• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BG MARATON: Trijumf Kenijaca

Kenijski atletičar Viktor Kigen Kiplgat pobjednik je 22. Beogradskog Banka Inteza maratona.

 BG MARATON: Trijumf Kenijaca  Izvor: MONDO

Njegova zemljakinja En Džepkemboi Kosgei trijumfovala u ženskoj konkurenciji.

Kigen je najtežu atletsku disciplinu pretrčao za dva sata, 13 minuta i 28 sekundi.

Trku su obilježili maratonci iz Kenije, budući da su zauzeli šest mjesta među osam najboljih.

Drugo mjesto zauzeo je Silvester Čebi Kipjego u vremenu 2:14,25 sati, a treće, takođe, Kenijac Džulijus Korir Kiplagat rezultatom 2:14,28 časova.

Uspjeh pobjednika je još veći ako se zna da je u Beogradu istrčao prvi maraton u karijeri, na preporuku bivšeg svjetskog rekoredera Pola Tergata.

Nagrada za pobjednika maratona je 5.000 evra, ali će Kigen zaraditi nešto više od 6.000 evra jer je ostvario bolje vrijeme od prošlogodišnjeg pobjednika Vilijama Kipčumbe.

Pobjednik maratona rekao je da nije očekivao pobjedu i da mu trka u Beogradu nije bila teška.

"Sve je bilo u savršenom redu. Nisam očekivao da ću pobijediti, ali sam znao da ću dobro da trčim. Odvojio sam se oko 30. kilometra i poslije sam dobro nastavio. Sviđa mi se Beograd, ljudi su dobri, hrana je odlična. Bio sam spreman i zato mi ova trka nije bila teška", rekao je Kigen poslije trke.

Među osmoricom najboljih, kojima su pripale novčane nagrade našli su se još katarski atletičar Ahmed Mustafa, koji je zauzeo četvrto mjesto (2:16,22), peti je bio Zaid Larusi iz Maroka (2:16,29). Viktor Mangušo iz Kenije trku je završio na šestom mjestu (2:16,49), ispred Kenijaca Edvina Kimutajia Kipčona (2:17,36) i Petera Naibejia Kvalija (2:18,26).

U konkurenciji maratonski najbolja je bila Kenijka En Džepkemboi Kosgei. Ona je stazu dugu 42 kilometara i 195 metara pretrčala za dva sata, 34 minuta i 51 sekundu.

"Ovo je moja druga pobjeda u maratonu, od ukupno pet učešća. Prezadovoljna sam i prvo mjesto mi mnogo znači. Dolazim iz sportske porodice, brat i sestra trče maraton, ali sa malo manje uspjeha. Trčale smo u grupi, ali sam se odvojila na 35. kilometru i dala svoj maksimum", rekla je Kosgei poslije trke.

Ona je istakla odličnu organizaciju maratona i poručila da će i sljedeće godine učestvovati na maratonskoj trci u Beogradu.

"Ovu trku ću zapamtiti po sjajnoj organizaciji i divnim ljudima koji su nas podržavali tokom trke. Vjerujem da ću i sljedeće godine učestvovati na maratonu u Beogradu".

Litvanka Raša Draždauškaite zauzela je drugo mjesto vremenom od 2:34,59, dok je treća kroz cilj prošla Španjolka Marija Ruis (2:49,32).

Atletičarka SAD Džejmi Marti zauzela je četvrto mjesto (2:51,12), dok je Marija Roča Tersi iz Španije bila peta (2:51,32).


Olivera najbolja u polumaratonu

Srpska atletičarka Olivera Jevtić pobijedila je u polumaratonskoj trci na 22. Beogradskom maratonu.

Jevtićeva je stazu od 21 kilometar pretrčala za sat, 12 minuta i 20 sekundi i tako šesti put trijumfovala u polumaratonskoj trci na Beogradskom maratonu.

"Trčala sam za svoje prijatelje koji su vjerovali u mene. Drago mi je što sam razuvjerila 'nevjerne Tome' koji su govorili da sam završila sa atletikom. Pokazala sam da sam ona stara Olivera, ako budem zdrava biće i dobrih rezultata", rekla je Užičanka.

Srpska atletičarka tako je postala prvi nosilac trofeja "Đoko Vještica" koji je ustanovljen ove godine.

"Drago mi je što sam osvojila trofej svog prijatelja. Đoko Vještica i ja smo zajedno gradili imidž Beogradskog maratona", dodala je Jevtićeva.

Pobjedom u polumaratonu Jevtićeva je osvojila nagradu od 1.000 evra.

Druga kroz cilj prošla je srpska atletičarka Danijela Barać, koja je polumaratonsku stazu pretrčala za sat, 29 minuta i pet sekundi, dok je treće mjesto zauzela takmičarka iz Crne Gore Daliborka Davidović sa 18 sekundi zaostatka za prvoplasiranom Oliverom Jevtić.

U konkurenciji muškaraca najbrži u polumaratonskoj trci bio je atletičar iz Kenije Metju Kipto Čeboj. On je trku završio za jedan sat, četiri minuta i 56 sekundi.

Drugi je bio Slovenac Roman Kejžar (1:06,05), a treći njegov zemljak Antun Kosmač rezultatom 1:08,18 časova.

U maratonskoj trci učestvovao je 341 takmičar, u polumaratonskoj trci 1.170 takmičara, a u "UNICEF trci zadovoljstva više hiljada ljudi.

Znak za početak maratona dali su ministarka sporta i omladine Snežana Samardžić-Marković, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predsjednik Skupštine grada Aleksandar Antić i predsjednik Upravnog odbora Beogradskog maratona Aleksandar Đorđević.

"Beogradski maraton već postaje tradicija i duh Beograda. Svake godine je sve masovniji i ljepši. Ako nastavimo ovako ozbiljno da ga pripremamo, možda jednoga dana naš maraton stane uz bok čuvenom maratonu koji se održava u Bostonu", rekao je Đilas.

Beogradski maraton ujedno je bio i Svjetsko vojno prvenstvo u maratonu, u kome je učešće uzelo i 27 predstavnika stranih vojnih snaga.

(agencije, MONDO, foto: MN Press, Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC