teniskim statistikama, dolazak Federera "juniora" mogao bi da označi kraj želji svjetskog reketa "broj dva" da osvoji još koju gren slem titulu.

Doduše, pošto beba treba da se rodi na ljeto, Federer još ima šanse da pobijedi u maju na Rolan Garosu, u junu na Vimbldonu i eventualno na Otvorenom prvenstvu SAD u avgustu.

S druge strane, biće interesantno vidjeti dokle ide njegova lojalnost, odnosno da li će izabrati ličnu slavu ili obaveze prema porodici. Mnogima je teško da zamisle da će 27-godišnji teniser "trampiti" svoj reket za mijenjanje pelena.

"Uvijek sam imao san da ću jednog dana postati najbolji teniser svijeta i ukoliko budem imao dijete dovoljno rano da će moći da me gleda kako igram", rekao je Federer.

Naravno, sa željom da obori Samprasov rekord i izuzetnom psihičkom snagom koju posjeduje, Federer bi mogao da nadmaši svoje prethodnike.

"Rodžer je uvijek umio da se nosi sa pritiskom i siguran sam će tako biti i u ovom slučaju. On uživa u tenisu toliko mnogo da mu nije potrebno da bude 24 sata koncentrisan na igru", rekao je Ljubičić.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC