• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Andrej Golić o BiH: Samo bez euforije i tragedije!

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Proslavljeni rukometaš i osvajač zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu 2001. godine sa selekcijom Francuske, Andrej Golić, za MONDO je analizirao učinak "zmajeva“ na SP u Kataru, ali i glavnih favorita za osvajanje medalje.

Svjetsko prvenstvo u Kataru se zahuktava, a za dan, dva znaće se i prvi putnici u drugi krug takmičenja. Reprezentacija BiH upisala je po jednu pobjedu i poraz i za prolaz dalje trebaće im jedan trijumf u preostale tri utakmice, protiv Makedonije, Tunisa ili Hrvatske.

Pred meč sa Makedonijom (17.00) zamolili smo Andreja Golića, bivšeg rezprezentativca Francuske i osvajača titule svjetskog prvenstva sa „trikolorima“ 2001. godine da proanalizira nastupe BiH na Svjetskom prvenstvu u Kataru, koje prati kao stručni saradnik medijske kuće BEIN Sports.

"Bosna je dobra reprezentacija, kvalitetna, Marka je selektor sa puno duha, puno je tu pozitivnih stvari, međutim susreću se sa nekim stvarima sa kojima smo se svi jednom susreli, a to je da prvi put igraš veliko takmičenje, puno utakmica u malo dana, trema, tu je i taj manjak širine na određenim pozicijama koje su ključne na tim prvenstvima. Tanki su na srednjem beku, recimo. Koliko god da imaju kvalitetna rješenja na lijevom beku i na pivotu toliko na srednjem beku, kada se Karačić malo zamori nema rješenja. To im je nedostajalo protiv Austrije, da su imali nekog sa malo više imaginacije, malo maštovitosti u prvih petnaest minuta mogli su dobiti i Austriju. Ipak ovo je sve fenomenalno s obzirom na sve probleme u kojima se nalazi država i ostale stvari. Iran je jako kvalitetna reprezentacija samo što se kod nas malo zna, pa Makedonija ih je jedva dobila. Da nije Lazarov zabio ne bi ih ni oni dobili", rekao je Golić za MONDO.

On je potom istakao šta će biti presudno za plasman "zmajeva" u naredni krug.

"Sve je otvoreno, samo je ja bih rekao, te autsajderske reprezentacije, oni moraju da nauče da ideš iz pobjede u poraze i da ideš i bez euforije i bez tragedije. To je ključ svega. Oni ako su se digli poslije poraza, ne vidim razloga zašto ne bi Makedoniji uzeli bar bod, samo je najbitniji taj prilaz utakmici", ocijenio je Golić.

Utakmice "zmajeva" protiv Irana i Austrije je pratio sa velikom pažnjom, a u razgovoru za MONDO "secirao" je selekciju BiH i analizirao učinak pojedinaca.

"Praktički nema nijedan igrač da je odigrao dobro jednu i drugu utakmicu. To će im trebati, ta konstanta . Dejo (Malinović, op.a.) je odigrao korektno prvu, jako fino i drugu, vidjećemo da li će nastaviti kontinuitet, ali ostao je sam. Sam je ostao na desnom beku, vidjećemo da li je to previše za njega. Prce je bio dobar prvo poluvrijeme protiv Austrije pa ga poslije nije bilo. Terzića se nije ni koristilo, možda je tu rješeje da se više on koristi. Vražalić je tu zasad malo podbacio. Burić golman je bio odličan drugu utakmicu, protiv Irana je bilo slabo. Burić pivot odlično prvo poluvrijeme protiv Austrije, drugo ništa. Znači nijedan igrač nije odigrao i jedno i drugo slabo, a nijedan nije ni odigrao fenomenalno. Tu je ta nada, a i ono na čemu treba poraditi".

Selektoru Markoviću nema šta da zamjeri, osim...

"Ne igra selektor, selektoru možemo reći npr. zašto nije poveo drugog srednjeg beka, ali kada malo bliže pogledamo da li postoji neki srednji bek koji bi mogao odraditi ovo o čemu pričamo, osim Karačića? Pričao sam s njim, možda će malo više Jankovića koristiti, možda Terzića, ali jednostavno nije to do selektora, to je jedno neiskustvo. Ima BiH koji su iskusni, koji su prošli Ligu šampiona, igrali jake lige, ali druga je stvar Svjetsko prvenstvo, to je taj sistem takmičenja, mora se naviknuti i um i tijelo na to, nije lako, ali najbolje je naučiti na licu mjesta. Valjda su neke stvari skontali. Nisam pesimista, ali autsajderi su, ako prođu u drugi krug, ljudi moraju biti svjesni, to će biti fenomenalan uspjeh", istakao je Golić.

Selekcija Francuske, sa kojom je dok je igrao, osvojio dva svjetska zlata i dve bronze i na ovom svjetskom šampionatu je jedan od glavnih favorita za osvajanje najsjajnijeg odličja, uprkos ne pretjerano ubjedljivim pobjedama na startu prvenstva u Kataru.

"Francuzi ne igraju fenomenalno na početku. Igraju slabije nego u pripremnom periodu. Juče protiv Egipta bilo je dosta ozbiljno. Ali oni ne potcjenjuju nikoga, juče i sa pet odbrana oni pobijede Egipat koji je fina reprezentacija, tako da nisam nešto previše zabrinut, ali moraće se malo više ovi drugi razigrati. Nikola sam nosi ekipu na leđima. Tu je i druga stvar, kriterij suđenja je dosta čudan, a Francuska igra malo jaču odbranu tako da će se morati prilagoditi tome“, rekao je Golić.

O SUĐENJU

"Očigledno da su instrukcije iz IHF-a da se sude dvije minute koje se ranije nisu sudile. Svi pravi eksperti, međutim, misle da će se od osmine finala taj kriterij vratiti na neki pravi kriterij. Ali ako ostane onda će se morati promijeniti pripreme i strategije ekipa jer očigledno ćeš morati više raditi na igri 'šest na pet' i 'pet na šest' nego 'šest na šest'", smatra Golić.

Na startu šampionata Argentina je iznenadila Dansku odigravši 24:24, ali to prema ocjeni Golića, i nije neko veliko iznenađenje i nešto što bi trebalo da nas začudi.

"Pratim te igrače, njih osmorica igraju u Francuskoj, to su sve samo ne bezveze igrači. Imaju puno talenta, imaju jako dobar ambijent, između sebe se jako dobro slažu i uvijek su opasni. Oni su već Danskoj otkinuli bod ili dva na prošlom SP, dobili su i Hrvatsku kada je ona bila prvak u Portugalu. Njima ovo nije prvi put da rade ovako nešto. Eto Brazil je umalo dobiju Španiju, a u finalu Panameričkih igara Argentina ih dobije 14 razlike, to je ekipa koja je juče Poljskoj trebala da otkine bod ili više. Ne samo da nema više slabih ekipa, nego ta Argentina ne samo da može otkinuti Danskoj bod, već će otkinuti još bod-dva, a u budućnosti i više jer imaju talenta. Da nije špansko prvenstvo potonulo njih 15 bi igralo vani, a onda bi bili još opasniji".

Selekcija domaćina pojačana sa brojim stranim igračima, među kojima je nekoliko njih sa prostora Balkana, upisala je dve pobjede u prve dve utakmice, a mnogi ih vide kao jednog od kandidata za medalju. Golić je međutim pomalo rezervisan kada su u pitanju mogućnosti Katara.

"Mislio sam prije početka SP da selekcija Katara može da se umiješa u borbu za medalje, ali prema onom što sam vidio ne mislim više tako. Mislim da nemaju kvalitet da dobiju Dansku, Španiju, Hrvatsku ili Francusku. Ja bih ubrojao tu možda Njemačku koja je izgleda fino posložena reprezentacija. Katar previše zavisi od golmana koji su fenomenalni, ali oni praktično morjaju svaku utakmicu biti na 50 odsto odbrana da bi oni bili mirni. Evo danas imaju pravi test protiv Slovenije koja je prava, kvalitetna reprezentacija. Ako prođu taj test onda ih treba ubrajati u opasne reprezentacije, ali teško da će dobiti, jer nemaju tu širinu i dosta stihijski igraju. Igraju kod kuće, jedino to može da im pomogne".

Oni koji međutim i dalje jesu veliki favoriti, prema njegovom mišljenju, su osim Francuza, Hrvati, Španci i Danci.

"Istina je da nema više slabih ekipa, to se nekada pobjeđivalo po 15-16 razlike, sad samo Saudijsku Arabiju možeš pobijediti 15 razlike. Hrvatska isto kao Španija i Francuska, nijedna od njih nije pobijedila sa više od 4-5 razlike. To su reprezentacije koje gledaju malo dalje, malo šire. Problem Hrvatske je u tome što treba razigrati drugu postavu, jer će im trebati, da im se ne bi desilo, kao što se svaki put desi, da npr. Duvnjak ne može kasnije da odigraprotiv Francuske jer je svaku utakmicu odigrao po 60 minuta. Francuska ima isti problem sa Nikolom, ako bude igrao svaku po 60 minuta imaće problema u četvrtfinalu i polufinalu. Da bi ih imao u završnici, moraće preuzeti malo rizik, malo manje ih koristiti. Ali nisam nešto zabrinut, to su reprezentacije koje imaju kvalitet i širinu veću nego ostali tako da ove četiri reprezentacije su i dalje favoriti. I Danska uprkos Argentini, i Španije uprkos zamalo porazu od Brazila i Francuska i Hrvatska su te najbolje reprezentacije", zaključio je Golić na kraju razgovora za MONDO.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC