• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marko Dukić: Bole kometa je "rođen" u autobusu

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

MONDO intervju sa Markom Dukićem, svestranim banjalučkim umjetnikom, autorom neobične predstave za djecu, mlade i odrasle "Pustolovine Boleta komete"

 Marko Dukić, intervju: Bole kometa se "rodio" u autobusu  Izvor: Marko Dukić/MONDO
Izvor: Marko Dukić/MONDO

U petak 25. marta, sa početkom u 18 časova, u banjalučkom Gradskom pozorištu Jazavac biće održana premijera predstave "Pustolovine Boleta komete", autora Marka Dukića.

U pitanju je animirana bajka za djecu, mlade i odrasle, koja prikazuje fantastični dramaturški sklop u kojem se čudesno prepliću živa glumačka igra, projektovana animacija na platnu, zvučni i svjetlosni efekti.

Sa Dukićem, koji je autor teksta, a ujedno potpisuje i režiju, muziku, animaciju, ilustraciju i dizajn, popričali smo par dana uoči premijere. Na početku smo ga pitali kad i kako se rodila ideja o ovoj predstavi.

"Ideja se rodila prije otprilike godinu i po dana. U autobusu sam počeo pisati tekst na mobilnom i tada su se rodili početni stihovi. Dugi niz godina imao sam ideju da radim animiranu predstavu sa glumcem na sceni i projekcijom iza, koja nije samo scenografija, već postoji interakcija između izvođača te projekcije. Prvo je nastao tekst, a kada sam ga završio već sam imao sam u glavi viziju kuda predstava treba da ide.

Poslije sam uradio muziku - snimio sam je prvo na mobilnom, da bi je kasnije u saradnji sa Albertom Savićem završio u studiju. Muzika je uglavnom vokalna, nema instrumenata, sve što se čuje je moj glas. Kasnije sam zamolio Smiljanu da glumi Boleta, a sa Ninom Popović, našom akademskom slikarkom, dogovorio sam da mi radi kostim i rekvizite."

PUSTOLOVINE BOLETA KOMETE, animirana bajka za djecu, mlade i o...

PUSTOLOVINE BOLETA KOMETE, animirana bajka za djecu, mlade i odrasleAutorski projekat Marka DukićaPetak, 25.03. u 18:06 - PremijeraSubota, 26.03. u 18:06 - Prva reprizaGradsko pozorište Jazavac/Nevid teatar

Posted by Gradsko pozorište Jazavac on Sunday, March 20, 2016


Boleta glumi mlada Smiljana Mariković. Kako ste je našli, zašto ste izabrali glumicu, a ne glumca?

"Odlučio sam se za nju prosto zato jer sam je gledao ranije u predstavi 'Od kolijevke pa do braka', a kada sam je tu vidio odmah mi je bilo jasno da je ona utjelovljenje Boleta. Koga god da sam uzeo od muških glumaca ne bi valjalo, to su mahom visoki, krupni ljudi... Ona je sitna, slatka, razigrana, baš kao dječak. Ona mi je bila ključna stavka u svemu ovome, znao sam da ako pristane tad sam sklopio cijeli mozaik. Kada je rekla 'da', pao mi je kamen sa srca. I sada mislim da je ona pun pogodak, ona je Bole definitivno."

Kakvi su planovi predstave nakon premijere?

"Plan je da se predstava u Jazavcu igra još u aprilu i maju, a poslije toga nastojaćemo da idemo na festivale. Cilj je prvo da premijera prođe kako treba, da vidimo kako će publika uopšte reagovati."

Predstava ima dosta interesantnu formu. Da li ti postoji neko drugo scensko djelo koje ti je možda poslužilo kao uzor?

"Stvarno ne, volio bih da je bilo drugačije, jer bih tako imao neku referencu na koju bih mogao da se oslonim i olakšam sebi posao... U djetinjstvu sam gledao jedan film, nikada nisam otkrio koji film je u pitanju, ne sjećam se više ni radnje, jedino znam da je na početku film igrani, pa je dječak onda ušao u njega. Film tada postaje animiracija i tek se na kraju dječak vrati. I u ovoj predstavi je otprilike ta ideja - dječak ulazi u animaciju i postaje dio nje.

Uglavnom se kod animiranih predstava koristi maping ili neki drugi vid animacije, ali se sa ovim mojim načinom nisam do sada sreo, sigurno da postoji negdje, ali ja to nisam vidio."

Boletove avanture

Priča govori o dječaku Boletu Kometi koji je u potrazi za svojim nestalim ocem, otetim od strane Sum Suma, bića iz svemira. Bole Kometa na svom putu proživljava nevjerovatne situacije - put u pustinju i kroz morsku oluju, silazak na dno mora i duboko u zemlju, te putovanje kroz svemirske crvotočine do drugih planeta.

Uz Dejana Andrića, Marko Dukić čini okosnicu nekonvencionalnog Nevid teatra. Na kraju razgovora za MONDO pitali smo ga za buduće planove ove trupe.

"Radićemo projekat 'Dva domaća umjetnika šetaju gradom', koji bi trebao da bude postavljen do kraja godine. Ta predstava nije dječija, ali ko zna, često znamo promijeniti formu u toku rada, pošto uglavnom radimo autorske stvari".

Premijera predstave "Pustolovine Boleta komete" je u petak, 25. marta u 18 časova u banjalučkom Jazavcu, a prva repriza dan kasnije u isto vrijeme.

Predstava je autorski projekat Marka Dukića, koji potpisuje režiju, muziku, animaciju i dizajn. Rekvizite je izradila i za kostime se pobrinula Nina Popović, dizajn zvuka potpisuje Albert Savić, glasove su dali Aleksandra Spasojević, Goran Damjanac, Nina Popović, Marko Dukići Dejan Andrić, a uz animacije na sceni jedina igra Smiljana Marinković.

Nevid teatar i Gradsko pozorište Jazavac | X sezona, 2015/2016 | Dječija JUHU scena | PUSTOLOVINE BOLETA KOMETE | Autorski projekat Marka Dukića | Foto: Aco Čavić

Posted by Gradsko pozorište Jazavac on Monday, March 21, 2016

Pratite MONDO i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

Bravo Marko-svaka čast-samo tako nastavi.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop