• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

F1: Dženson Šumaher

Nije mnogo prošlo od kada je svet Formule 1, sa dozom olakšanja, ispratio Mihaela Šumahera u penziju, a pojavio se novi...

 F1: Dženson Šumaher  Izvor: MONDO

 Ako je slutiti po prvih šest trka u novoj sezoni, sve će biti u znaku Džensona Batona i Bron GP-a.

Za sada je tako.

Englez u bolidu tima, koji je osnovan 5. marta 2009. godine, u nedelju na VN Monaka zabilježio je petu pobjedu i ima 51, od 55 mogućih bodova (VN Malezije prekinuta je pa su bodovi prepolovljeni). Baton je vodio od prvog do posljednjeg kruga, a niko od rivala nije uspio da mu se približi.

Drugi je kroz cilj, sa više od sedam sekundi zaostatka, prošao Batonov klupski kolega Rubens Barikelo, a treće mjesto pripalo je šampionu svijeta iz 2007. godine, Kimiju Raikonenu iz Ferarija. To je prvi podijum za Ferari ove sezone!

Baton je za osam godina u Formuli 1 zabilježio jednu pobjedu, a onda za dva mjeseca - pet! Vjerovatno nije ni sanjao da će mu se to dogoditi kada je prihvatio da iz ugašene Honde pređe u novoformirani Bron GP, vlasnika Rosa Brona, nekada prvog čovjeka Ferarijevog tima.

Trka po ulicama Monte Karla odlučena je, ili bar poredak vodećih, praktično u prvoj krivini, kada je Baton zadržao prvo mjesto zarađeno na treningu, a veteran Barikelo uspio sa treće da pretekne Raikonena i tako u nastavku trke "čuva leđa" kolegi i lideru šampionata.

Raikonen i Ferari nisu uspjeli da taktikom i pit-stopovima nadoknade propust na startu, a to im je otežao i pogrešan izbor pneumatika na startu trke.

U početku, zanimljiva je bila borba za četvrto mjesto između pobjednika jedine trke koja nije pripala Batonu, mladog Nijemca Sebastijana Fetela iz Red Bula, Mase i Nika Rozberga iz Vilijamsa. Fetel je bio četvrti, ali je imao znatno oštećenije pneumatike od pratioca, tako da ih je usporavao dok nije napravio grešku u 11. krugu i dopustio Masi i Rozbergu da ga preteknu na uzanoj stazi.

Sve je kasnije postalo još gore za Fetela, jer je u 16. krugu, u krivini Sen Devu, izletio i uništio zadnji kraj bolida.

Svjetski šampion Luis Hamilton nije napravio nijednu grešku na trci, ali nije ni bio u stanju da zabilježi značajan plasman, jer je plaćao za grešku napravljenu na treningu u subotu kada je udario u zid. Zbog toga, uz odluku da promijeni mjenjač, startovao je sa začelja i stigao do 12. mjesta.

Taj uspjeh ostao je misaona imenica za njegovog kolegu iz Meklarena, Heikija Kovalainena, koji je četvrti put ove sezone odustao, a startovao je sa sedme pozicije.

U 36. od 72 kruga, Baton je obišao Hamiltona... Za cio krug.

Naredna trka na programu je za dve nedelje, 7. juna u Turskoj, a ukoliko se nešto bitno ne promeni u razvoju ostalih bolida do starta na Istanbul Parku, Bron Mercedesi doneće nam dominaciju kakvu je imao samo Ferari početkom milenijuma.

Tri puta ove sezone, bijeli bolidi prošli su kroz cilj prvi i drugi...

REZULTATI VN MONAKA

1. Dženson Baton (Bron GP) 1 čas 40:44,282
2. Rubens Barikelo (Bron GP) +7,666
3. Kimi Raikonen (Ferari) +13,442
4. Felipe Masa (Ferari) +15,110
5. Mark Veber (Red Bul) +15,730
6. Niko Rozberg (Vilijams) +33,586
7. Fernando Alonso (Reno) +37,839
8. Sebastien Burde (Toro Roso) +1:03,142

VOZAČI

1. Dženson Baton (Bron, Engleska) 51
2. Rubens Barikelo (Bron, Brazil) 35
3. Sebastian Fetel (Red Bul, Njemačka) 23
4. Mark Veber (Red Bul, Australija) 18,5
5. Jarno Truli (Tojota, Italija) 14,5
6. Timo Glok (Tojota, Njemačka) 12
7. Fernando Alonso (Španija, Reno) 11
8. Kimi Raikonen (Finska, Ferari) 9
9. Luis Hamilton (Engleska, Meklaren) 9
10. Felipe Masa (Brazil, Ferari) 8

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC