• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODBOJKA (F6):Brazilci kraljevi drame

Brazil je pobijedio Srbiju 3:2 (22:25, 25:23, 25:22, 23:25, 15:12) u finalu završnog turnira Svetske lige u Beograskoj areni.

 ODBOJKA (F6):Brazilci kraljevi drame  Izvor: MONDO

"Kariokama" je to osmi trofej, a pripalo im je i milion dolara. Upola manja nagrada pripala je Srbiji, koji ni u četvrtom finalu nije stigla do trona.

U Beogradskoj areni okupilo se 22.680 gledalaca što je novi rekord dvorane, ali i Svjetske lige. Prethodni rekord Arene iznosio je 22.567 ljudi, koliko se posmatralo košarkašku utakmicu Evrolige između Partizana i Panatinaikosa u martu ove godine.

Domaćin je dobio prvi set, koji je trajao 24 minuta, rezultatom - 25:22.

Tim Igora Kolakovića poveo je 5:2, gosti su došli do 5:5 i od tada se vodila izjednačena borba. Srpska reprezentacija je uspjela da povede sa dva razlike tek kod 20:18, a Ivan Miljković je nedugo zatim asom doveo "plave" na "plus tri" - 22:19.

Poslije greške Bojana Janića, Brazilci su prišli na 22:23, ali je onda Žiba napravio servis grešku, a potom je Miljković iz kontre iskoristio prvu set loptu - 25:22.

Miljković je bio najbolji, sa osam poena.

Sedmostruki osvajač Svjetske lige je izjednačio - 25:23.

U početku drugog seta (trajao 26 minuta), inicijativu su preuzeli igrači u žutim dresovima. Na prvi tehnički tajm-aut otišli su sa prednošču 8:6, kasnije poveli i sa 10:7.

Srpski odbojkaši su ipak izjednačili na 14:14 i ponovo se, kao i u prvom setu, ušlo u neizvjesnu završnicu.

Brazilci su izblokirali Janića za vođstvo 24:22 što je bilo presudno, jer su iskoristili drugu set loptu - Žiba je tukao u blok, a lopta je otišla u aut.

Miljković je tada stigao do "kote 15".

Brazil je dobio treći set (27 minuta) - 25:22.

Brazilci su opet bolje počeli - 3:0, zatim i 7:3, pa 11:6. Ispostavilo se da su već tada stekli nedostižnu prednost.

Tada je selektor Kolaković zatražio tajm-aut, a kapiten Nikola Grbić pokušao da "digne" saigrače:

"Idemo, nije sve izgubljeno", vikao je Grbić.

Međutim, ni to nije pomoglo, "karioke" su nastavile u svom ritmu i povećavale prednost - 12:6, 16:8... Sve što su "plavi" uspjeli u nastavku bilo je da smanje "minus" - 25:22.

Najbolji poenter, Miljković, je u toj dionici zabilježio samo dva poena, pa se Brazilac Neveš Leandro Visoto izjednačio sa njim - 17.

Srbija je izjednačila poslije 29 minuta i velike drame - 25:23.

Srbija je vodila 11:9. Međutim, nedugo zatim servisima je uzvratio Žiba, pa su "karioke" napravile seriju 4:0 i stigle do 15:13. Ipak, srpska reprezentacija je izjednačila i onda se igralo "poen za poen"... Ponovo se ušlo u neizvjesnu završnicu.

Drama je nastala kod poena kada je Miljkovićev smeč od bloka Brazilaca završio u autu, ali su gosti burno reagovali vjerujući da je lopta zakačila srpskog korektora. Poen je dodijeljen Srbiji...

Međutim, nastao je prekid, uslijedile su konsultacije sudija sa zvaničnicima svjetske odbojkaške organizacije, pa je odluka promijenjena i Brazil je poveo 22:21.

Proradio je tada srpski inat. Reprezentacija Srbije "vezala" je tri poena (24:22), a zatim kod druge set lopte Visoto je poslao loptu u aut.

Visoto je preuzeo primat u odnosu na Miljkovića po broju osvojenih poena - 26:22.

Taj-brejk (15 minuta), trofej i milion dolara osvojili su Brazilci - 15:12.

Brazil je poveo 2:0, "plavi" su preokrenuli na 3:2 na servis Dragana Stankovića. Nedugo zatim Miljković je odservirao as, a zatim i dobro smečovao - 6:3.

Međutim, proradio je blok gostiju, smanjili su na 7:8, a kod 8:10 osvojili tri uzastopna poena i poveli. Miljković je onda smeč poslao u aut - 10:12. Ubrzo su "žuti" stigli do 14:11 i tri meč lopte od kojih su drugu iskoristili.

Najefikasniji na utakmici bio je Visoto sa 29 poena, dok je Miljković uknjižio 28.

Uskoro opširnije...

(MONDO, foto MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC