• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je novi svetski rekorder? Bakino čedo

Autor mondo.rs

Vejd van Nikerk zadivio je svet na Olimpijskim igrama u Riju, kada je u finalu trke na 400 metara oborio svetski rekord Majkla Džonsona i osvojio zlato. Ovo je priča o tome kako mu je to pošlo za nogom

Sportski svet priča o novom atletskom heroju. Usein Bolt dobio je konkurenciju, u popularnosti, jer je posle osvajanja njegove treće olimpijske zlatne medalje, mladić iz Južne Afrike uspeo da mu ukrade deo medijske pažnje.

Vejd van Nikerk, 24-godišnji momak iz Kejptauna, na Olimpijskim igrama u Riju podigao je ceo stadion na noge kada je trijumfovao u trci na 400 metara. Uradio je to u velikom stilu, jer je pobedio postavivši novi svetski rekord – 43,03 sekunde.

On je oborio dosadašnji najbolji planetarni rezultat u toj disciplini, koji je legendarni Majkl Džonson postavio pre 17 godina (43,18).

"O, Bože! Iz staze osam do svetskog rekorda! On je trčao tako brzo. Nikada nisam video da neko tako brzo to uradi između 200 i 400 metara. Trčao je drugu deonicu brže od prve. Bravo za dečaka, za novi svetski rekord! To je bio masakr Van Nikerka. Koliko je samo ostavio ostale takmičare", baš tim rečima opisao je finale trke dosadašnji rekorder Majkl Džonson iz komentatorske kabine na stadionu iz Rija.

Poručio je da je svetski sport dobio novu zvezdu.

"Van Nikerk je tako mlad, da li može da ide ispod 43 sekunde? Ja sam verovao da mogu, ali nikada to nisam uspeo. Bolt će se uskoro povući i mislim da bi on mogao da bude sledeća svetska zvezda", napomenuo je Džonson.

A Vejd van Nikerk zahvalio se Bogu na velikom rezultatu, koji nije da nije očekivao na Olimpijskim igrama. On nije možda očekivao da će srušiti svetski rekord koji je Džonson postavio kada je on imao samo sedam godina, ali je imao velike nade u Brazilu jer je došao u odličnoj formi.

Stigao je sa titulom svetskog šampiona osvojenom prošle godine u Pekingu. Tada je trijumfovao u vremenu 43,48 sekundi, što je bio njegov lični rekord, odnosno četvrti najbolji rezultat na svetu i najbolji koji nisu zabeležili američki atletičari.

U međuvremenu je radio i napredovao.

Van
Izvor: YouTube

Nije samo Majkl Džonson bio taj koji je vrištao posle spektakularnog uspeha Van Nikerka, nije samo Bolt bio taj koji je bio oduševljen uspehom Južnoafrikanca, zbog čega je prekinuo i intervju i otišao lično da mu čestita...

Veliki uzdah zadovoljstva oteo se i njegovom treneru, Ani Bota, gospođi u godinama, koja je najzaslužnija za njegov veliki rezultat.

Superbaka, koja ima 74 godine, prepoznala je u Van Nikerku 2012. veliki potencijal kada je došao na Univerzitet Fri Stejt, gde je ona već radila.

Vejd van Nikerk je prvi atletičar koji je trčao 100 metara ispod 10 sekundi, 200 metara ispod 20 sekundi i 400 metara ispod 44 sekunde

Tada ga je "uzela pod svoje" i vrlo brzo zajednički rad doneo je rezultate. Već naredne godine na Univerzijadi u Kazanju Van Nikerk je osvojio bronzu u štafeti 4x400 metara, a 2014. dve srebrne medalje na Igrama Komonvelta i prvenstvu Afrike.

Prošle godine okitio se zlatnom medalju na svetskom prvenstvu, na kojem je Ana Bota, rođena Namibijka, "ukrala" trenerski zanat svojim kolegama, koji je brzo dao rezultate.

"Svetski šampionat u Pekingu bio je potpuno novo, neponovljivo iskustvo za mene. Svojim očima krala sam drugim trenerima ideje i trikove. Sve što sam videla tamo, odlučila sam da isprobam sa Vejdom i još nekim svojim atletičarima. Tako sam uvek pokušavala da unesem nešto novo u naše treninge. A oni moraju da uživaju u treninzima, to je najvažnije. Da li je to bila prava stvar? Naravno da jeste, jer nikada nisi isuviše star da učiš, naročito ne u atletici", poručila je posle šampionata u Pekingu, tada 73-godišnja Ana Bota.

Njene "ukradene" fore pokazale su se kao pun pogodak samo nekoliko meseci kasnije, kada je Van Nikerk u pripremi za Rio osvojio dve zlatne medalje na kontinentalnom šampionatu, i u to trkama na 200 metara i štafeti 4x100 metara.

Bota ima veliko iskustvo rada sa atletičarima. Počela je još 1960. godine sa klicima iz okoline, a kasnije je pronalazila talentovane i usmeravala ih na pravi put. "Žicu" za velika dela brzo je prepoznala kod Van Nikerka, i uprkos poznim godinama nije želela da ga prepusti nekom drugom.

"Samo poštujem jedno načelo - slušam njegovo telo. Ako ono kaže stop, onda moramo da prekinemo ili nastavimo malo mekše", rekla je Ana Bota.

O penziji još ne razmišlja, jer kaže "hvala bogu, zdravstvene tegobe nemam, a rad sa mladima ne dozvoljava mi da popustim i posustanem".

"Osećam pomalo strah, ali samo zato što brinem da svom mladom štićeniku možda neću pomoći da iskaže svoj pun potencijal. Tako da moram da radim najbolje što mogu, kako ne bih pogrešila i dozvolila mu da se 'razbije'", poručila je iskusni trener iz Namibije.

Sudeći prema rezultatima koje su do sada napravili Vejd van Nikerk i baka Ana su idealna kombinacija i tu ne treba ništa menjati.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC