• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hamilton - titula prvaka, pa zaštitna ograda!

Autor mondo.rs

Valteri Botas postavio je novi rekord kultne piste Interlagos nakon što je njegov kolega iz Mercedesa i novi šampion svijeta u Formuli 1 završio van staze - u gumama.

Britanski automobilista Luis Hamilton osigurao je četvrtu titulu prvaka svijeta u Formuli 1 na prethodnoj trci šampionata, u Meksiku, a potom sa krunom koju je preuzeo nazad od već penzionisanog Nika Rozberga - završio u zidu ove subote u Brazilu!

Hamilton je u jeku borbe za pol poziciju pred start pretposljednje trke u šampionatu izgubio kontrolu nad Mercedesom u krivini "Feradura", bolid je potom velikom silinom udario u zaštitnu ogradu, a četvorostruki prvak svijeta izašao iz kokpita nepovrijeđen.

Ali, u nedjelju u 17 časova kada bude počela trka na pisti Interlagos kraj Sao Paula, jedan od desetorice britanskih vozača sa titulom prvaka svijeta startovaće kao posljednji.

/PLJAČKA I PUCNJAVA PRED TRKU U BRAZILU/

Botasu je ovo treća pol pozicija u karijeri i sezoni, poslije onih sa trka za VN Bahreina i Australije.

Na drugom kraju kolone, kao pobjednik zanimljivih kvalifikacija, stajaće njegov klupski kolega Valteri Botas koji je vremenom 1:08,322 postavio novi rekord piste dugačke 4.309 metara oko čijih 15 krivina se svake godine u ovo vrijeme okupi preko 60.000 Brazilaca zaluđenih brzom vožnjom.



Botas, koji je prošle zime hitno došao u Mercedes poslije Rozbergove odluke da se povuče odmah nakon osvajanja titule, i dalje ima priliku da završi sezonu na drugom mestu u generalnom plasmanu, a za to mu je potrebno da u Brazilu i potom 26. novembra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nadoknadi 15 bodova prednosti koliko trenutno ima Sebastijan Fetel iz Ferarija.

Upravo će nemački as, četvorostruki prvak svijeta Fetel, koji je imao 38 stotinki sporije vrijeme od Botasovog, startovati kao drugi ispred klupskog kolege i još jednog bivšeg prvaka svijeta, Kimija Raikonena.

Red Bulovi piloti Maks Ferštapen i Danijel Rikjardo zauzeli su četvrtu i petu poziciju ispred Serhija Pereza iz Fors Indije, Fernanda Alonsa iz Meklarena, Nika Hulkenberga i Karlosa Sainca iz Renoa i ljubimca domaće publike, Felipea Mase iz Vilijamsa, koji se prošle sezone u suzama oprostio od akitvnog bavljenja automobilizmom, a onda prihvatio da poništi tu odluku kada je Vilijams ostao bez Botasa.

Hamilton je napravio grešku pred ulazak u sedmu od ukupno 15 krivina na pisti koja se zvanično zove Autodromo Jose Carlos Pace. Bilo je to njegovo prvo izlijetanje još od 2. oktobra 2016. godine i VN Malezije, posljednje trke koju nije završio (i osvojio bodove, uzgred rečeno).

Hamilton je u međuvremenu vozio gotovo bez greške, koristio moć Mercedesovog bolida i ubjedljivo stigao do titule koja ga je izjednačila na trećem mjestu vječne liste iza Mihaela Šumahera iz Njemačke koji je svjetski prvak bio sedam, odnosno Huana Manuela Fanđa iz Argentine koji je pet puta bio najbolji.



Bar do kraja sezone 2018, uoči koje će timovi morati danonoćno da rade na razvitku bolida i naročito agregata jer je FIA ponovo promijenila pravila takmičenja, Hamilton i Fetel biće u društvu legende koja je takođe četiri puta osvajala najznačajniji auto-moto šampionat na svijetu, Alana Prosta iz Francuske.

Po tri titule imaju Džek Brabam, Džeki Stjuart, Niki Lauda, Nelson Pike i Ajrton Sena.


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC