• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saudijska Arabija zabranila šah!?

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Veliki muftija Saudijske Arabije šeik Abdulah al-Šeik zabranio je igranje šaha jer po islamu podstiče "kockanje i gubljenje vremena".

  Kako piše britanski "Gardijan", gostujući na jednoj televzijskoj emisiji Al-Šeik je izdavao fetve o svakodnevnim aktivnostima muslimanskih vjernika.

Šah se, kako je rekao, podrazumijeva pod kockanje dok u isto vrijeme znači gubljenje vremena i izazivanje mržnje među saigračima.

Veliki ajatolah Ali al-Sistani, najviši šiitski vjerski zvaničnik Iraka, prethodno je donio odluku kojom se zabranjuje igranje šaha.

Šah je 1979. godine nakon Islamske revolucije zabranio ovu igru u Iranu i proglasio ga "haramom" jer su ga brojni vjerski zvaničnici povezivali sa kockanjem. Međutim, 1988. vrhovni vođa ajatolah Homeini ukinuo je zabranu i šah je bio dozvoljen dokle god se ne koristi za kockanje.

Iran trenutno ima aktivno udruženje za igranje šaha i šalje igrače na međunarodne turnire.

Na zabranu igranja šaha u Saudijskoj Arabiji reagovao je britanski šahovski velemajstor Najdžel Šort nazivajući to "velikom tragedijom".

"Ne smatram da je šah prijetnja društvu. Čak je i ajatolah Homeini došao do zaključka da je otišao predaleko i ukinuo svoju zabranu", rekao je Šort.

U 2000. godini Saudijska Arabija u zemlji je zabranila Nintendovu franšizu "Pokemone" uz napomenu kako podstiču antiislamsko ponašanje.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC