• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Događaji koji su obeležili srpski sport u 2017!

Autor mondo.rs

Novinske agencije Beta izabrala je deset sportskih događaja koji su obeležili 2017. godinu.

 Događaji koji su obeležili srpski sport u 2017! Izvor: MN PRESS

1. FUDBALSKA REPREZENTACIJA SRBIJE NA SVETSKOM PRVENSTVU I SMENA SELEKTORA - Fudbalska reprezentacija Srbije odavno nije imala uspešniju godinu pošto je izborila plasman na veliko takmičenje na kojem će učestvovati prvi put još od 2010. godine. Posle odličnog početka kvalifikacija i nešto lošijeg kraja, srpski fudbaleri su se direktno plasirali na Svetsko prvenstvo u Rusiji. Nedugo posle plasmana, selektor Slavoljub Muslin je smenjen što je izazvalo oprečne reakcije u javnosti. Dok se čeka novi, Srbija je na žrebu u Moskvi dobila rivale u grupnoj fazi Mundijala, gde će igrati protiv Kostarike, Švajcarske i Brazila.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Izvor: MN PRESS


2. FUDBALSKI KLUBOVI CRVENA ZVEZDA I PARTIZAN UŠLI U ISTORIJU - Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana imali su odličnu sezonu na međunarodnoj sceni i oba kluba će igrati u drugoj fazi Lige Evropa. "Večiti" rivali su na oduševljenje sportske javnosti u Srbiji igrali odlično, kako u kvalifikacijama, tako i posle u grupnoj fazi, gde su oba kluba zauzela druga mesta. Zvezda je "proleće" u Evropi izborila posle 25 godina, a Partizan će igrati prvi put još od 2005. Dva najtrofejnija srpska kluba će prvi put u istoriji zajedno igrati evropska takmičenja u drugom delu sezone. Zvezda će za protivnika imati CSKA iz Moskve, a Partizan ekipu Viktorije Plzenj.

Izvor: MN PRESS


3. SREBRNA MEDALJA ZA SRPSKE KOŠARKAŠE - Košarkaška reprezentacija Srbije nastupila je na Evropskom prvenstvu u znatno izmenjenom sastavu. Nedostajale su mnoge zvezde, ali su izabranici selektora Aleksandra Djorđevića ponovo imali odlično takmičenje i na iznenađenje mnogih došli do finala, gde su ipak poraženi od Slovenije, pa im je pripalo drugo mesto. Srpski tim je bez Miloša Teodosića, Nemanje Bjelice, Nikole Jokića i mnogih drugih imala samo dva poraza u Istanbulu, od Rusije u grupi i u finalu, posle čega je, poput mnogih prethodnih puta, svečano dočekana na balkonu ispred Starog dvora u Beogradu. Takođe, uspeh su ostvarili i srpski predstavnici u basketu tri na tri, koji su nastavili dominaciju i drugi put uzastopno, a treći na poslednja četiri takmičenja, osvojili Svetsko prvenstvo.


4. ATLETSKA GODINA IVANE ŠPANOVIĆ - Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović osvojila je zlatnu medalju 2017. godine, ali je sezonu ipak završila sa gorčinom, s obzirom na dešavanja na Svetskom prvenstvu u Londonu. Godina je počela kako je samo mogla da poželi, zlatnom medaljom u skoku u dalj na Evropskom dvoranskom prvenstvu održanom u Beogradu. Ipak, Svetsko prvenstvo na otvorenom u Londonu nije donelo radost. Španovićeva je imala skok za medalju, ali joj se otkačio papir sa brojem na leđima, što joj je umanjilo rezultat, pa je osvojila četvrto mesto. Uspešnu godinu zaokružila je odbranom titule u Dijamantskoj ligi.


5. PROBLEMI NOVAKA ĐOKOVIĆA I UZDIZANJE FILIPA KRAJINOVIĆA - Najbolji srpski i jedan od najboljih svetskih tenisera Novak Djoković imao je godinu za zaborav u profesionalnoj karijeri. On je sezonu počeo kao drugi na svetu, ali je pretrpeo nekoliko iznenađujućih poraza i posle serije problema odlučio da je ranije završi. Djoković je 26. jula saopštio da zbog povrede lakta više neće igrati 2017. godine, a na njenom kraju je bio 12. na ATP listi. Povratak na teren je najavljen i na turniru u Abu Dabiju će se vratiti, a očekuje se da naredne godine bude u prepoznatljivoj formi. Srbija je pred kraj godine dobila novu tenisku zvezdu u vidu Filipa Krajinovića, koji je stigao do finala turnira u Parizu, a potom i 33. mesta na ATP listi. Najavio je da će se naredne sezone boriti za mesto među 10 najboljih.


6. SRPSKE ODBOJKAŠICE NA KROVU EVROPE - Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije imala je iza sebe više nego uspešnu godinu, pošto je trijumfalno završila kontinentalni šampionat u Bakuu. Pored toga, srpske odbojkašice su osvojile treće mesto na svetskom Gran priju u Nanđingu, dok je krajem godine Tijana Bošković proglašena za najbolju odbojkašicu Evrope.


7. NOVA MEDALJA ZA SRPSKI VATERPOLO - Vaterpolisti Srbije osvojili su bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu. Iako je osvajanjem trećeg mesta postignut ogroman uspeh, ostala je blaga gorčina, s obzirom na to da je Srbije prekinula niz od 10 velikih takmičenja na kojima je osvajala zlatnu medalju. Posle dominantne igre u grupi, u četvrtfinalu je eliminisana Australija, ali je prepreka na putu ka finalu bila Hrvatska. Srbija je u utakmici za treće mesto pobedila Grčku i tako nastavila niz medalja.

Izvor: MN PRESS


8. DUPLA KRUNA ZA PARTIZAN I NOVA PREPUCAVANJA DVA NAJTROFEJNIJA SRPSKA FUDBALSKA KLUBA - Fudbaleri Partizana osvojili su titulu šampiona Srbije, kao i nacionalni Kup. Trofej u prvenstvu je osvojen posle velikog preokreta i bodovnog zaostatka za "večitim" rivalom Crvenom zvezdom. Zvezda je pobeđena i u finalu Kupa. Ekipa pod vođstvom trenera Marka Nikolića je senzacionalno došla do trofeja, a on je po završetku sezone otišao. Smena je viđena i na klupi Zvezde, gde je nekoliko kola pre kraja otišao Miodrag Božović, kratko ga zamenio Boško Djurovski, da bi potom ekipu preuzeo Vladan Milojević. Nova godina nije donela novine u odnosima dva kluba, pa su rukovodstva u javnosti razmenjivala "teške" reči i međusobne optužbe za mnoge stvari, a najveće kritike su upućene za suđenje. "Rat saopštenjima" je otišao toliko daleko da je klubovima izreknuta milionska kazna.


9. KOŠARKAŠI CRVENE ZVEZDE NASTAVILI DOMINACIJU U REGIONU - Košarkaški klub Crvena zvezda nastavio je sa izvanrednim rezultatima i u 2017. godini, koja je donela i velike promene u samoj ekipi. Zvezda je sezonu u Evroligi završila na devetom mestu i umalo stigla do plasmana u Top8, ali je to nije omelo da potom odbrani domaće trofeje, posebno onaj u ABA ligi koji je doneo novi plasman u Evroligu. Trijumfom u regionalnom takmičenju, potom i u srpskom prvenstvu, označen je kraj jedne ere u beogradskom klubu. Ekipu je napustio dugogodišnji trener Dejan Radonjić, umesto koga je iz FMP-a prekomandovan Dušan Alimpijević, a značajno je promenjen i sam tim, pošto je mnogo igrača otišlo. To je dovelo do nešto lošijih rezultata na samom početku nove sezone, ali se ekipa u međuvremenu stabilizovala i nastavila da pobeđuje, kako u ABA, tako i u Evroligi.

Izvor: MN PRESS


10. MEDALJE U POJEDINAČNIM SPORTOVIMA - Godina na izmaku donela je Srbiji veliki broj medalja u pojedinačnim, a posebno borilačkim sportovima. Marko Tomićević i Milenko Zorić postali su šampioni sveta u kajaku, Zorana Arunović je svetskim rekordom trijumfovala na Evropskom prvenstvu u streljaštvu, a borci su nizali uspehe osvajanjem prvih mesta na svetskim i evropskim prvenstvima, od Aleksandra Kukolja i Nemanje Majdova u džudou, Kristijana Frisa i Viktora Nemeša u rvanju, Milice Mandić i Vanje Stanković u tekvondou, pa do Jovane Preković u karateu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC