• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija: Priznanja sportistima, ne i trenerima

Pravo na nacionalno priznanje sada imaju samo srpski sportisti, ali ne i treneri, saopštili su predstavnici Vlade Srbije.

 Srbija: Priznanja sportistima, ne i trenerima Izvor: MONDO

Predstavnici Vlade Srbije izjavili su da su promjene u Uredbi o nacionalnim priznanjima i nagradama u sportu donijete da bi se ispravili njeni nedostaci.

Promjene u Uredbi su brojne, a najvažnije su da sada pravo na priznanje imaju samo sportisti, ali ne i treneri.

Priznanja i nagrade dodjeljuju se za pojedinačne i ekipne sportove u olimpijskim disciplinama na Olimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima, Paraolimpijadi i Šahovskoj olimpijadi, a sportisti sada mogu da dobiju nagradu i penziju i za osvajanje Dejvis kupa i Fed kupa.

Pravo na nacionalno priznanje, odnosno penziju, dobiće poslije 40. godine života, umjesto poslije 35. godine, kako je bilo do sada. Treneri više neće moći da dobiju penziju, već samo nagradu.

Izmijenjeno je i rangiranje za pojedinačne i ekipne sportove i sada svaka medalja donosi isti novčani iznos.

Svi treneri i sportisti koji su dobili do sada nagradu ili penziju prema odredbama stare uredbe, kada medalje nisu bile ograničene samo na olimpijske discipline, dobijaće je i dalje. Uredba je usvojena na sjednici Vlade 2. aprila, a stupa na snagu osam dana poslije.

Načelnik odjeljenja za sport u Vladi Srbije Dragan Atanasov rekao je da su olimpijske discipline postale uslov, jer je cilj uredbe bio da se promoviše sport i afirmiše država Srbija, ali da to nije dalo zadovoljavajuće rezultate.

"Kada se ne računaju vaterpolo, odbojka i sportovi osoba sa invaliditetom, isplatili smo 1.668.625 evra, od čega je na neolimpijske discipline otišlo čak 1.276.750 evra, a na olimpijske samo 391.875. Ispalo je da smo postigli suportan efekat, odnosno da su sportisti počeli da izbjegavaju Olimpijske igre", rekao je Atanasov.

Iz uredbe je izbačena mogućnost da treneri dobiju penziju, jer je ocijenjeno da je karijera trenera duža od igračke.

U staroj verziji Uredbe nije bilo jasno da li se odrednica "trener" odnosi samo na selektora ili na druge stručnjake koji su sa sportistima radili. Sada je trener definisan kao onaj koji sa sportistom učestvuje u osvajanju medalje.

Novi član Uredbe predviđa mogućnost i oduzimanja penzije ako učestvuje u nelegalnim aktivnostima i krši opšte sportske norme i pravila. Penzija se može oduzeti na prijedlog Ministarstva omladine i sporta u Vladi Srbije.

(Beta, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC