• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladen Materić vam preporučuje...

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Naš poznati pozorišni režiser, sa adresom u Francuskoj, Mladen Materić čitocima MONDA preporučio je pet stvari koje bi trebalo da pročitaju, pogledaju ili poslušaju - kako bi bili srećni…

 Mladen Materić vam preporučuje kako bi bili srećni... Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

MILOŠ CRNJANSKI - ITAKA I KOMENTARI

"Naravno, 'Seobe' su remek djelo, ali ono što još veoma vrijedi je knjiga 'Itaka i komentari' u kojoj se nalaze pjesme Crnjanskog i njegovi komentari na njih, a koji govore o tome šta se njemu u to vrijeme događalo. To je tako lijepo napisano…"

...
Izvor: You Tube


SINGING IN THE RAIN

"Kao i mnogi drugi, od filmova jako volim 'Andreja Rubljova' Tarkovskog, ali bih skrenuo pažnju, onima koji ga nisu dugo gledali, na film 'Singing In The Rain', za koji mislim da je pravo remek djelo. Ovaj film je, naravno, savršen kao mjuzikl, ali je savršen i u smislu da je u njemu stvorena jedna potpuno nova realnost, koja je drugačija od ove naše realnosti, ali je isto tako uvjerljiva."

...
Izvor: You Tube

ERIK SATI

"Od muzike bih preporučio onima koji vole, ali i onima koji ne vole, djela francuskog kompozitora Erika Satija - to je stvarano prava jedna ljepota."

...
Izvor: You Tube


BAUHAUS STIL U BANJALUCI

"U Banjaluci sam proveo svoje rano djetinjstvo i moji osnovni kriteriji i ideje o stvarima su se formirale prema nekoj vrsti Bauhaus ukusa. U Banjaluci ima jako mnogo kuća izgrađenih u Bauhaus stilu, koje su fantastične i jako lijepe. Na primjer, kod Dječijeg pozorišta ima jedna kuća koja je potpuno zapuštena, ali je savršena.

Slučaj je htio da je Bauhaus kao pokret, a koji i do dan danas utiče na dizajn predmeta (u Ikei i danas možete, na primjer, kupiti predmete koji su u tom periodu formulisani), bio kao neka vrsta mode, prije Drugog svjetskog rata u vrijeme Bana Milosavljevića, kada se u Banjaluci grade neke od najvažnijih i najljepših građevina i kuća.

Mnogo stambenih kuća i lijepih vila sagrađeno je tada u Bauhaus stilu, između ostalih i ovo naše pozorište. Kasnije će se taj uticaj čak prenijeti i na socijalističku gradnju, pa sada u Banjaluci imate jedan dio socijalističkih kuća sagrađenih iza 1945. godine, a koje su prenijele taj ukus i tu finesu. Mislim da je to za Banjaluku nešto što je razlikuje od drugih gradova."

FIL VUDS - "BANJALUKA"

"Što se muzike tiče, još bih spomenuo kompoziciju 'Banjaluka', koju koristimo u predstavi 'Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima', a koju je komponovao Fil Vuds, muzičar iz orkestra Kvinsija Džonsa.

Vuds je napisao tu temu nakon što je ranih 60-ih godina orkestar Kvinsija Džonsa gostovao u Banjaluci. Po svemu sudeći to je bio nezaboravan koncert. Naime, tokom koncerta u Banskim dvorima nestalo je struje, nakon čega su organizatori donijeli svijeće i petrolejke, pa je nastup u prepunoj sali nastavljen pod svjetlima svijeća i lampi.

Izgleda je to ostavilo ogroman uticaj ne samo na publiku, nego i na Kvinsija Džonsa i njegove muzičare, a kao rezultet toga nastala je tema 'Banjaluka' koja je sjajna, i koja se i do danas izvodi na svjetskim džez pozornicama…"

...
Izvor: You Tube

Pronađite MONDO na Facebooku,Twitteru ili Instagramu

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop