• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Željo u klin, FS BiH u ploču

Autor mondo.ba

Fudbalski klub Željezničar kategorički je odbacio mogućnost da su tvrdnje objavljene u saopštenju povodom spornih detalja na meču u Širokom Brijegu (1:1) neosnovane i neutemeljene, kao što se navodi u odluci Komiteta za suđenje.

  Rukovodstvo kluba sa "Grbavice" oglasilo se saopštenjem za javnost nakon derbija 4. kola Premijer lige BiH protiv Širokog Brijega, na kojem su sarajevski plavi oštećeni od strane sudija pomenutog meča.

Međutim, u Fudbalskom savezu BiH, odnosno u Komitetu za sudije i suđenje ne dijele mišljenje Želje pa su donesene sljedeće odluke:

Glavni sudija Skakić Dragan : 19 minut ispravno isključenje golmana

Asistent I Beljo Davor : 72 minut ispravna odluka kod ofsajda

Asistent II Macić Amer : 61 minut ispravna odluka kod ofsajda

Asistent II Macić Amer : 66 minut pogrešna odluka kod ofsajda

Asistent II Macić Amer : 90+2 minut ispravna odluka kod ofsajda.

"Komitet posebno ukazuje na neosnovanost tvrdnji i saopštenja FK Željezničar nakon utakmice u Širokom Brijegu koje se odnose na navodnu odgovornost direktora takmičenja Elmira Pilava i rukovodioca za sudijska pitanja Salema Prolića. Naime, njihove nadležnosti su jasno definisane Organizacionim pravilnikom FS BiH i Pravilnikom o sudijama i suđenju koji definiše da se sve odluke donose u saradnji sa Komitetom za sudije i suđenje koji odgovara IO FS BiH. Članovi Generalnog sekreterijata saveza pružaju administrativnu i tehničku podršku članovima Komiteta i ostvaruju profesionalnu saradnju u skladu sa definisanim nadležnostima, a u interesu razvoja i unapređenja suđenja shodno UEFA sudijskoj konvenciji", navodi se u odgovoru objavljenom na zvaničnom sajtu Saveza.

Osim toga, navedena je i da će biti podnesene disciplinske prijave protiv odgovornih i da Komitet za suđenje neće podleći protiscima klubova, dakle u ovom slučaju Željezničara.

"Komitet za suđenje u saradnji sa Odjelom za suđenje i Sektorom za takmičenje podnijeti disciplinsku prijavu protiv odgovornih osoba u svim klubovima koji budu kršili Pravilnik o ponašanju članova fudbalske organizacije", dodaje se u saopštenju uz opasku da "neće podleći neosnovanim pritiscima i da će nastaviti raditi u skladu sa UEFA sudijskom konvencijom, pravilnicima FS BiH i smjenicama IO FS BiH".

Povodom ove odluke Komiteta za suđenje FS Bosne i Hercegovine koja se odnosi na utakmicu četvrtog kola Premijer lige BiH odigrane između Širokog Brijega i Željezničara, Upravni odbor Željezničara na klupskom sajtu je objavio novo saopštenje u kojem želi javnosti predstaviti nekoliko činjenica.

Prenosimo ga u cjelosti.

"Komitet za suđenje je uz odluku dostavio i video prilog koji bi trebao predstavljati dokaz da je linijski sudija Amer Macić donio ispravnu odluku signalizirajući nedozvoljenu poziciju i time poništivši pogodak u 93. minutu utakmice. Analizom dostavljenog video priloga nedvosmisleno je jasno da se kao krunski dokaz koristi linija koja počinje od pomoćnog sudije i veže se za posljednjeg igrača odbrane domaće ekipe. Takav materijal se apsolutno ne može koristiti kao argument s obzirom da se na tom prikazu ne nalazi orijentir koji bi pokazao da se linija iscrtana od strane Komiteta nalazi pod uglom od 90 stepeni u odnosu na aut liniju. Pored toga, ovaj materijal takođe pretpostavlja da je sudija u trenutku dodavanja lopte bio u liniji sa posljednjim igračem odbrane Širokog Brijega, što nije realna pretpostavka.

Bez obzira što postoji još nekoliko snimaka spornog detalja utakmice koji su snimljeni drugim kamerama, Komitet za suđenje je za obrazloženje svoje odluke odlučio da iskoristi upravo onaj materijal koji ništa nedokazuje jer ne postoje referentne tačke kao što je linija šesnaesterca. Na drugim snimcima se jasno vidi linija šesnaesterca za koju znamo da je okomita na aut liniju i ti snimci stoga predstavljaju neuporedivo ispravniju polaznu tačku za analizu situacije. Na osnovu referentnih tačaka se može utvrditi položaj kamere, te sa mnogo većom preciznošću odrediti da li je napadač FK Željezničar u trenutku upućivanja lopte bio u nedozvoljenoj poziciji. S obzirom da je nekoliko različitih kamera snimilo spornu situaciju, pozivamo Komitet za suđenje da prikupi dodatne snimke koji pokazuju liniju šesnaesterca i/ili liniju centra u trenutku predaje lopte.

Želimo podsjetiti da je gospodin Boro Elčić, stručni komentator BHT-a i bivši sudija i savezni instruktor suđenja, takođe ustanovio da je odluka o poništavanju pogotka bila pogrešna. Ako dodatno imamo u vidu činjenicu da je pomoćni sudija Amer Macić već napravio propust kod signaliziranja nedozvoljene pozicije u 66. minutu kod rezultata 0:1, što je potvrdio i Komitet za suđenje, tim prije ne želimo prihvatiti ishitrene dokaze koji nisu potkrijepljeni argumentima.

Fudbalska igra je dinamična i greške su uvijek moguće, pa tim prije te situacije trebamo nazvati pravim imenom, što se očekuje i od Komiteta za suđenje, a argumentovana komunikacija jednog fudbalskog kluba se ne može klasifikovati kao neosnovani pritisak na Komitet. U tom kontekstu, cilj obraćanja FK Željezničar jeste javni poziv i pružanje podrške da se i u praksi afirmiše model koji će biti u skladu sa UEFA sudijskom konvencijom, pravilnicima FS BiH i smjernicama FS BiH, što će zasigurno unaprijediti takmičenje i podići regularnost istog na optimalan nivo", zaključuje se u saopštenju Željezničara.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC