• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi "incidenti" Emira Spahića (VIDEO)

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Kad je selektor Bosne i Hercegovine Safet Sušić pročitao ime bivšeg kapitena Emira Spahića iako se prije mjesec i kusur penzionisao iz reprezentacije, odlučili smo da se prisjetimo svih incidenata "prgavog" Dubrovčanina u karijeri.

 Svi "incidenti" Emira Spahića (VIDEO) Izvor: MONDO/Samir Cacan

Izvor: MONDO/Samir Cacan

A bilo ih je "mašala"...

Sa novinarima, saigračima, protivnicima na terenu...gotovo svuda gdje je igrao!

O igračkom umijeću bi se dalo raspravljati, imao je Spahić odličnih partija, ali kad je najviše trebalo "zmajevima" - onda je bio direktni krivac za primljene golove.

U sudaru sa Francuskom u Parizu (1:1), gdje je BiH mogla da obezbijedi direktan plasman na Evropsko prvenstvo 2012. godine kada je skrivio penal poslije faula na Samirom Nasrijem ili na meču sa Nigerijom u Brazilu ovog ljeta kada ga je pretrčao Piter Odevinge. Možda je i novozelandski sudija Piter O’ Liri mogao da svira prekršaj, ali to ne umanjuje činjenicu da je Nigerijac izgledao kao "brzi voz" u odnosu na vremešnog kapitena.

Poslije istorijske (Pirove) pobjede nad Iranom (3:1), Spahić je odbio da daje izjave za BHT proglasivši krivim Javni servis Bosne i Hercegovine za privatnu izjavu novinara Velida Spahe, koji je svom rekao kolegi da je "Pape davno trebao otjerati Spahića zbog ponašanja".

Spahić BHT odbio
Izvor: YouTube

"Nemojte ni pokušavati, neka vas bude stid i sram", rekao je tada Spahić i odbio dati izjavu, a deset metara dalje bez problema je nekoliko minuta razgovarao sa inostranim medijima.

Međutim, nije Spahića bilo sramota kad je pokazao srednji prst golmanu Braunšvajga, zbog kojeg je platio 15.000 evra kazne Fudbalskom savezu Njemačke niti kad je prijetio reporteru "Slobodne Bosne" ako snimi njega i sportskog novinara "Dnevnog avaza" Arsena Novaliju s kojim je bio u sukobu dok je selektor bio Miroslav Ćiro Blažević.

Srednji prst Spahić
Izvor: YouTube

Nedjeljnik "Slobodna Bosna" je otišla i korak dalje ustvrdivši i da je zenička policija protiv Spahića podnijela krivičnu prijavu 11. oktobra 2013. godine jer je "verbalno" napao policajca koji nije dozvolio da autobus reprezentacije bude nepropisno parkiran.

I "trener svih trenera" Ćiro Blažević je prema medijskim izvještajima imao problema sa Spahićem. Tokom priprema u Novom Vinodolskom, Spahić ga je navodno ucijenio pa je Ćiro bio primoran da u ekipu uvrsti Spahićevog drugara Kenana Hasagića umjesto jednog od najboljih evropskih golmana Asmira Begovića u susretu baraža sa Portugalom.

Poslije Mundijala, u "Dnevniku" Federalne televizije BiH novinar Nedim Hasić kritički se osvrnuo na kapitena sljedećim riječima:

"Spahić sebi dozvoljava mnogo više nego što smije. U Brazilu je određivao ko smije ući u hotel reprezentacije, a ko ne. U isto vrijeme njegov brat se šetkao po terenu sa akreditacijom Fudbalskog saveza BiH oko vrata. Emir Spahić je taj koji je nakon utakmice sa Iranom psovao bh. novinare rječnikom koji nije za eter. On je taj koji je 2011. godine tjerao Asmira Begovića iz reprezentacije da bi branio njegov jaran Kenan Hasagić. On je taj koji je na novinare huškao polusvijet iz ovdašnjeg podzemlja".

Incidenata je bilo još i u klupskoj, ali i reprezentativnoj karijeri.

Za vrijeme igranja u Monpeljeu, toliko je "bio fin" da je predsjednik kluba izjavio po njegovom odlasku da više nijedan igrač iz BiH nikad neće zaigrati u tom francuskom klubu.

Lakat Monpelje
Izvor: YouTube

Čak je "uhvatio za gušu" portparola svog sadašnjeg kluba - Bajera iz Leverkuzena, a prije toga se potukao na treningu dok je igrao u Sevilji. Udario je i jermenskog fudbalera Henrika Mktarijana iz Borusije Dortmund.

Mktarijan šamar
Izvor: YouTube

Ono što je posebno zapamtila banjalučka javnost bila je šamarčina Marku Marinu, njemačkom reprezentativcu srpskog porijekla iz Gradiške, na prijateljskom meču 2010. godine.

Šamar Marin
Izvor: YouTube

Činilo se da je "prgavi" Dubrovčanin svoje odigrao nakon što je najavio oproštaj pred početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, ali je poraz od Kipra (1:2) na startu "natjerao" Safeta Sušića da vrati problematičnog kapitena, koji se složio da traku ponese Edin Džeko.

"Traka me uopšte ne zanima! Moja ljubav prema reprezentaciji nije vezana za mjesto kapitena. To je nešto mnogo vrijednije. Spreman sam zbog ekipe i rezultata i na mnogo veće odluke", rekao je Spahić u posljednjem broju "Avazovog Sporta" objavljenom u utorak.

Anketa

Da li je povratak Spahića u "zmajeve" ispravan potez Sušića?

  • Da

    37.1% (46)

  • Ne

    62.9% (78)

Da li je povratak Spahića u "zmajeve" ispravan potez Sušića?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC