• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Makabi, ipak, prejak za Zvezdu

Autor mondo.rs

Crveno-beli borili su se sa šampionom Evrope tri četvrtine. U poslednjoj je "Ponos Izraela" rutinski priveo utakmicu kraju, a crveno-beli učinili razliku podnošljivom - 78:67.

 Makabi, ipak, prejak za Zvezdu Izvor: MN PRESS

Uvodno poluvreme pružilo je nadu da bi crveno-beli mogli da se bore sa šampionom Evrope do završnice. Drugo je završeno mirnije nego što je bilo nagovešteno krajem treće četvrtine.

MAKABI - CRVENA ZVEZDA TELEKOM 78:67 (21:18, 16:15, 19:16, 22:18)

Sredinom te deonice, crveno-beli vodili su 44:43 i u tom periodu promašili uzastopna šuta za tri (Dženkins, Blažič dva). Makabi je brzo opet stekao prednost, počeo da "kupi" lopte posle promašaja i potom uveo meč u mirnu četvrtu četvrtinu.

Čak četiri ofanzivna skoka u jednoj akciji krajem trećeg kvartala dali su veliki podstrek domaćinu u borbi pred 11.000 gledalaca. U završnoj deonici, nije bilo neizvesnosti. U jednom trenutku, prednost Makabija bila je "plus 18", ali su je crveno-beli u finišu učinili podnošljivom.



Na čelu sa Nikolom Kalinićem, najefikasnijim igračem utakmice sa 18 poena (3/4 za tri), crveno-beli nisu smogli snagu da se celu utakmicu ravnopravno bore protiv domaćina, za koje je zaigrao oporavljeni Devin Smit, ali daleko ispod svojih doskorašnjih partija (8, 2/7 za tri). Pre utakmice dobio je nagradu za MVP igrača decembra.

Markus Vilijams ubacio je 13 poena uz devet asistencija, mada ni on nije imao svoje šutersko veče (2/8 za tri), kao i veći deo ekipe. Boban Marjanović jedini je preostali igrač Zvezde sa dvocifrenim brojem poena (10, 8 sk).

Statistika

Makabi je šutirao za dva čak 21 procenat bolje od rivala (55-34). Zvezda je bila preciznija za tri (9/29 naspram 5/19). Izraelci su sakupili dva skoka više (42:40), s tim da su crveno-beli sakupili šest više ofanzivnih skokova - 18:12. Odnos u asistencijama je 21:17, a u izgubljenim loptama 17:18.

 Ekipa Dejana Radonjića do završnice je ostala uskraćena za poene iz igre Jake Blažiča (7, 1/5 za tri, 8 sk), Stefana Jovića i Čarlsa Dženkinsa, koji se nisu ni "upisali". U prvom delu utakmice kontrolisala je prepoznatljive kontre Makabija brzim faulima, a promašaje "popravljala" ofanzivnim skokom.

Međutim, krajem treće deonice ostala je bez rešenja u napadu, a iskusniji domaćin je svoje promašaje "kupio" i polako počeo da uvodi utakmicu u svoj ritam. Prednost "Ponosa Izraela" rasla je do 38. minuta, kada je Devin Smit trojkom podigao razliku na maksimalnih "plus 18" (77:59).

U tom trenutku, Blažič je energijom podstakao seriju crveno-belih 8:1, kojom su samo ublažili poraz. Sledeće nedelje, u Kombank areni Zvezda će ugostiti Galatasaraj, koji je u četvrtak izgubio od Reala.

Makabi od večerašnje utakmice lakše diše pred nastavak borbe za plasman među najboljih osam. Dočekao je utakmicu sa imperativom zbog poraza od Panatinaikosa i obradovao navijače. Najefikasniji među domaćim igračima bio je Brajan Rendl sa 16 poena, a pratio ga je Sofoklis Skorcanitis sa 15.

Grčki centar posebno je bio u prvom planu u uvodnom poluvremenu, kada je Makabi insistirao na napadačkoj igri pod obručem, dok je Zvezda najveći broj poena postigla sa distance. Uz to, "Izraelci" su poenima iz kontre (13:0 na poluvremenu) potvrdili da su najbolja ekipa u igri iz tranzicije u Evropi. Taj epitet opravdali su i u odlučujućim momentima utakmice, koja će biti još jedna "Top 16" lekcija Crvenoj zvezdi.

MAKABI: Pargo 12 (2/4 za tri, 6 sk), Hajns, Smit 8 (10 sk), Rendl 16 (9 sk), Tajus 7 (4 sk), Koen, Ohajon 10 (5 sk, 8 as), Harari, Landsberg 10, Skorcanitis 15, Aleksander.

ZVEZDA: Vilijams 13 (2/8 za tri, 4 sk, 9 as, 6 izg), Rebić, Dangubić 5, Mitrović 7, Lazić 3, Blažič 7 (1/5 za tri, 8 sk), Kalinić 18 (3/4 za tri), Marjanović 10 (8 sk), Tejić, Dženkins (0/3 za tri), Jović, Cirbes 4.

Iz minuta u minut.

KRAJ UTAKMICE: Makabi - Zvezda 78:67

40' 78:67 Blažič u poslednjem napadu promašuje šut za tri i meč je gotov.

40' 78:67 Blažič je iznudio nesportski faul, pa pogodio samo jedno slobodno bacanje.

39' 78:66 Poenima Vilijamsa i Blažiča (sa slobodnih bacanja), Zvezda koliko-toliko smanjuje prednost domaćina. Tajus potom ubacuje koš, a Zvezdin Slovenac ubacuje prvi koš iz igre. Trojku.

38' 77:59 Makabi i dalje podiže prednost. Smit trojkom postavlja novo maksimalno vođstvo.

37' 72:57 Pargo baca "alej-up" Rendlu, za novu maksimalnu prednost. Navijači Makabija uživaju u kraju utakmice.

35' 68:55 Raste prednost Makabija. Rendl je iskoristio slobodna bacanja za "plus 13". Domaćin pušta gosta da šutira za tri i to mu sada donosi korist.

35' 66:55 Pargo ubacuje trojku i donosi Makabiju još jednom dvocifrenu prednost.

34' 63:55 I Lazić se upisuje, takođe trojkom. Vilijams promašuje trojku, a Blažič posle ofanzivnog skoka primorava Smita da ga faulira.

34' 63:52 Smit vraća trojku već u sledećem napadu, a Landsberg potom posle kontre pogađa o tablu, u skoku. Najveća prednost Makabija. Tajm-aut Dejan Radonjić.

33' 58:52 Mitrović pogađa trojku i budi veru u neizvesnu završnicu.

31' 58:49 Marjanović pada na parket, Skorcanitis pada na parket, s tim da će Grk zbog tog pada izvesti dva slobodna bacanja. Iskoristio je oba. Za 15 minuta u igri ubacio je 15 poena.

30' 56:49 Makabi završava četvrtinu sa PET uzastopnih napada, ostvarenih sa čak četiri vezana ofanzivna skoka. Skorcanitis sa linije penala uvodi meč u završnu deonicu sa vođstvom Izraelaca od sedam poena.

29' 53:48 Period utakmice u kojem se teško postižu poeni. Sofo poentira posle dva ofanzivna skoka. Dženkins i Blažič promašuju tri uzastopna šuta za tri. Rendl zakucava za "plus pet".

26' 49:48 Pogađa Rendl, a potom slobodna bacanja koristi i Marjanović, posle ofanzivnog skoka. To je njegov deseti poen.

25' 47:46 Rendl koristi loše dodavanje Vilijamsa ka Mitroviću i trči kontru, ali ga Zvezdin plejmejker faulira i šalje na liniju slobodnih bacanja. Tajm-aut.

24' 47:44 Kalinić donosi Zvezdi "plus 1", a Vilijams i Mitrović se zbunjuju posle ofanzivnog skoka, što koristi Ohajon, kontrom. Odmah potom i Rendl trči i brzo poentira.

24' 43:42 Makabi opet vodi. Ohajon ubacuje trojku, posle ofanzivnog skoka Tajusa.

22' 40:42 Počelo je žestoko. Pargo ubacuje prvu trojku za Makabi, a Vilijams odmah vraća trojku, na asistenciju udvojenog Marjanovića. Potom Amerikanac polaže, za vođstvo Beograđana!

21' 37:37 Zvezdina serija se nastavlja u drugom poluvremenu! Kalinić zakucava za izjednačenje i prve poene crveno-belih posle kontranapada!

Utakmicu pratite u live tekstualnom prenosu.

- Pargo u poslednjoj sekundi ne pogađa sa skoro polovine terena i igrači odlaze na odmor. Serijom u finišu prvog dela Zvezda je reagovala na najveće vođstvo Makabija (37:27).

U prvom poluvremenu, Makabi joj nije dozvolio igru pod košem, pa je većinu poena postizala šutem. Ubacila je pet trojki iz 11 pokušaja i uhvatila čak deset ofanzivnih skokova, naspram samo dva domaćina.

Sa druge strane, "Ponos Izraela" praktično od početka utakmice insistira na igri pod obručem. Nije ubacio nijedan šut za tri iz pet pokušaja, a za dva je pogađao sa odličnih 68 odsto (17/25). Crveno-beli šutiraju za dva 30 odsto (8/26).

Najefikasniji igrač utakmice za sada je Nikola Kalinić. Rešavao je situacije u kojima je Zvezda ostajala bez rešenja u pozicionim napadima i završio je prvo poluvreme sa 14 poena (3/4 za tri). Među domaćima istakli su se Silvan Landsberg i Sofoklis Skorcanitis, sa po osam.

Makabi i večeras pokazuje zašto je jedna od najboljih ekipa Evrolige u igri u tranziciji. Ako ne i najbolja. U prvom poluvremenu je iz kontri ubacila 13 poena, a Zvezda nijedan. Radonjićev tim "sekao" je faulovima nekoliko trojki i od starta pokazao da je spreman na takvu igru.

- Poluvreme -

20' 37:33 Vilijams ne uspeva da kreira akciju dogovorenu na kratkom tajm-autu. Utrčava pod koš, šalje loptu u aut. Tajm-aut Makabi. Do pauze je ostalo 6,8 sekundi.

20' 37:33 Serija Zvezde 6:0. Posle Kalinićeve trojke, Vilijams je ubacio slobodno bacanje, a Marjanović pogodio o tablu. Gaj Gudes traži tajm-aut.

18' 37:30 Poenima Markisa Hejnsa, Makabi prvi put odlazi na dvocifrenu razliku (37:27). Kalinić odmah ubacuje trojku, svoju treću na utakmici.

18' 35:27 Da je Makabi zaista jedna od najboljih ekipa u Evropi u igri iz tranzicije dokazuje i broj poena iz kontri. Za sada je odnos 13:0 u korist domaćina.

16' 33:27 Kalinić uz faul smanjuje vođstvo domaćina i postaje prvi igrač sa više od deset poena. Za sada je na 11.

15' 33:24 Ni osmi, ni deveti ofanzivni skok Zvezde (oba Jake Blažiča) nisu joj doneli poene. Posle promašaja Jovića iz blizine penala, Makabi uzima loptu. Marjanović se vraća na teren. Paro stvara domaćina do sada najveću razliku.

- Za sada, gledamo duel Makabija koji isključivo napada prostor pod obručem, protiv Zvezde koja šutira sa distance. Za sada je sakupila sedam ofanzivnih skokova.

14' 31:24 Brajan Rendl zakucava posle još jedne kontre i odvodi "Ponos Izraela" prvi put na "plus sedam". Tajm-aut Dejan Radonjić.

13' 27:24 Kalinić opet deluje raspoloženo. Posle svog "upisa" lepo je kreirao šansu za zakucavanje centru Maiku Cirbesu. Nemac je iskoristio i vratio Zvezdu na "minus tri". Faul Landsberga u napadu. Na terenu je Jović, umesto Vilijamsa.

11' 25:20 Makabi je u prvoj četvrtini pogađao samo iz reketa, a na početku druge Landsberg pogađa sa distance za novih "plus pet" (23:18). U sledećem napadu, Luka Mitrović smanjuje razliku, pogotkom o tablu.

10' 21:18 Ohajon polaganjem stavlja tačku na prvu četvrtinu. Silvan Landsberg mogao je da u poslednjoj sekundi pogodi trojku i da tako kazni grešku gostiju, ali je promašio.

10' 19:18 Kalinić ubacuje svoju drugu trojku!

10' 19:15 Snažno zakucavanje Tajusa, posle kontre. Potom je promašio dva slobodna bacanja. Makabi je sve poene postigao iz reketa.

8' 15:15 Upisuje se i Marjanović, zakucavanjem za 13:12. Upisuje se i Kalinić, ubacivši treću trojku za Zvezdu. Utisak je da domaćin dozvoljava Beograđanima da šutiraju.

6' 11:10 Mitrović zakucava, Tajus se sprema da zameni Skorcanitisa, a igrači odlaze na prvi tajm-aut na utakmici. U hali je 11.060 gledalaca.

5' 11:8 Lazić je pokušao da zakuca preko Sofoa, ali ga je centar Makabija čvrsto bacio na parket. Period brže igre na obe strane. Zvezda je vodila i 8:7, poenima Dangubića.

3' 5:6 Prve poene za Zvezdu postiže Dangubić, ubacivši trojku. Potom i Vilijams ubacuje trojku, koristeći konfuznu odbranu protivnika i drugi uzastopni ofanzivni skok Beograđana.

2' 5:0 Izraelci bolje počinju, insistiraju na na igri pod obručem. Sa druge strane, Makabi je zatvorio pristup svom košu.

1' 3:0 Makabi počinje čvrsto, napadajući Bobana Marjanovića Sofoklisom Skorcanitisom. Nije iskoristio dva slobodna bacanja, ali je u drugom napadu poentirao pored Zvezdinog gorostasa. Potom je Ohajon ukrao Vilijamsu loptu, iznudio faul i pogodio jednom sa linije.

UTAKMICA JE POČELA!

- Startna petorka Zvezde je Vilijams, Lazić, Dangubić, Mitrović, Marjanović. Za Makabi počinju Ohajon, Pargo, Smit, Rendl i Skorcanitis.

20.05 Devin Smit, najbolji igrač Makabija, ipak igra. Propustio je zbog povrede zgloba prethodne dve utakmice, uključujući i duel protiv Panatinaikosa u Atini. Pre početka večerašnjeg meča, prvi čovek Evrolige Đordi Bartomeu uručio mu je nagradu "MVP Evrolige za decembar".

I jedan i drugi tim počeli su drugu rundu Evrolige porazima. Zvezda je pred 20.000 gledalaca u Kombank areni izgubila od Reala, a Makabi je poražen od Panatinaikosa u Atini. Taj neuspeh stvorio je i donekle imperativ prvaku Evrope pred dolazak crveno-belih u Izrael.

Ekipa Dejana Radonjića otišla je na gostovanje šestostrukom šampionu Evrope sa željom da iznenadi. Da li će moći to da uradi, saznajte u live tekstualnom prenosu, koji možete pratiti na MONDU.

Pročitajte NAJAVU UTAKMICE.

U četvrtak uveče, biće odigrana još jedan meč Grupe E. U Madridu, Real će ugostiti Galatasaraja, narednog rivala crveno-belih, koji će sledeće sezone drugi put ove sezone doputovati u Beograd.

U četvrtak:

Makabi - Crvena zvezda 20.05
Real - Galatasaraj 20.45

U petak

Žalgiris - ALBA 18.45
Barselona - Panatinaikos 20.45

TABELA: Alba 1-0, Galatasaraj 1-0, Panatinaikos 1-0, Real 1-0, Crvena zvezda Telekom 0-1, Makabi 0-1, Žalgiris 0-1, Barselona 0-1.

Na dan utakmice u Izraelu, Zvezda je odlukom Evrolige još jednom kažnjena zbog ponašanja svojih navijača u utakmici protiv Reala, kao i zbog promene izgleda tribine na donjem "prstenu" Kombank arene u utakmici protiv Olimpijakosa.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC