• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kao na EURO 2016: Portugal bez Rikardinja do zlata

Autor mondo.rs

Pre dve godine u Parizu, najbolji fudbaler sveta Kristijano Ronaldo napustio je igru zbog povrede a Portugalija prvi put postala prvak Evrope. Dve godine kasnije, u futsalu, dogodilo se nešto veoma slično...

 Kao na EURO 2016: Portugal bez Rikardinja do zlata Izvor: MN PRESS

U finalima poslednja dva evropska prvenstva u fudbalu i futsalu, dvojica trenutno najboljih igrača o obe "discipline", Kristijano Ronaldo i Rikardinjo, doživeli su povrede zbog kojih su morali da napuste teren u najvažnijim utakmicama u karijeri.

U oba slučaja - Portugalija je pobedila i postala prvak Evrope!

Na trijumf fudbalske reprezentacije 2016. u Francuskoj, futsaleri su takođe prvi put pokorili kontinent i to pobedom u produžecima dramatične finalne utakmice EURO futsal turnira u Ljubljani u kojoj je sedmostruki i aktuelni prvak, Španija, imala deseterac za 1:3 a na kraju izgubila upravo golom sa deset metara i to na 55 sekundi pre isteka drugog produžetka u "Stožicama":

Portugalija - Španija 3:2, 2:2 (1:1)!

Bruno Koeljo doživeo je povredu u prvom poluvremenu zbog koje je iznet do svlačionica, vratio se na teren u drugom, postigao gol za 2:2 na 1:42 do kraja drugog poluvremena a onda, kada je njegov tim ostao bez ozbiljno povređenog kapitena Rikardinja, stavio loptu na belu tačku u 50. minutu finala i plasiranim udarcem o stativu savladao Paka Sedana za revanš "furiji" za poraz od 2:4 u finalu EURO 2010 u Mađarskoj.

Titule prvaka Evrope

7 - Španija (1996, 2001, 2005, 2007, 2010, 2012, 2016)

2 - Italija (2003, 2014)

1 - Rusija (1999)

1 - Portugalija (2018)

Španija je imala penal na 5:03 do kraja drugog poluvremena finala Evropskog prvenstva u futbalu.

Verovatno i deseterac za odbranu titule osvojene u beogradskoj "Areni" pre dve godine. Ali, tragičar iz prvih 20 minuta iskazao se i u drugih 20 - umesto mreže, Migelin Sajago "zategao" je prečku i ostavio Portugalce u igri, kojima je potom bilo jasno da će u "Stožicama" morati da zaigraju na sve ili ništa ukoliko ne žele i drugi put da izgube od komšija u borbama za titulu prvaka kontinenta.

Žrtvujući golmana, ali ne žureći nijedne sekunde, selekcija Portugalije uspela je preko povređenog Bruna Koelja da postigne izjednačujući pogodak na 1:42 pre kraja drugog poluvremena i odvede dramatično finale u produžetke! Tamo, reprezentacija koja je protiv trofejnijeg rivala imala užasan skor od 1-5-20 (a, i ta jedna pobeda ostvarena je u prijateljskom meču), ostala je bez Rikardinja pri rezultatu 2:2. Ali, ne i bez vere da je pobeda moguća.

Futsal EURO 2018 finale, Portugal - Španija 3:2
Izvor: Youtube/Uefa.tv


PRVO POLUVREME

Svega 59 sekundi igre i greška Migelina bili su potrebni nezaustavljivom Rikardinju da postigne sedmi gol na turniru i "otvori" gala finale EURO futsal turnira u "Stožicama", ali portugalska odbrana nije izdržala do poluvremena.

Lin i rezervista Mark Tolra na tri kvadratna metra izigrali su kompletnu odbranu komšija, posle čega je Tolra majstorskim potezom proturio loptu pored Andrea Souze i poravnao na 1:06 do isteka prvih 20 minuta.

Rikardinjo
Izvor: YouTube
Tolra
Izvor: YouTube

DRUGO POLUVREME

Drugo poluvreme počelo je spuštenih gadrova, šansi je bilo na obe strane, Souza je u prvom minutu skinuo zicer Migelinu, a potom zabeležio odbranu utakmice kada se Rikardinjo "štekovao" u odbrani i dozvolio Hoselitu da uđe u ozbiljnu šansu za gol. Posle dve uvodne šanse Španaca, Portugalija je uzvratila preko Andrea Koelja koji je plasirao udarac sa ivice šesterca i pogodio prečku, a onda je Pako Sedano i sam zabeležio odbranu meča, "revanširao se" Souzi i sprečio Rikardinja da na 13:44 postigne drugi gol na meču za vođstvo od 2:1.

Kad nije Rikardinjo, jeste Lim - koji je i sam poput Bruna Koelja stisnuo zube i zaboravio na povredu iz prvog poluvremena samo da bi pomogao svom timu da odbrani titulu.

Nagrađen je pogotkom za 1:2 u 32. minutu utakmice, ali tek nakon što je najbolji igrač sveta, Rikardinjo, naseo na Ortizov trik. "Desetka" Portugalije braneći "drugu" stativu kod prekida koji se spremao da izvede Migelin istrčao je na Ortizov "trzaj" i ostavio dalji ugao Souzinog gola potpuno otvorenim što su španski majstori ove igre momentalno kaznili. Migelin je samo odigrao pas za Lina, a ovaj sa metar i po zakucao loptu u nebranjenu mrežu za prvo vođstvo.

Još dva puta u međuvremenu Rikardinjo je mogao da se proslavi pred Sedanom, koji mu je na 10 minuta do kraja meča odbranio oštar udarac sa pet metara, međutim - iako su se branili u tim trenucima utakmice - sedmostruki prvaci Evrope, Španci, iskusno su sakupljali faulove u duelima i kaznili povremeno nerezonske poteze igrača u crvenim dresovima, pre svih najslabije karike u timu, Panija Varele.

On je naseo na jeftin dribling kapitena "furije", visokog Ortiza, koji je izvukao šesti prekršaj i penal, ali je asitent kod drugog gola ovog puta uneo previše snage u udarac i zakucao loptu u prečku, od koje se lopta odbila na 20 centimetara ispred gol-crte.

Kazna je usledila brzo - selektor Portugalije Braz odlučio se na igru sa "igračem više", Pedro Kari obukao je dres Andrea Souze i sa leve strane "iz prve" asistirao Brunu Koelju koji je pridržavajući se za stativu zakucao loptu pod prečku za 2:2.

PRODUŽECI

Moralo se u dodatnih pet, pa još pet minuta tokom kojih je Souza imao sreće kada je Aleks pogodio stativu za verovatno pobedu Španije, u čijim redovima se pored Migelina istakao još jedan tragičar... kapiten Ortiz.

U trenucima kada je Portugal već bio "u bonusu" što se faulova tiče, uz jedan neiskorišćen penal Migelina, lukavi španski futsaleri pokušavali su sudijski par iz Češke i Hrvatske da "navuku" na još jedan prekršaj koji bi značio i još jedan penal, međutim dogodilo se suprotno. Kao kada je Varela bespotrebno srušio rivala na jednoj strani, ni Ortiz nije morao da napravi prekršaj na svega 55 sekundi pre kraja drugog produžetka i skrivi deseterac koji je, u Rikardinjovom odsustvu, prihvatio i savršeno realizovao igrač utakmice... Bruno Koeljo.

Međutim, ni to nije bilo sve!

Za nepun minut, dvostruki prvaci sveta i sedmostruki šampioni Evrope odigrali su neverovatno miran, brzi i tačan napad, do te mere ubitačan da je Rafa Usin noseći golmanski dres ostavljen "oči u oči" sa Souzom u srcu šesterca odakle je morao da postigne gol za 3:3 i odlazak u penal seriju.

Souza mu je, uz pomoć stative, zaustavio šut i zaustavio strahovladu španske futsal reprezentacije koja je u devetom finalu EURO turnira doživela tek drugi poraz...

Ranije u subotu, Eder Lima postigao je jedini gol u tvrdoj i neizvesnoj utakmici između Rusije i Kazahstana i doneo "zbornaji" bronzanu medalju posle tri uzastopna poraza u finalima evropskih prvenstava - 1:0 (0:0).

Portugalija: Andre Souza, Pedro Kari, Bruno Koeljo, Žoao Matoš, Rikardinjo. Klupa: Bebe, Viktor Ugo, Andre Koeljo, Tunja, Nilson Migel, Fabio Sesilio, Marsio Moreira, Pani Varela, Tijago Brito. Selektor: Žorže Braz.

Španija: Pako Sedano, Ortiz, Pola, Migelin, Aleks. Klupa: Hesus Erero, Tolra, Bebe, Adolfo, Solano, Lin, Lozano, Rafa Usin, Hoselito. Selektor: Lopez.

Portugal je u finalu poveo golom Rikardinja posle samo 59 sekundi igre, a izjednačenje Španiji doneo je Mark Torla u 19. minutu. Španci su preko Lina preokrenuli rezultat i poveli u 32. minutu, ali je Bruno Koeljo pogodio u 39. minutu što je bio konačan rezultat regularnog dela utakmice. Odlučujući gol na utakmici postigao je Koeljo 55 sekundi pre kraja drugog produžetka.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC