• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Student" Viktor Nemeš ima jasan cilj: Najvažnije su Olimpijske igre!

Autor mondo.rs

Uspješni srpski sportista priprema se za velike stvari, a uz to se obrazuje na beogradskom fakultetu.

Trofejni srpski rvač Viktor Nemeš, nedavno se vratio iz Kine gdje je na Svjetskim vojnim igrama osvojio još jednu medalju za svoju zemlju - ovog puta bronzanu.

Prvi slobodan trenutak ovaj vrhunski sportista iz Sente iskoristio je da obavi sve formalnosti oko upisa na četvrtu godinu Fakulteta za sport, koji i pored brojnih sportskih obaveza uspješno pohađa.

Možda će vas zanimati

Zanimljivo je da je od 2016. godine, od kada je postao stipendista Fakulteta za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla" Nemeš osvojio čak pet medalja - zlato i bronzu na šampionatima svijeta, srebro i bronzu na evropskim prvenstvima i sada bronzu u Vuhanu i tako na najbolji mogući način pokazao kako vrhunska sportska karijera i visoko obrazovanje mogu da idu ruku pod ruku.

Iz kineskog grada Vuhana, hiljadu kilometara sjeverno od Pekinga, sa Svjetskih vojnih igara na kojima je prvi put učestvovao, Nemeš se vratio pun utisaka.

"Organizacija je bila na vrhunskom nivou. Bio sam zadivljen onim što sam vidio. Kinezi su to odradili na maestralan način, a dovoljno je možda samo reći da je kompletna organizacija koštala čak 23 miliona dolara. Izgradili su selo za smještaj 9.300 sportista koje je bilo neuporedivo bolje, funkcionalnije i modernije od onog koje smo imali na Olimpijskim igrama u Riju. Bilo je angažovano čak 25.000 volontera, na otvaranju igara pjevao je slavni glumac Džeki Čen, a toj svečanoj ceremoniji prisustvovao je i predsjednik Kine Si Đinping. Kada smo dolazili u Kinu i kada smo se vraćali u Srbiju, na aerdromima smo imali povlašćen status, imali smo poseban protokol, nismo čekali u redovima niti se bilo gdje zadržavali. Uz nas je bio uvijek neko iz organizacije i lokalni policijski službenik, tako je bilo u Kini, ali i na aerodromima u Minsku i Budimpešti. Zaista nevjerovatno", rekao je Nemeš.

Kada je o samom takmičenju riječ, Nemeš je istakao da je konkurencija bila izuzetno jaka.

"Dovoljno je reći samo da sam u polufinalu izgubio od olimpijskog šampiona Hasana Alijeva iz Azerbejdžana. Međutim, u borbi za treće mjesto pobijedio sam Ukrajinca koga sam savladao i 2015. godine kada sam osvojio svoju prvu medalju u seniorskoj konkurenciji. Zanimljivo je da od njega nikad nisam izgubio, a već smo radili pet ili šest mečeva".

Ono što predstoji Nemešu su evropske kvalifikacije za plasman na Olimpijske igre.

"Na šampionatu svijeta u Kazahstanu nisam uspio da izborim olimpijsku vizu što mi je bio osnovni cilj. Međutim, bio sam žestoko oštećen od sudija u duelu sa domaćim rvačem. Bilo je nekoliko odluka na moju štetu, evidentnih grešaka za koje ne znam da li su bile sa namjerom, ali predsjednik Svetske rvačke federacije Nenad Lalović mi je saopštio da taj sudija više neće biti delegiran za velika takmičenja. To mi nije neka satisfakcija, ali šta da se radi i to je sport", napravio je malu digresiju Nemeš.

Potom se vratio onom najvažnijem.

"Evropske kvalifikacije će biti u martu u Budimpešti. Konkurencija će biti žestoka, jer su se do sada samo trojica rvača iz Evrope plasirala na Olimpijske igre, a samo će finalisti obezbijediti vizu za Tokio. Reći ću samo da će se u Budimpešti, između ostalih, takmičiti i Roman Vlasov, dvostruki olimpijski šampion".

Pripreme za to važno takmičenje Nemeš počinje već početkom decembra:

"Treniraćemo u bugarskom Belmekenu i tamo ćemo sprovesti bazične pripreme. Potrudiću se da pripreme odradim na najbolji mogući način i već u martu obezbijedim Olimpijsku vizu. U suprotnom imaću još jednu šansu u aprilu na svjetskim kvalifikacijama", kaže Nemeš i otkriva da za pripreme ima specijalnog aduta u rukavu.

"To je znanje za medalje koje stičem na Fakultetu za sport. Na studijskom programu sam Trener u sportu i teorijsko znanje koje stičem svakodnevno provjerama u praksi i to mi zaista mnogo znači. Već sam mnogo toga naučio, ali prije svega kako da na pravi način osluškujem svoje tijelo i na osnovu toga kako da pravilno doziram trening. U teoriji sportskog treninga postoji princip svjesnosti, po kome sportista treba da zna šta radi, zašto to na treningu radi i kako treba da radi. Mislim da sam to dobro izučio i da mi zaista pomaže", zaključio je Nemeš.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC