• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đoković: Teniski Mundijal umjesto Dejvis kupa

"Sve je još svježe", rekao je Đoković o inicijativi da Dejvis kup bude zamijenjen klasičnim turnirom, nalik Svjetskom prvenstvu u fudblau.

 Đoković: Teniski Mundijal umjesto Dejvis kupa Izvor: MONDO

Najbolji srpski teniser među prvima je javno progovorio o inicijativi među najboljim teniserima svijeta, da se vjekovno Dejvis kup takmičenje zamijeni kraćim turnirom teniskih reprezentacija, nalik fudbalskom Mundijalu.

Ideja egzistira već neko vrijeme, a Đoković je potvrdio da će se najbolji teniseri svijeta sastati tokom Australian Opena i razraditi detalje.

"Sve je još svježe i radi se samo o ideji...", rekao je Đoković novinarima, koji se prije toga požalio i da je ATP sezona preduga, da pauza traje samo pet, šest nedelja i da je to mali period da se igrači oporave, odmore i pripreme za novu sezonu.

"Moramo, naravno, da pričamo i sa ostalim stranama u tenisu", dodao je treći teniser svijeta.

Engleski "Tajms" objavio je da bi na Svjetskom teniskom kupu mečevi bili kraći, da bi postojao sat koji bi mjerio vrijeme od 25 sekundi od završetka poena, do prvog servisa i da bi to moralo da se poštuje, što uglavnom nije slučaj na gren slem i ATP turnirma. Učestvovale bi 32 reprezentacije i bile podijeljene u osam grupa, a 16 najboljih učestvovalo bi u osmini finala, odakle bi počinjao nokaut sistem.

Ekipu bi činila tri tenisera i kapiten, a svako bi morao da vrši izmjene tokom meča i upotrijebi bar dvojicu igrača.

O ovoj ideji Udruženje ATP igrača, kojeg je i Đoković član, obavijestilo je Sveengleski teniski klub, Tenisku asocijaciju SAD i Teniski savez Australije.

Sastanak igrača tokom Australian Opena u Melburnu, koji počinje 17. janaura, Đoković je nazvao "presudnim za narednih nekoliko godina".

"Prije svega, moram nešto da podvučem. Bez sponzora, ne bi postojali turniri, a bez turnira, logično, ne bi bilo ni igrača", naglasio je Đoković, ali je dodao:

"Ipak, igrači su oni koji prave šou i njihovo mišljenje mora visoko poštovano. Ovog puta, čini mi se kao da se stvari odvijaju u pozitivnom smijeru. Ali, ovakvi poduhvati ne mogu se ostvariti preko noći", objasnio je Đoković.

Njegov prijatelj i kolega, Hrvat Ivan Ljubičić, naglašava da najbolji igrači svijeta vole da igraju za svoju državu, ali da format po kojem se igra Dejvis kup predstavlja veliko dodatno opterećenje za tenisere, u kombinaciji sa već natrpanim ATP kalendarom.

"Momci iz svjetskog vrha nisu u situaciji da igraju sve mečeve za nacionalne timove, a voljeli bi", rekao je Ljubičić, koji je sa Hrvatskom bio šampion tog takmičenja.

"Jedini razlog je što format Dejvis kupa nije prilagođen teniserima, nego teniseri njemu. Naš sport napreduje u svakom pogledu iz godine u godinu i neke stvari moraju da se mijenjaju", naglasio je Ljubičić.

"Moguće da je Dejvis kup bio savršen kao takav, pre 20 ili 30 godina. Ali sada je sve to zaiste previše za nas... Mečevi u pet setova, tri dana u nizu... I ne samo to. Nedelju dana prije toga ne možete da igrate, jer ste na pripremama, a nedelju dana kasnije jednostavno niste u stanju da hodate", opisuje Ljubičić.

"A, velika je šteta što je tako... Kažem to, jer sam 100 odsto siguran da svaki teniser na svijetu želi da igra za svoju zemlju", dodao je i onda podvukao:

"Na kraju, ja sam se povukao iz reprezentacije zbog toga".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC