Hrana je osnovna ljudska potreba, ali i strast. Istinski gastronomi tvrde da je pravljenje hrane - umjetnost, a sladokusci kažu da je čar u - raznolikosti. Istražili smo za vas menije najpopularnijih banjalučkih restorana.
Izbor je veliki, a mi smo za vas izdvojili one koji se po svojim specijalitetima izdvajaju od drugih.
Marko Polo
Pačetina, morski pas pripremljen na kineski način, tartufi… zvuči vam primamljivo i egzotično? Ovo su samo neka od interesantih jela koja nudi kuhinja restorana Marko Polo.
Restoran sa desetogodišnjom tradicijom i izuzetno dobrom uslugom, u bogatoj ponudi, između ostalog, nudi raznovrsne delicije internacionalne, kineske, ali I domaće kuhinje.
U ponudi jela koriste i brojne vrste maslinovog ulja (sa crnim i bijelim tartufom, čili paprikom, ruzmarinom, bundevom). Neka od popularnijih jela u ovom restoranu su jela kineske kuhinje pripremljena na zanimljiv način.
“Kineska kuhinja je prilagođena našim gostima. Osim nje izdvojio bih i naša riblja jela, meso pripremljeno na razne načine, svježe tartufe koje stavljamo i u kolače, sladolede, a sva jela kombinujemo sa kvalitetnim namirnicama, dok tradicionalna jela serviramo na poseban način”, rekao je šef kuhinje restorana Marko Polo, Relja Dimitrijević.
Povodom desetogodišnjeg rođendana restorana tamo vas čekaju i rođendanske cijene pa tako svake nedjelje možete da konzumirate kinesku kuhinju po pristupačnim cijenama.
“Zadovoljni smo posjetom, trudimo se da budemo inovativni. U posljednje vrijeme organizovali smo ‘slow food’ večere u ponudi od šest sljedova, koja prate kvalitetna vina, pravimo tematske večeri sa muzikom i nudimo usluge keteringa”, rekao nam je menadžer restorana Slaven Jeličić.
Mala stanica
Dobro poznato mjesto Banjalučana, ali i stranaca, restoran “Mala stanica” pohvalio nam se novim redizajniranim menijem, kojim su objedinili poznata jela sa novim delicijama. Skoro da nema osobe koja je ostala ravnodušna na njihov Sufle od crne čokolade. Osim fenomenalnog suflea, u ponudi “Male stanice” uvijek možete da pronađete svježe vrhunske namirnice, domaće, dnevno pecivo, kao i odličan izbor mesnih delikatesa. Iz ovog restorana istakli su da meni prije svega prati sezonu.
“U našem novom meniju, između ostalog nudimo, glazirana teleća rebra, odreske od jagnjećeg buta, nove dezerte, bogatu vinsku kartu, ali tu je ljubazno osoblje koje otklanja svaku vašu dilemu pri izboru jela i pića”, rekla je za MONDO, Ana Vidović.
Osim suflea, veoma tražen je i slavni francuski ljetni kolač "Hiljadu listića", omiljeni dezert u sezoni jagoda, a iz kuhinje ovog poznatog restorana poručuju da probate "brownies" sa frapeom od bijele čokolade.
“Za naš inovativni meni zadužena je šefica kuhinje Gordana Lovrić. Ona je snažni uragan koji vitla kutlačom na 300 stepeni i vodi računa o svakom detalju procesa pripreme jela. Vlada Simić je takođe važna figura našeg gastronomskog koncepta, on je bio vizionar/kreator menija na početku naše priče, prije osam godina, a i danas je redovan konsultant, svaki njegov dolazak unese novinu u naša jela”, kazala je Ana dodajući da su kreativnost i inovativnost, osnovne karakteristike njihove kuhinje, koju možete da probate u rustičnom vintage ambijentu bujnog vrta.
Restoran “Filip”
Novo mjesto za ljubitelje kvalitetnog zalogaja je restoran internacionalne kuhinje “Filip”, koji se nalazi u samom centru grada.
Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO
Jastog, prstaci, škarpina, domaća pasta sa "trapist" sirom, obrok salate, "Fiorentina" stek, jagnjetina na mlijeku, školjke, konjski stek, kobasice, bifteci, ramstek, sos uz meso sa crvenim lukom, naranždom, sjemenkama lana, kruškom i vanilijom, samo su neka od jela koja nudi restoran “Fillip”, koji je naziv dobio po francuskom arhitekti Filipu Starku.
“Kod nas možete doručkovati za pet, šest maraka, a možete probati i neka zaista luksuzna jela. Našu ponudu bih okarakterisala kao modernu srpsku kuhinju”, kazala nam je vlasnica restorana Maja Čavić.
Meni restorana je radio poznati kuhar iz Srbije Jovica Jovičić, koji je kuvao i za Vladimira Putina.
“Svakodnevno izrađujemo domaću pastu, nudimo svježu ribu, igramo se sa mesnim delicijama, klasična jela pakujemo sa raznim džemovima, od voća, povrća, spajamo modernu sa tradicionalnom srpskom kuhinjom. Preporučujem svima da probaju našu crnobijelu pastu premazanu sipinom mastilom sa tikvicama” dodala je Maja Čavić, sa kojom smo razgovarali u ugodnoj bašti restorana gdje Banjalučani najčešće naručuju Cezar salatu i kolač sa sirom.
Kazamat
Kazamat je restoran za koji možemo reći da je brend grada.Restoran radi od neke '80. godine i osim po dobroj hrani, prepoznatljiv je i po svom jedinstvenom ambijentu na tvrđavi Kastel.
Izvor: MONDO/Dragana Božić
Što se tiče menija u Kazamatu su ponosni na domaća jela,ali pripremljena na poseban način.
„Kompletan meni je domaće proizvodnje sa strogim kontrolama. Sve pravimo sami, od domaćih peciva i priprema glavnih jela“, kažu u ovom restoranu.
Ono u čemu možete istinski da uživate je renovirana bašta na obali Vrbasa, koja posjeduje otvorenu kuhinju, pa možete da gledate pripremu vašeg omiljenog jela.
Izvor: MONDO/Dragana Božić
„Izdvojili bismo jela ispod sača, svinjska rebarca u ljuto slatkom sosu, ramstek sa gljivama , a od dezerta kolač od jabuke i kolač od maka“ rekli su za MONDO.
Vrbas
Kvalitet, obilnost porcija, hlad platana na obali Vrbasa. To je suština restorana Vrbas. Ako popijete čašicu više oni vam nude i hotelski smještaj.
Izvor: MONDO/Dragana Božić
Meni je uglavnom domaći, a oni su izdvojili teletinu ispod sača, platu za dve osobe (koju jede pet- šest osoba), dimljeni šaran, lignje.
„Najviše radimo na domaćoj kuhinji i prepoznatljivi smo po kvalitetu i obilnosti porcija, a u sklopu restorana imamo i hotel gdje gosti mogu odmoriti“, kažu za MONDO iz Vrbasa.
Stara Ada
Restoran Stara Ada, na malo udaljenijoj lokaciji od centra grada nudi vam domaću kuhinju ali i domaća pića. U prelijepom ambijentu ovog restorana možete uživati i u svirkama poznatih regionalnih zvijezda.
„Najviše je zastupljena domaća kuhinja i roštilj, a izdvojili bismo teletinu ispod sača koju gosti najčešće naručuju. Što se tiče pića ponosni smo na domaća vina i rakije na koje smo jako ponosni“, rekao nam je menadžer Stare Ade.
Marcello
Restoran “Marčelo” nudi oko 150 različitih jela, domaće i internacionalne kuhinje, paste, pice, jela od ribe, kolače…
Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO
Kao najpopularnije jelo naveli su razne vrste pica i ćuretinu u sosu od šampinjona. Mi preporučujemo odlični "Marcello sendvič", koji postoji u tri varijante, a meso, poseban sos i prilozi "spakovani" u tortilju čine jedan zaista ukusan, obilan i pristojan obrok.
Sigurni smo da ste među našim prijedlozima pronašli bar nešto što vam je "zagolicalo nepca", a ukoliko imate neki prijedlog, ili sugestiju, javite nam se u komentarima ispod teksta, na našoj Facebook strani, ili putem Twittera.