• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svijet fasciniran skulpturama mladog Tuzlaka!

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Jasenko Đorđević iz Tuzle stvara remek djela na grafitnom vrhu od olovke, a njegovo umijeće fasciniralo je većinu vodećih svjetskih medija, koji se prosto utrkuju da naprave priču o njemu...

 Jasenko Đorđević pravi skulpture na vrhu od olovke Izvor: TOLDart/MONDO

"Ako ne možeš da napraviš veliku stvar, onda napravi malu - u velikim stilu..."
Tako nekako mogla bi da glasi tajna uspjeha Jasenka Đorđevića, 32-godišnjeg umjetnika iz Tuzle, koji se bave izradom mikroskulptura na grafitnom vrhu olovke.

Njegov rad privukao je pažnju brojnih svjetskih medija, poput ruske Russia Today, britanskog Metra, njemačkog Špigela, i mnogih, mnogih drugih, koji su svi puni hvale za Jasenka i njegova fascinantna djela.

U razgovoru za MONDO Đorđević priznaje da je zadovoljan kako mu trenutno ide. Kaže da mu je za izradu jedne skulpture potrebno u prosjeku pet do deset sati za sirovi oblik, a nakon toga nekoliko dana, pa čak i sedmica za sitne detalje.

"To zavisi od niza faktora, zahtjevnosti skulpture, kvaliteta olovke i moje koncentracije. Ali, to je opet u idealnim uslovima, kada skulptura ne pukne u toku izrade... Od alata koristim razne vrste hiruških skalpela i razne vrste igala. U suštini sve ono što mi može u tom trenutku pomoći da dobijem ono što sam zamislio", priča nam.

Pogledajte FOTO GALERIJU


Jasenko je rođen u Tuzli, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Instruktor je Aikidoa, a pored ovog sporta trenira i džudo. Kaže da izrada skulptura na vrhu olovke zahtijeva dosta pažnje, smirenosti, osjećaja i vremena.

"Kada radim na nekoj skulpturi totalno se 'isključim'. Dešava se da po pet - šest sati ne ustanem sa stolice, ne napijem se vode, ne odem u toalet... Jednostavno nisam svjestan vremena. Često se dešava da skulptura pukne, nekada i više puta za redom, ali mi to ne pada teško, jednostavno krenem iz početka", priča nam.

Jasenko je do sada je imao tri samostalne izložbe i desetine zajedničkih, a u najavi su izložbe u Zvorniku, Norveškoj, Japanu...

"Desetak mojih radova koje sam radio za fabriku olovaka Derwent iz Engleske u stalnoj su postavci muzeja olovaka u Velikoj Britaniji. Izlagao sam i na sedmom Bijenalu Minijature u Tuzli na kojem sam dvostruko nagrađen, za najbolju skulpturu i Grand Prix bijenala. To je izložba minijature internacionalnog karaktera na kojoj je učestvovalo oko 184 umjetnika sa preko 475 radova.

Za prvi maj 2016. godine zakazana je izložba u Norveškoj (Portåsen u blizini Osla), a u nekim pregovorima sam i za izložbu mojih radova u Japanu (Osaka) gdje bih bio gost na jednoj zajedničkoj izložbi."


Sa ovom vrstom umjetnosti Jasenko se upoznao sredinom 2010. godine preko radova poznatog umjetnika Daltona Getija.

"Brat mi je poslao link sa njegovim radovima i izazvao me da pokušam da napravim nešto slično. Nakon nekoliko dana sam mu poslao jedan gotov rad i dokazao da mogu. Nakon toga se javilo interesovanje za ovaj vid umjetnosti, te sam nastavio da pravim nove skulpture.

Skulpture prodajem, cijena zavisi od kompleksnosti djela, zainteresovanost je u zadnje vrijeme porasla. Zbog nekih zakazanih izložbi, a i zbog vremena potrebnog da jedna skulptura nastane, moram neke klijente i odbiti ili odgoditi. U svakom slučaju, zadovoljan sam", kaže na kraju razgovora za MONDO Jasenko.

A, mi kažemo - BRAVO!!!

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop