• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rosi šutnuo Markeza u vožnji, ode titula!?

Autor mondo.rs

Nemoguće. Neverovatno. Nečuveno. Nezapamćeno!

Legendarni, mnogi će reći i najveći motociklista svih vremena, Valentino Rosi, napravio je neshvatljiv potez, najveći gaf u karijeri, i to u trenutku kada se borio za šampionsku titulu.

U jeku borbe sa trojicom Španaca, od kojih je samo jedan, njegov klupski kolega Horhe Lorenco mogao da mu uzme titulu prvaka u Moto GP klasi, a to bi mu bila deseta u karijeri, Rosi je šutnuo motor aktuelnog šampiona Marka Markeza iz Honde, oborio ga na zemlju i izbacio iz trke!?

Posle dugog većanja i razgovora sa vozačima odmah posle trke, dok su još bili u odelima, sudije su dponele konačnu odluku: Rosiju ostaju osvojeni bodovi, ali je dobio tri kaznena poena, što uz jedan zarađen u Mizanu ranije, znači da će na sledećoj trci, poslednjoj trci sezone u Valensiji - startovati poslednji!

VELEOBRT: MARKEZ PRVI UDARIO ROSIJA!? (SNIMAK)

Šta ovo znači?

Da će Lorenco će gotovo sigurno biti novi šampion sveta, a 36-godišnja legenda ostati da "visi" na stubu srama, bez titule koja je u jednom trenutku bila skoro pa izvesna...

KAZNA STIGLA!

Poslednja vest iz Malezije: Rosiju su dodeljena tri kaznena boda, što u kombinaciji sa jednim kaznenim bodom iz Mizana znači da će startovati poslednji u Valensiji. Jamaha se žalila. Ako ostane ovako, Rosi će imati 312, a Lorenco 305, međutim pitanje je šta bi Rosi mogao da uradi kao poslednji na startu na zatvaranju sezone.

Posle neviđenog incidenta između Rosija i Markeza, Dani Pedrosa iz Honde osvojio je prvo mesto vodeći trku od starta do cilja, Lorenco je na Jamahi prošao kao drugi, a Rosi kao treći, što znači da poredak pred zatvaranje sezone izgleda ovako:

Rosi 312, Lorenco 305, ali...

U Moto GP klasi bodovi se dele ovako: 25, 20, 16, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 i 1, što znači da Rosi ne sme da dozvoli Lorencu da napravi sedam bodova razlike (Lorenco ima više pobeda i bio bi prvi ako bi završili poravnati po broju bodova).

Dakle, ako bi Lorenco pobedio u Valensiji, Rosija bi spasilo samo drugo mesto. Ako bi Lorenco bio drugi, Rosi ne bi smeo da bude ni četvrti...

Eventualno, šansu bi imao ukoliko bi Honde (Pedrosa i Markez), koje su trenutno znatno brže od Jamahe, uzele prva dva mesta, da Lorenco bude treći, a Rosi uspeo da se domogne pete pozicije, jer bi tada Lorenco uzeo 16, a Rosi 11 bodova.

Ali, s obzirom na to da je španski klan u prethodne dve trke prilično otvoreno radio za Lorenca, pitanje je kako bi se trka odvijala ako bi favoriti shvatili da se Rosi nekako probio do pete, šeste pozicije u koloni...

Naravno da će se narednih dana govoriti i o tome da italijanski klan pokuša da eliminiše Lorenca, ali to su sve spekulacije koje ovaj sport čine dodatno spektakularnim.

POGLEDAJTE INCIDENT



"Velika šteta što je pao, ali Markezova vožnja mi je samo pravila probleme", rekao je Rosi posle trke.

On je i pre dolaska u Maleziju, a posle svega što se dogodilo u Australiji (Markez prvi, Lorenco drugi, Andrea Janone treći, Rosi četvrti) optužio Špance Lorenca, Markeza i Pedrosu da su se udružili protiv njega i to potprepio Markezovim krugovima na Filip Ajlendu u Australiji.

Naime, dok je Lorenco pravio prednost, Markez je držao drugu poziciju i zadržavao Janonea i Rosija (govorimo iz Rosijevog ugla) na propisnoj udaljenosti kako ne bi mogli da napadnu Lorenca, a onda je šampion dodao gas i u poslednjem krugu pretekao zemljaka, osvojio prvo mesto, međutim pomogao Lorencu da smanji razliku u odnosu na Rosija na 296:285.

Lorenco kaže...

"Očigledno je. Rosi je odgurnuo Markeza. Moraju oštro da ga kazne", rekao je Lorenco, Rosijev kolega iz Jamahe, međutim njih dvojica sve su samo ne kolege - blago je reći da se ne podnose!

Rosij je ove optužbe, doduše sa osmehom na licu, dok su se Markez i Lorenco "kiselo smejali", izrekao uživo, na konferenciji za medije, dok je vodećih pet vozača u generalnom plasmanu razgovaralo sa novinarima.

Sličan scenario viđen je i danas na Sepangu, gde su svi očekivali da će se Honde, Pedrosa i Markez, boriti za prvo mesto, jer su i na treningu bili najbrži, a i snaga tog motora u odnosu na Jamahu, trebalo je da im daje prednost na prilično brzoj pisti, sa dosta pravaca na kojima se vozi maksimalnom brzinom.

Međutim, kao i u Australiji, Lorenco je pretekao Markeza, koji se potom konstantno borio sa Rosijem, preticao ga (i obrnuto), sve do trenutka kada je šampion sveta iz 1997. (125 cc), 1999 (250 cc), 2001 (500 cc), 2002, 2003, 2004, 2005, 2008. i 2009. (Moto GP) odlučio da odstrani Markeza iz trke.

Bukvalno!


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC