• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sportisti i stil: Neko je Pirlo, a neko Vestbruk!

Autor mondo.rs

Koliko je tačno da je forma prolazna, a klasa večna, toliko je tačno i da je moda prolazna, a stil večan. To se najbolje vidi na primeru ovih sportista.

Hteli-ne hteli, najpopularniji sportisti današnjice (pa i oni koji to nisu) usko su vezani za modu.

Popularnost stečena na terenu, bez mogućnosti da bude drugačije, prenosi se i na ostale sfere javnog života, koji se nekada samo tako zvao i podrazumevao poneki intervju u novinama i pojavljivanje u novogodišnjem TV specijalu, ali koji je vremenom mutirao u svakodnevni reality show, u kom je postalo praktično nemoguće uraditi bilo šta van svoja četiri zida bez da to sazna cela planeta.

Jednostavno, to je (aktuelna) cena za izvrsnost u bilo kom smislu. Milenijalci i njima podešena stvarnost ne pitaju da li se nekome dopada škljoc aparata i kako se ko u tome snalazi. Veliki brat je tu 24/7 da surovo kazni svaku grešku, ne deleći ih na promašene penale za pobedu u poslednjoj sekundi ili nespretno izabranu košulju za dodelu nagrada u upravnoj zgradi generalnog sponzora ekipe.

Isto je.



I, kao i na terenu, ne snalaze se svi sportisti jednako dobro u svemu što ih čeka kada napuste svlačionicu. Sa naglaskom na sportisti, jer autor ovih redova nije žensko, pa tako nije dozvolio sebi luksuz da pokuša da prepozna i sportistkinje koje se najbolje i najlošije snalaze u nametnutim ulogama sa kojima je naš jezik odavno u raskoraku pa se služi pozajmljenim izrazima poput: celebrity, trendsetter, influential fashionista, itd.

U sportu postoji jedna kultna izreka koja kaže da je "forma prolazna, a klasa večna". Preneto na javni život i sve što on podrazumeva, može se reći i da je "moda prolazna, a stil večan".

Prethodna godina, u tom smislu, nije se razlikovala od prethodnih - popularnost, novac i uticaj nekim zvezdama svetskog sporta omogućili su da (ponovo) zablistaju na gala večerama, humanitarnim žurkama ili odlascima u kupovinu, na trening, utakmicu... dok su neke face (ponovo) pokazale da "teranje" mode može da znači i dramatično odsustvo stila.

Iako se i jedni i drugi dele na one koji se svojski trude pa im (ne) ide i one koji tome ne pridaju preteranu pažnju pa im takođe (ne) ide, činjenica je da pojedini sportisti imaju više pratilaca od klubova za koje nastupaju i da su vodeći među njima blizu da postanu milijarderi iako su od bavljenja sportom zaradili desetinu te sume.

Kako? Samo i isključivo zbog uspeha u modnoj industriji i snalaženja u show biznisu.

Kada je stil u pitanju, dva imena se izdvajaju već godinama unazad - Dejvid Bekam, kao fudbaler koji je još tokom karijere postao modna ikona i jedna od najpopularnijih ličnosti na svetu i Farel Vilijams, kao muzička zvezda čiji je stil postao toliko poželjan (i nedostižan) da je brojne fanove među američkim sportistima doveo u krajnje neprijatnu situaciju - da izgledaju smešno.

/sve primere, svetle i mračne, možete pronaći u foto-galerijama/



ONI ZNAJU KAKO

NBA ikona, Dvejn Vejd, i 2017. godine bez problema bio je i problematični ortak iz geta i holivudska zvezda ranga Denzela Vašingtona. Bilo da se pojavljivao sam, bilo u društvu supruge, glumice Gabrijel Junion, trostruki šampion postavljao je standarde kakve u NBA ne može da prati veliki broj momaka... Možda Karmelo Entoni, iako mu se stil bitno razlikuje od Vejdovog.

Ili možda Tajson Čendler.

Slično je i u ostalim američkim profi sportovima. Teško ćete pronaći bolje obučenu NFL zvezdu od Viktora Kruza iz Njujork Džajantsa ili NHL asa od Henrika Lundkvista, golmana još jedne franšize iz najvećeg grada u SAD, Rendžersa.

Kruz je završavao na stranicama modnih magazina bilo da se na crvenom tepihu pojavljivao u patikama i džinsu, bilo da se utezao u odela sa ponekim printom tipičnim za stil kojim teže Afro-američki sportisti. Bela košulja ili bela majica, u njegovom slučaju bilo je svejedno - umeo je to da nosi.

Šveđanina Lundkvista nećete videti u beloj majici, on je nešto poput našeg Siniše Mihajlovića - tip koji se najbolje snalazi u skupim odelima sa ponekim neočekivanim ukrasom, koji će vas podsetiti da nije isto obući odelo i nositi ga. Kada skine kacigu i svu zaštitnu opremu koji su standardan "asesoar" za hokejaške golmane, Lundkvist ne želi da ukalja reputaciju jednog od najpoželjnijih muškaraca Njujorka koju su mu dodelile urednice (i poneki urednik) vodećih modnih magazina u svetu.



Pomenuli smo Mihajlovića i to nije slučajno - kao prvak Evrope i sveta, Miha je 1992. godine postao stanovnik Rima, italijanski stil života i opsednutost modom imao je prilike da upija i u Đenovi, Milanu, Firenci, Bolonji, Torinu, što je iskoristio i postao jedna od najbolje odevenih ličnosti iz sveta sporta u zemlji u kojoj su sport i moda – sve!

Bilo da nosi unificirana klupska odela, bilo da ima slobodu u izboru "autfita", Mihajlović se na stadionima Serije A izdvaja kao neko ko itekako obraća pažnju na stil. Ali, sa stilom.

(pritom, nekako se dogodilo da je u pauzi između sastavljanja ove liste i objavljivanja iste... Miha dobio otkaz).

Kako vam se dopao naš izbor, recite nam u komentarima. Da li smo nekoga neopravdano pohvalili ili ukorili, da li je još neko zaslužio da se nađe na beloj i crnoj listi...

Osim što će možda posetiti rodbinu u Srbiji, teško da će se Mihajlović seliti iz zemlje u kojoj neprekidno živi 25 i po godina. U tom smislu, konkurencija u Italiji je surova i ako imate dilemu oko toga šta je trenutno "in" nećete pogrešiti i ako "izguglate" šta nose Simone Inzagi, Roberto Manćini... Jedno vreme je kao trener Intera i Milana izvrstan u tom smislu bio i Leonardo.

Pep Gvardiola nije trenirao nikoga u Italiji, igrao je doduše za Brešu i Romu pred kraj karijere, ali kada su moda i stil u pitanju nema čega da se stidi u poređenju sa kolegama iz Serije A. Naprotiv.

Pepov specifičan, mladalački stil, kao i konstantno "igranje" sa odevnim kombinacijama u kojima se pojavljuje u javnosti dodatno su došli do izražaja od kada je stigao u Englesku, gde su ga sačekali mahom tipovi sa kačketima i u oficijelnim klupskim trenerkama.



Njegov arhi-rival Žoze Murinjo svojevremeno je imao briljantna izdanja, naročito na klupi Intera u "Gradu mode", ali vremenom kao da je izgubio volju da razmišlja i o tome, dok je Gvardiola izrastao u čoveka čiji se modni stil kopira koliko i fudbalski.

Pep je u Mančester stigao iz Minhena u kom je ostao jedan momak da na pravi način pokazuje kako je moguće biti jednostavan, a moderan. Fudbaler Bajerna, Džerom Boateng, uspeva u jednoj od najtežih stvari - da izgleda dobro sa minimumom odeće na sebi za koju pritom nećete biti sigurni da li je skupocena, firmirana ili kupljena u nekoj od radnji sa diskontnim cenama.



Boateng je odlična potvrda ideje da muškarac može da izgleda dobro i u starkama, beloj majici i farmerkama, ukoliko sve prati pažljivo izabran sat. Ili naočare za sunce. Pažljivo izabran ne znači i skup, iako brat Kevina Prinsa Boatenga (koji je po pitanju stila sve suprotno od Džeroma) sigurno ne žali novac za "sitnice" po kojima se izdvaja od bundesligaškog proseka.

U svetu tenisa češće se komentariše ko kako izgleda u opremi na terenu, koji je svojevrsna modna pista. Van terena, aktuelne ATP zvezde - generalno - nisu preterano opterećene stilom, delom i zbog toga što ih sponzorski ugovori obavezuju da se i na treninzima i na press konferencijama pojavljuju u garderobi tehničkog partnera.

Ipak, u retkim prilikama kada je potrebno skockati se - što je najčešće VIP žurka pred početak nekog velikog turnira - dvojica igrača se izdvajaju: Endi Marej, koji uglavnom deluje kao tip kog su jedva naterali da se pojavi i kojeg je utoliko i mrzelo da se presvlači i Grigor Dimitrov, koji je itekako zainteresovan za status "ATP plejboja".

Jump start to my day! #RicardoTisci @nike

A post shared by Grigor Dimitrov (@grigordimitrov) on



Iako se već neko vreme ne bavi fudbalom, daleko iznad proseka izdigao se čuveni japanski fudbaler, Hidetoši Nakata, kojeg najbolje pamtimo iz vremena kada je sa Romom bio prvak Italije. Kada je stil u pitanju svakako bi bio u konkurenciji za prvaka, što je prepoznao i čuveni dizajner Kelvin Klajn čije muške revije ne prolaze bez Nakate na pisti.

Klaudio Markizio još tokom karijere zaslužio je nadimak "Mali princ", ne zbog toga što stilom igre podseća na "Princa", Frančeska Totija, već zbog izgleda i stila oblačenja, a i sam se pojavljivao na modnim revijama vodećih kreatora u Italiji. Markizio podjednako dobro nosi i klupsku trenerku i odelo u čemu je legitimni naslednik, prema našem skromnom izboru, jedinog čoveka u svetu sporta koji može da obuče šta god poželi i da izgleda dobro.

A, to je Andrea Pirlo.

Easy like Sunday day...

A post shared by Andrea Pirlo Official (@andreapirlo21) on



On je jedan od velikih fudbalera koji su prošle godine otišli u penziju, ali srećom po one koji žele da ostanu u toku sa modnim trendovima ovaj šmeker nastaviće da se pojavljuje u javnosti i, samim tim, nastaviti da zadaje domaći zadatak svima koji bi voleli da su "uber cool".

S tim da postoji i jedna mala zamka - Pirlo to ne mora da pokušava, on jeste.

/najbolje obučeni sportisti/



ONI I NE ZNAJU BAŠ

Spisak sportista koji bezuspešno pokušavaju poduži je i deli se na one koji će, poput NFL zvezde Kema Njutona ili asa Mančester junajteda, Pola Pogbe, jednog dana možda naučiti šta im stoji i u čemu izgledaju dobro i na one za koje, izgleda, nema spasa.

Njuton i Pogba su mladi, popularni i itekako zainteresovani za modu, ali u tim pokušajima po pravilima naprave potez koji pokvari utisak, bilo da je to rep polarne lisice koji visi kao privezak na Njutonovim farmerkama ili Pogbina potreba da stavlja marame na glavu kao da je statista iz MTV hita Maraje Keri s početka karijere.

S njima pod ruku mogao bi i Danijel Staridž, kojem najbolje stoji crveni dres Liverpula, ali kojeg navijači usled hroničnih povreda češće viđaju u pokušajima da iskaže svoj stil iako se to uglavnom svodi na pojavljivanje u garderobi koju je Vesli Snajps nosio, ali kao kostim u triologiji "Blade".

Poput Mareja, kojeg smo pomenuli među pozitivnim primerima iako to nije, ni Majkl Felps nikako se ne snalazi kada je potrebno pojaviti se negde sređen i primiti nagradu, ali američkog plivača treba donekle i razumeti - on je slavan postao noseći samo kupaće gaće.

Za razliku od Felpsa, kojeg su fanovi uglavnom gledali nagog u bazenu, Luisa Hamiltona gledali su zakopčanog do grla i sa kacigom na glavi što je ujedno bio "autfit" u kom je... najbolje izgledao.

F1 šampion imao je priliku da ozbiljno zakorači u svet mode uz VIP devojku, Nikol Šerzinger, ali je izabrao da bude Nejmarov ortak što je dovelo do toga da skupa izgledaju kao članovi "one hit wonder" benda iz 90-ih: La Bouche, Culture Beat ili Beat Street.

Ako je Viktor Kruz bio primer sportiste koji na pravi način nosi afro printove, onda je još jedan as Liverpula i još jedan Brazilac (kao da postoji nekakvo pravilo...) sve suprotno tome.

Roberto Firmino, za razliku od zaboravljenog Staridža, oduševljava navijače "redsa" na terenu, ali "oduševljava" i kada se pohvali poslednjom odevnom kombinaciju na Instagram profilu. Nije nam bilo lako da se odlučimo za samo dve, koje smo svrstali u foto-galeriju ispod, ali smo sigurni da su dovoljno upečatljive.

Međutim, i od njega postoje dominantniji. Mada, na kraju ni sami nismo sigurni ko je aktuelni kralj neukusa… Ostala su još dva imena koja su se istakla i u 2017, kao u nekim prethodnim godinama, pa s pravom konkurišu za anti-Pirla svetske sportsko-modne scene.

Dani Alveš ili Rasel Vestbruk? Mrtva trka!

The Espy Experience . #blessed #humbled #whynot

A post shared by Russell Westbrook (@russwest44) on



/najgore obučeni sportisti/



Ko je vaš Pirlo, a ko vaš Vestbruk? Recite nam u komentarima...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC