• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tahirović: Srbija teško do drugog kruga

Autor mondo.ba

Za četiri dana počinje Svjetsko prvenstvo u rukometu u Njemačkoj i Danskoj, gdje će učestvovati i selekcija Srbije.

 Enid Tahirović o SP 2019 Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Utakmicama Njemačka - Koreja u Berlinu, te Danska - Čile u Herningu 10. januara počinje 26. Mundijal za rukometaše.

Na prvenstvu učestvuje 24 reprezentacije podijeljene u četiri grupe sa po šest ekipa. Pored Berlina i Herninga prvenstvo će se igrati još u četiri njemačka grada - Minhenu, Kelnu, Manhajmu, Kilu i Hamburgu te u danskom Kopenhagenu.

Titulu svjetskog prvaka brane rukometaši Francuske, koji će jurišati na treće uzastopno i ukupno sedmo zlato na prvenstvima svijeta.

Francuska je kao najuspješnija rukometna nacija na svjetskim prvenstvima slavila 1995, 2001,2009, 2011, 2015. i 2017. godine.

Proslavljeni rukometni golman reprezentacije i nekadašnji predsjednik Rukometnog saveza BiH Enid Tahirović u izjavi za agenciju "Fena" je rekao da Francuzi i na ovom Mundijalu imaju ulogu favorita, a da će najveće konkurente za titulu imati u domaćim selekcijama Njemačke i Danske.

"Zadnjih godina krug favorita sužava se na Francusku, te Dansku i Njemačku, koje će zasigurno iskoristiti činjenicu da zajedno organizuju takmičenje. Mislim da će te tri reprezentacije odlučiti o svjetskom prvaku. Prema nastupima u pripreminim utakmicama blagu prednost dajem Francuzima, koji su ponovo sastavili ekipu koja bi trebalo odbrani titulu svjetskog šampiona", rekao je Tahirović.

Od zemalja iz tzv. regiona na SP će igrati selekcije Hrvatske, Srbije i Makedonije, a prema Tahirovićevim riječima, jedino Hrvati će pokušati da ostvare visok plasman.

"Vjerovatno je njihov cilj nastup u polufinalu. Što se tiče Srbije i Makedonije mislim da bi njihov cilj mogao da bude plasman u drugi krug, a sve ostalo za njih će biti teško. Makedonija je u nešto lakšoj grupi, u odnosu na Srbiju, i vjerujem da mogu proći u drugi krug. Očekujem da će se Makedonci sa Islandom boriti za treće mjesto u grupi. Srbija će na SP nastupiti sa podmlađenom ekipom i mislim da će imati težak zadatak da ostvari plasman u drugi krug", izjavio je Tahirović.

Grupe na 26. SP u Njemačkoj i Danskoj:

A-grupa (Berlin): Francuska, Rusija, Njemačka, Srbija, Brazil, Koreja;
B-grupa (Minhen): Španija, Hrvatska, Makedonija, Island, Bahrein, Japan;
C-grupa (Herning): Danska, Norveška, Austrija, Tunis, Čile, Saudijska Arabija;
D-grupa (Kopenhagen): Švedska, Mađarska, Katar, Argentina, Egipat, Angola;

Po tri njabolje ekipe iz svake grupe u drugom krugu će formirati dvije nove grupe, a susreti će se igrati u Kelnu i Herningu.

Polufinala će se igrati 25. januara u Hamburgu, dok je finalna i utakmica za treće mjesto na programu 27. januara u Herningu.

U dosadašnjim nastupima na svjetskim prvenstvima najuspješnija je Francuska sa šest zlata, jednim srebrom i tri bonzane medalje, druga je Švedska sa po četiri zlata i bronze, te tri srebra, treća Rumunija sa četiri zlata i dvije bronze, dok je Njemačka na četvrtom mjestu sa tri zlata, dva srebra i jednom bronzom.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC