• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SP: Arbitri pogurali Tunis protiv "zmajeva"!

Autor mondo.ba

Rukometaši Bosne i Hercegovine nisu uspjeli da savladaju Tunis 27:24 (15:14) i najvjerovatnije neće igrati u osmini finala Mundijala u Kataru. Draganu Markoviću su pobjedu i drugi krug dijelom onemogućile portugalske sudije...

"Zmajevi" nisu uspjeli da zabilježe pobjedu protiv Tunisa, ali su bili đavolski blizu!

Imao je tim Dragana Markovića sve u svojima rukama - dva gola viška na pet minuta do kraja, ali su u tim trenucima pored nesmotrenosti i grešaka "zmajeva" i portugalske sudije direktno pomogle Tunižanima da se vrate u igru. Posebno zbog isključenja Senjamina Burića i Muhameda Toromanovića uz dosuđeni sedmerac nakon što je golman Benjamin Burić odbranio čisti "zicer".

Osim toga, Portugalci su dosudili čak devet penala za četu Seada Hasanefendića u odnosu na skromna dva sedmerca za BiH i ta statistika jasno pokazuje da kriterijum i nije bio baš identičan za obje selekcije.

Ipak, mora se priznati da Tunis najveći dio utakmice imao prednost od jednog do tri gola, a najviše četiri u 37. minutu (19:15). Ali i toj prednosti "kumovali" su arbitri jer su Tunižani imali dva igrača više nakon što su isključeni Benjamin Burić, a potom i Vladimir Vranješ.

"Zmajevi" su vodili nekoliko puta na susreta - prvi put u 24. minutu pogotkom Muhameda Toromanovića (12:11), ali mnogo važnije vođstvo od dva gola imali su u drugom dijelu.

Statistika

BiH: Burić, Vražalić 1, Terzić, Vranješ 4, Toromanović 3, Burić 1, Malinović 6, Karačić 3, Ovčina 4, Perić, Prce, Čelica, Burić, Janković, Mikić.

Tunis:Tej 2, Magaiez, Hmam, Garbi 2, Hedui, Tuati, Hamed 1, Mganem, Jalouz 1, Banour, Bogami 6, Šorief, Sanai 2, Salah 3, Tumi 4.

Ostalo je još pet minuta do kraja, Toromanović je prvi put odveo BiH na "plus dva" (24:22) i imali pobjedu u rukama...

Ali, tada su se u meč umiješale portugalske sudije i pogurale Tunis da se vrati u meč. Na dva minuta su isključeni Senjamin Burić i Muhamed Toromanovića uz dosuđeni sedmerac.

Takav poklon iskusna i odlična reprezentacija Tunisa nije propustila da iskoristi i okrenula je prednost. Imali su "zmajevi" još jednu priliku da izbore barem remi, ali je tada sjajni golman Mašed Hamza odbranio Faruku Vražaliću zicer...I bilo je sve gotovo.

Markovićevim izabranicima za plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva treba čudo - da Iran pobijedi Tunis u posljednjem kolu, a da BiH savlada favorizovanu Hrvatsku u petak, što je složićete se, gotovo nemoguća misija...

Ipak, dok se igra, ima i nade...

Tabela

Hrvatska 8, Makedonija 6, Austrija 5, Tunis 3, Bosna i Hercegovina 2, Iran 0.

Kod "zmajeva" najefikasniji na susretu je bio Dejan Malinović sa šest pogodaka, Vladimir Vranješ i Emir Ovčina su postigli po dva manje, dok je golman Benjamin Burić sakupio 11 odbrana.

S druge strane u pobjedničkom taboru odličnu utakmicu odigrao je Bugami sa sedam golova, četiri iz sedmeraca, ali je heroj Tunižana ipak bio golman Mašed Hamza sa 12 odbrana, posebno u trenucima kad se lomio rezultat... Sjetite se samo odbrane koju je imao protiv Faruka Vražalića pri vođstvu od jedan razlike...

GRUPA B

Rezultati četvrtog kola

Iran - Austrija 26:38 (13:18)

Makedonija - Hrvatska 26:29 (14:15)

BiH - Tunis 24:27 (14:15)

Parovi posljednjeg kola, petak 23. januar

Tunis - Iran

Makedonija - Austrija

Hrvatska - BiH

TOK UTAKMICE

1 - Počeo je meč, prvi napad ima Tunis, srećno "zmajevi"...

3 - Tej je prošao po desnoj strani i pogodio, šut Dejana Malinovića je zaustvio golman Tunisa, a nakon kontranapada Garbi je povisio na 2:0, a potom preslikana akcija za 3:0.

4 - Malinović je prvi pogodio mrežu Tunisa (1:3), a potom i Emir Ovčina s krila (2:3).

7 - Iz sedmerca je precizan bio Bugami, ali je Ivan Karačić uzvratio u narednom napadu (3:4), da bi opet s penala pogodio Bugami (3:5).

8 - Odlična odbrana Benjamina Burića, prva na ovoj utakmici.

9 - Treći sedmerac za Bugamija i treći gol! (3:6).

10 - Odlična akcija "zmajeva" koju je s linije šest metara realizovao Muhamed Toromanović, a potom i kontranapad Ovčine (5:6).

12 - Uzvratili su Tunižani s dva brza pogotka nakon što je "zicer" promašio Faruk Vražalić (6:8).

16 - Vladimir Vranješ je postigao gol za BiH, ali je u novom napadu Tunisa Ben Salah pogodio mrežu Burića za 9:7.

18 - Bugami je najopasniji u taboru Tunisa, postigao je već šesti pogodak, doduše tri sa sedam metara za plus tri.

19 - Karačić je uzvratio drugoim golom, ali je prilikom šuta nezgodno pao...Na sreću nije došlo do povrede. (9:11).

21 - Toromanović s linije šest metara smanjio na minus jedan (10:11).

24 - Vražalić je izjednačio! (11:11), a Toromanović doveo prvi put BiH u vođstvo (12:11).


25 - Uzdrmani su Tunižani, nemaju rješenja u napadu, ali Ben Salah je s deveterca uspio da pogodi za novo izjednačenje (12:12).

26 - Malinović je realizovao prvi sedmerac za BiH (+1), ali opet Tunižani vraćaju stvari na početak (13:13).

27 - Isključenje Vranješa, prvo za BiH, u ne baš dobrom trenutku, a sedmerac je pogodio Toumi za novo vođstvo Tunisa (14:13) i tajm-aut Dragana Markovića.

29 - Odlična odbrana, druga, Nebojše Grahovca u važnom momentu.

30 - Malinović je izjednačio, ali su za 10 sekundi Tunižani ipak uspjeli da pogode i na odmor odu sa jednim pogotkom prednosti (15:14).

Bugami je najbolji akter dosadašnjeg dijela meča sa šest golova, kod BiH Malinović je postigao četiri pogotka.

- poluvrijeme -


31 - Loptu imaju naši i kreću po novo izjednačenje.

31 - Odlična solo akcija Karačića i njegov četvrti gol (15:15).

33 - Već šesti sedmerac za Tunis, a peti pogođen, BiH je dosad imala samo jedan. Ponovo vodi tim Seada Hasanaefendića.

34 - Sudije iz Portugala su zažmurile na očigledan faul nad Karačićem, pa su Tunižani lagano stigli do "plus dva" poslije kontranapada (17:15). Strijelac je bio Tej.

37 - Burić je isključen, a potom i Vranješ, pa je Tunis vratio dosad najvećih +3, a ima i napad, koji je uz malo sreće realizovao za 19:15. Najveća prednost sjevernoafričke reprezentacije u ovom meču.

38 - Senjamin Burić je postigao prvenac i smanjio na -3, ali je opet dosuđen sedmerac - sedmi za Tunis, ali je Benjamin Burić odbranio! Drugi odbranjen penal BiH, jedan je skinuo Grahovac.

41 - Dejan Malinović iz skok šuta je pogodio za novo smanjenje prednosti (-2), a onda i vraćanje na minus jedan golom Ovčine. Njegov treći gol! Serija BiH od 3:0.

42 - Sada BiH nije imala sreće, lopta se odbila do Temija koji je pogodio za +2 (20:18).

43 - Sedmerac za BiH, drugi, ali prvi neiskorišten...Promašio je Mirsad Terzić.


46 - Ovčina je smanjio na -1, imala je BiH šansu za izjednačenje ,ali su se "zmajevi" spetljali u napadu pa je Tunis ponovo stigao do dva gola viška preko Tumija.

47 - Malinovićev peti gol, biće neizvjesno do kraja kako sada stvari stoje. (21:20).

49 - Igra se sad uglavnom gol za gol, ali Tunis ima prednost od jednog ili dva pogotka zahvaljujući svom golmanu koji je odbranio nekoliko odličnih šansi i sakupio 10 odbrana. Burić na drugoj strani ima jednu manje.

51 - Vranješ je pogodio za -1, njegov treći gol! Još deset minuta do kraja. 

52 - Ponovo Vranješ, odlična kontra i rutinska realizacija - 22:22, pa je reagovao selektor Tunisa minutom odmora.

54 - Duško Čelica je pogodio za vođstvo BiH poslije dugo vremena! U sljedećem napadu Tunis je dobio penal, ali je "zmajeve" spasila stativa!

55 - Toromanović odvodi BiH prvi put na dva razlike! Isključen je Senjamin Burić u narednom napadu Tunisa.

56 - Pomalo čudna odluka sudija - s krila je odbranio Burić, ali je arbitar isključio i Toromanovića dosudivši pritom sedmerac, deveti za Tunis, a Ben Salah pogodio i smanjio na -1.  BiH s dva igrača manje.

57 - Tunis je bez većih problema izjednačio zbog viška od dva rukometaša, pa je Marković pozvao novi minut odmora. Drama u Dohi...

58 - Sanai je ponovo pogodio i vratio prednost Tunisu...(25:24). Jako bitan napad BiH i isključenje za Tunižane...Skoro do kraja će "zmajevi" imati igrača više.

59 - Vražalić je sam kao duh imao šansu, ali...ponovo je golman odbranio...Šteta...

59 - Meganem sa igračem manje je pogodio i to je kraj...Suđeno je probijenje Malinoviću i "zmajevi" neće igrati u osmini finala Mundijala.

60 - Ovčina takođe nije pogodio, ali jeste Bugami za konačnih 27:24...

- kraj utakmice -

Komentari 6

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

pola

Pola Banjalučana igra i za Hrvatsku a Srba za Katar, Mađarsku ... pa koga briga. Njihova odluka, njihovo pravo da li će igrati za Srbiju, RS, Gruziju ili Tunguziju, što ne znači da će srpski narod navijati za tunguziju ako je neko izabrao taj životni put. Koga briga za njih !!!!!!!!

Prase

pola Banjalucana I bivsih igraca Borca branilo boje BiH. Bravo momci a ovi sto navijaju protiv sebe mogu da prosetaju do Gradskog i skoce u Vrbas.

ispali

Jesu to ispali dobre Bošnje? Čudi me i kojim slučajem su zalutali tamo. Samo se sramote kao i u fudbalu. Nije sport za njih

Džontra

@ispali Pogledaj spisak igrača. Koje dobre Bošnje?

Pape

Vra?ali? se isproma?ivao moma?ki u Kataru. Ali kad nema? koga da stavi?. Ni on ni Malina nemaju zamjenu.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC