• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RG: Kirstea "nažuljala" Jelenu

Srbija više nema predstavnika u singlu na Rolan Garosu. Sorana Kirstea je zaustavila Jelenu Janković - 3:6, 6:0, 9:7.

 RG: Kirstea "nažuljala" Jelenu Izvor: MONDO

U meču koji je trajao čak dva sata i 44 minuta, 19-godišnja Rumunka, 41. teniserka svijeta, zasluženo je došla do najznačajnijeg trijumfa u karijeri i plasmana u četvrtfinale gren slema u Parizu.

U dramatičnoj završnici djelovala je spremnije, nije se predavala ni u jednom momentu. U drugom i trećem setu je igrala odlično dok je Jelena bila daleko ispod svojih mogućnosti.

O tome govori i statistika. Rumunka je u drugom i trećem setu imala znatno više direktnih poena - 34:11. Sve vreme se dobro kretala i snažno udarala lopticu. Možda je i ranije mogla da završi meč, ali je plaćala ceh neiskustvu. Ruka joj je nekoliko puta zadrhatala kada je bila nadomak uspjeha.

Ipak, poslije maratona, Kirstea je iskoristila treću meč loptu na servis Jelene Janković, koji nije uspjela da ponovi rezultat sa prošlogodišnjeg Rolan Garosa, kada je stigla do polufinala.

Mlada Rumunka je prethodno već napravila nekoliko iznenađenja u Parizuu, eliminisavši nosioce, Francuskinju Aliz Korne (21) i Dankinju Karolin Voznijacki (10), ali je pobjeda nad petim favoritom turnira ipak njen dosadašnji vrhunac.

Džej Džej je dobro otvorila svoj prvi meč sa Kirsteom i povela 3:0. Rumunka se tada "upisala" na svoj servis, a onda i u potpunosti opustila. Oslobodila se početnog grča i kako je vrijeme odmicalo, sve je više prijetila Srpkinji.

Kirstea nije uspjela da odmah uzvrati brejkom, iako je imala šanse za to, ali je kod vođstva Jelene od 4:1, "vezala" dva gema.

Ipak, Jelena se trgla na vreme i uspjela da privede set kraju poslije 41 minuta - 6:3.



Srpkinja je loše ušla u nastavak meča i dozvolila 41. teniserki svijeta da stekne prednost od 3:0 (uz jedan brejk). Tada je Jelena zatražila ljekarsku pomoć zbog problema sa prstima na nozi. Od doktorke je tražila da joj isječe patiku i "oslobodi" prst.

Tada je postalo jasno da žulj ograničava kretanje srpske teniserke, koja je djelovala nervozno i pokušavala da skraćuje poene. Rumunka je to znala da iskoristi, nastavila je da kontroliše igru i lako stigla do ubjedljivih 6:0 (34 minuta).

Jelena Janković je seriju rivalke uspjela da prekine tek poslije sedam gemova. Uz mnogo muka izjednačila je na 1:1 u trećem setu i prekinula niz Rumunke, koja je u tim trenucima letjela po terenu Suzan Lenglen, puna samopouzdanja, a i publika joj je bila naklonjena.

Teniserke su "čuvale" servise do 4:4, a onda je 19-godišnja teniserka pod pritiskom pogriješila četiri puta i omogućila Srpkinji da načini brejk. Međutim, Jelena nije materijalozovala tu prednost iako je gem na svoj servis počela sa 30:0. Rumunka je osvojila četiri uzastopna poena - 5:5.

Brejkova nije bilo u narednih pet gemova, ali jeste onda kada je Jelena Janković najmanje željela. Umor je znatno više uticao na Srpkinju, počeli su da je "hvataju" i grčevi, pa je Rumunka zasluženo trijumfovala - 7:9.

Sorana Kirstea će se u četvrtfinalu sastati sa pobjednicom meča Virdžin Razano (Francuska) - Samanta Stosur (Australija, 30. nosilac).

(MONDO, foto AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC