• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ubjedljiv poraz "zmajeva", zbogom Francuska?

Autor mondo.ba

Desetkovana Bosna i Hercegovina poražena je u Haifi od domaćeg Izraela (3:0) i do kraja kvalifikacija treba da se dogodi čudo pa da "zmajevi" pronađu put do EURO 2016. u Francuskoj.

Poslije četiri odigrane utakmice izabranici Safeta Sušića imaju samo dva boda u Grupi B i vrlo teško će uspjeti da se domognu završnog turnira u Francuskoj. Eventualno kroz baraž.

U nedjelju uveče su potučeni do nogu na stadionu "Semi Ofer" u Haifi iako su imali brojne pehove - od činjenice da su desetkovani doputovali u Izrael, preko propuštenih šansi u prvih 30 minuta, do isključenja Tonija Šunjića početkom nastavka ili povrede Miralema Pjanića…

Ruku na srce i odluka selektora Safeta Sušića da ne povede nijednog klasičnog napadača umjesto povrijeđenih Edina Džeke i Vedada Ibiševića dodatno je "kumovala" porazu, posebno kad se pogledaju prilike koje su propuštali Senad Lulić, Haris Medunjanin ili Zoran Kvržić.

Da se u njima našao neki klasični centarfor, barem bi jedna lopta završila iza leđa Marsijana, a onda ko zna u kom pravcu bi otišla utakmica…

Ovako, 3:0 u Haifi je zaslužen i čak dobar rezultat obzirom da je golman Asmir Begović skinuo najmanje četiri-pet zicera napadačima Izraela, koji su mogli do vrha da napune njegovu mrežu.

SASTAVI

Izrael: Marsijano, Mešumar, Ben Haim, Načo (od 74. Biton), Zahavi, Ben Haim Junior, Jejini, Vermut (od 70. Rafaelov), Benharuš (od 78. Davidzada), Tibi, Damari.

BiH: Begović, Mujdža (od 46. Višća), Šunjić, Spahić, Hadžić, Bešić (od 46. Prcić), Pjanić (od 62. Cimirot), Medunjanin; Kvržić, Hajrović, Lulić.

 A sad će da uslijede analize i tražiće se odgovornost selektora, koji je pred utakmicu rekao da "mu ne pada na pamet da daje ostavku bez obzira na rezultat".

Loše stvari po "zmajeve" krenule su prvim pogotkom Gila Vermuta u 36. minutu, kada je njegov šut okrznuo Emira Spahića i promijenio putanju lopti što je prevarilo Begovića.

Ipak, ključni detalji susreta dogodili su se na kraju prvog i početku drugog poluvremena - u 45. minutu je pogodio Omer Damari, da bi čim se krenulo u nastavak utakmice crveni karton zaradio Toni Šunjić.

I tu je bio kraj…Do kraja su domaći još jednom pogodili mrežu "zmajeva" preko Erona Zahavija u 70. minutu, a mogli su barem još tri-četiri puta da na golu nije bilo Begovića.

A kao šlag loših događaja na kraju dogodila se i povreda Miralema Pjanića…

Bio je ovo drugi poraz BiH iz tri utakmice sa Izraelom, kojeg "zmajevi" nikad nisu uspjeli da pobijede...

Grupa B

1. Izrael 3 3 0 0 9:2 9 2.

2. Vels 4 2 2 0 4:2 8

3.Kipar 4 2 0 2 9:5 6

4.Belgija 3 1 2 0 7:1 5

5.BiH 4 0 2 2 2:6 2

6.Andora 4 0 0 4 2:17 0

Rezultati četvrtog kola Grupe B

Belgija - Vels 0:0

Kipar - Andora 5:0 (3:0)

/Merkis 9, Efrem 31, 42, 60, Kristofi pen 87/

Izrael - Bosna i Hercegovina 3:0 (2:0)

/Vermut 36, Damari 45, Zahavi 70/

PROČITAJTE TOK UTAKMICE

85 - Oba tima uglavnom ne pokušavaju ništa da promijene na terenu - "zmajevi" iz nemoći, a domaći očigledno zadovoljni rezultatom čekaju kraj da proslave pobjedu i lidersku poziciju na tabeli Grupe B.

Zahavi
Izvor: YouTube

70 - GOOOL! Izrael vodi 3:0! Strijelac je bio Zahavi poslije odlične akcije u kojoj je izbjegao ofsajd i šutirao pored Begovića - 3:0.

67 - I opet je Begović spasio BiH. Sam kao duh ispred našeg golmana bio je Mešumar, a tom prilikom je i zakačio čuvara mreže "zmajeva", ali na sreću Begović nije zaradio povredu.

62 - Pjaniću je pozlilo, neće moći da nastavi igru. Sušiću je ostala još jedna izmjena, a priliku će do kraja dobiti fudbaler Sarajeva Gojko Cimirot.

60 - Begović je ponovo spasio BiH poslije kontranapada Izraela - šutirao je Načo, a golman Stouka izvadio loptu ispod prečke.

50 - Zmajevi su potpuno izgubljeni - sa dva gola minusa i čovjekom manje na terenu, teško se može očekivati preokret, a sigurno prijeti opasnost od mogućeg debakla.

48 - BiH je sa desetoricom! Crveni karton je zaradio Šunjić jer je kao posljednji čovjek odbrane oborio izraelskog napadača na ivici šesnaesterca.

46 - Počelo je drugo poluvrijeme. Sušić je napravio dvije izmjene Sanjin Prcić je zamijenio Muhameda Bešića, a Edin Višća Mensura Mujdžu.

- poluvrijeme-

Imali su "zmajevi" mnogo prilika, imali su i Izraelci, ali domaći igrači su uspjeli da realizuju dvije i da praktično riješe meč. Ipak, ima još 45 minutaa nade za tim Safeta Sušića, koji je u Haifu došao bez šestorice standardnih igrača među kojima i dvojice napadača - Džeke i Ibiševića.

Damari
Izvor: YouTube

45 - GOOOL! Damari je pobjegao Toniju Šunjiću, koji je napravio neuspješnu ofsajd zamku i pogodio mrežu Begovića za sad ubjedljivo vođstvo Izraela - 2:0.

38 - Vermut je opet zakuvao situaciju pred golom BiH, proslijedio do Zahavija, koji je sjajno šutirao sa 16 metara. Begović je reagovao kapitenski i spasio "zmajeve"!

Vermut
Izvor: YouTube

36 - GOOOOOOOOOL! Izrael je poveo! Fudbaler Hapoela Vermut je sa 18 metara šutirao, lopta je pogodila Spahića, malo promijenila smjer i prevarila Begovića - 1:0!

34 - Nova šansa za "zmajeve"! Odličan udarac iz prve Medunjanina sa nekih 10-ak metara, poslije akcije Hajrovića, ali je Marsijano još bolje reagovao.

32 - Lulić je promašio 100% šansu za BiH! S pet metara poslije fantastičnog pasa Harisa Medunjanina.

30 - Izet Hajrović se dugo namještao, tražio je prostor da zategne ljevicu, pritom je nanizao tri-četiri domaća fudbalera, ali je udarac bio slab...Ipak, u narednom napadu je izborio udarac iz ugla.

23 - Opet stativa za Izrael! Po lijevoj strani je prošao Tal Ben Haim i uputio centaršut, ali lopta je imala čudnu putanju i pogodila desnu stativu Begovićevog gola. U sljedećem napadu ponovo je isti igrač bio u šansi, ali je šutirao visoko iznad prečke.

20 - Period nešto mirnije igre na sredini terena kod obje selekcije.

15 - Damari je prošao i predriblao Begovića, ali otišao je iskosa i vratio povratnu loptu na koju je natrčao neko od Izraelaca i šutirao samo do stative! Tu je na gol liniji za svaki slučaj bio i Bešić, međutim, nije imao potrebe da interveniše. Najbolja šansa za domaće u dosadašnjem dijelu meča. Prethodno je Damari glavom šutirao, ali i da je pogodio mrežu, gol bi bio poništen zbog ofsajda.

10 - Kvržić je izbjegao ofsajd zamku po desnom boku poslije dodavanja Pjanića i oštro centrirao na peterac, ali se Hajrović nije najbolje snašao. Jasno se vidjelo u ovoj šansi koliko BiH nedostaje pravi napadač!

3 - Zahavi uputio prvi šut ka Begoviću, bilo je opasno za "zmajeve", ali golman i večeras kapiten BiH je uhvatio "živu" loptu.

2 - Miralem Pjanić je odapeo projektil sa više od 25 metara nakon faula nad Senadom Lulićem, ali je golman Marsijano uspio da odbrani i izboksuje loptu.

1 - Počela je utakmica, golman Asmir Begović je prvi put ponio kapitensku traku! Srećno "zmajevi".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC