• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"ŠAJBEROVO KOLO" (Prva epizoda)

Autor mondo.rs

Kolumnista MONDA Nebojša Petrović vratio nas je tri decenije unazad, na ovo čuveno "Šajberovo kolo". Da li ste znali pod kojim je imenom Husref Musemić igrao za Zvezdu na jednom turniru? Vlado Čapljić o Partizanovim "telohraniteljima"...

 Nesa-Petrovic/Sajberovo-kolo-Vlado-Capljic-i-Husref-Musemic. Izvor: MN Press/arhiva/T. Mihajlović

Glavna uloga: Vlado ČAPLJIĆ

Prva epizoda: LASTE SA MILJACKE

"Svi znamo da ima lažiranja, a opet ćutimo. Izgleda da nam takvo stanje odgovara. Zašto bar ne pokušamo nešto da preduzmemo? Ovako, moram da pripremam igrače i na borbu van terena. Protiv fudbalskog podzemlja", reči upozorenja Ivice Osima na početku sezone 1985/86.

Niko ne shvata ozbiljno trenera Željezničara. "Njemu su uvek svi drugi krivi", govorilo se tada.

Prvenstvo kulminira cirkusom u poslednjem kolu.

"Ko će biti šampion?", pita sudija Goce Popev novinare u sarajevskom hotelu "Evropa", dan uoči meča Sarajevo - Crvena zvezda.

"Onaj čija utakmica sutra počne kasnije", začulo se.

...

Navršava se tri decenije od čuvene "Šajberove sezone". Kolumnista MONDA Nebojša Petrović, uz pomoć "Tempa" i protagoniste Vlade Čapljića, evocira uspomene na najdramatičniji šampionat posleratne Jugoslavije.

Da li i najneregularniji? Pa sad... Zavisi ko je kako obojen.

U ovom tekstu, odnosno epizodi čitaćete prestrojavanja klubova pred to čuveno "Šajberovo kolo". Za one mlađe - Slavko Šajber je bio hrvatski fudbalski zvaničnik koji je poništio je čitavo poslednje kolo Prve lige Jugoslavije u sezoni 1985/86. zbog sumnji da je bilo "nameštaljki". Prema rezultatima na terenu (koje je Šajber potom poništio), Partizan je postao šampion države ispred Crvene zvezde zahvaljujući boljoj gol-razlici (za jedan gol). Ali, nisu bile sporne samo utakmice Partizan - Željezničar i Sarajevo - Crvena zvezdam, već i gtovo sve ostale, koje su o nečemu odlučivale. FSJ je naredio da se celo kolo ponovi, ali pošto crno-beli nisu želeli da ponovo izađu na teren izgubili su titulu... Onda su se u čitavu priču uključili pravosudni organi i političari...

...

Leto ’85. Zvezde prelaznog roka stižu sa Miljacke. Husref Musemić iz šampionskog Sarajeva u Zvezdu, Vlado Čapljić iz Želje u Partizan.

"Nismo smeli pre dvadeset osme iz zemlje. Zato je svaki poziv 'Velike četvorke' bio izazov ravan prelasku u Real", kaže Čapljić.

Vlado Čapljić i Husref Musemić u dresovima Partizana i Zvezde (levo), trener Partizana Nenad Bjeković vozi "Parni valjak"...
Izvor: Tempo/prinscreen/Nebojša Petrović/MONDO





Hajduk ima najbolji tim. Ne zanima ih ništa osim titule. Navijačima je drugih mesta preko glave. Od ’79 čekaju na šampionsko slavlje. Trener Stanko Poklepović upozorava na "spoljni faktor" i prethodno prvenstvo naziva lakrdijom. "Na gol Groševa u Skoplju kidisali su i Vardar i Sarajevo!?".

I Zlatka Vujovića plaše nečasne radnje. "Zašto su navijači Vardara palili klupske zastave protiv Sarajeva?". Njemu su poništena četiri regularna gola. Mogao je i do Zlatne kopačke Evrope.Ruku na srce, sami su krivi. Imali su 3:0 na Grbavici. Hej, bre! Tri - nula! Završilo se 4:4.

"Dolazili su po mene u Sarajevo da pregovaramo o mom prelasku na 'Poljud'. Usput kao nabaciše da bi bilo dobro da ne zapinjem protiv Hajduka. Ma kakvi. Ginuli smo kao da nama gori, a ne večitom rivalu. Beše to prvi i posledjni put da su ’Horde zla’ navijale za Želju. Slavilo se čitavu noć. Sarajevo u transu. Mi uzeli bod, oni šampioni", priseća se Čapljić.

Vlado Čapljić u dresu Željezničara u meču protiv Crvene zvezde.
Izvor: MN Press/arhiva



Imao je privilegiju da sarađuje sa velikim Osimom. Doduše, nisu uvek bili na istim talasnim dužinama.

"Izbacio me iz tima pred jednu veoma važnu utakmicu. Navodno me video sa Radom Serbezovski u kafani. Bio sam van sebe. Na dan meča pozovem Radu i zamolim je da dođe taksijem na Grbavicu. Uvedem je u svlačionicu i zamolim je da pred svima kaže kad smo se ona i ja videli poslednji put. Osim u šoku. Igrači polugoli. Blenu u Radu kao da je Merilin Monro. Ona kaže da ne pamti ni kad smo se čuli, a kamoli videli. Takav sam bio. Zbog nepravde spreman na sve", prepričava anegdotu iz svoje karijere.

Čapljić u martu ’84 debituje za nacionalni tim i selektor Veselinović ga smatra sigurnim putnikom na Evropsko prvenstvo. Avaj...

"U revanš utakmici mladih reprezentacija Jugoslavije i Škotske, pobeđujemo na penale, a škotski špic kome nisam dao mira tokom utakmice, sapliće me u tunelu stadiona JNA. Dolazi do incidenta i ja tek u avionu na povratku iz Beograda za Sarajevo saznajem da sam dobio crveni karton. To je jedini crveni koji sam zaradio tokom 15 godina karijere. Eto, nisam ni video karton zbog koga sam skinut sa spiska A tima za Francusku".

Sledi povreda u Prištini i dva i po meseca rehabilitacije. Kreću priče o nesportskom životu i nedisciplini. Nazivaju ga boemom i porede sa Čavom Dimitrijevićem. Proces oporavka i odlazak kod raznih lekara shvataju kao deo ucene Željezničaru za novi ugovor. Piše se i da je Zvezdi tražio 200.000 maraka kako bi u jednom udarcu rešio sve svoje životne probleme.

Čuo se sa Džajićem i dobio obećanje: "Budi sutra pored telefona tačno u 13 sati".

Čekao je do ponoći. Nije zazvonilo.

Sutradan otvara novine i očima ne veruje: "Džajić izbacio Čapljića iz kancelarije kad je čuo koliko traži".

Diže ruke od Zvezde i stupa u kontakt sa Mocom Vukotićem: "Prekini sve pregovore i sebe već smatraj igračem Partizana".

Od Partizana dobija stan na trajno korišćenje i sve što mu sleduje po propisima. U prostorijama Starog DIF-a potpisuje ugovor, iako kod sebe nema nikakav dokument.

"Samo neka stavi paraf, lako ćemo za papire".

Ne žele u Partizanu da im se ponovi slučaj sa Sušićem. Pape je potpisao, otišao na dva dana za Sarajevo i nikada se više nije vratio.

Na greškama se uči. Predsednik Lončar ljubi Čapljića i tvrdi da je to Partizanov  posao decenije. Dugo u Humsku nije došla zvezda prelaznog roka. Zadužili su bivšeg beka Borislava Đurovića da čuva Vladu kao oči u glavi. Nikome ne da ni pogledom da ga odmeri. Čapljić može u drugi klub samo preko njega mrtvog.

Kada je veče pre potpisivanja, video Vladimira Cvetkovića u "Klubu 42", malo je falilo da stavi lisice Čapljiću na ruke. Nije bilo potrebe.

"Za Gajicu me vežu najlepša sećanja. Njegova posvećenost i ljubav prema Partizanu nisu znali za granice. Noć pre potpisivanje ugovora, bio je sa mnom u sobi hotela ’Jugoslavija’. Nije trenuo. Sedeo je u fotelji u teget odelu i čitavu noć buljio u mene. Zato sam ja spavao za obojicu", u svom stilu priča Čapljić.

Izvor: Tempo/printscreen/MONDO/N. Petrović



Partizan dovodi Milorada Bajovića koji je u Sutjesci žrtva trenerske filozofije Milovana Đorića. Em nije hteo da produži ugovor sa Nikšićanima, em neće u Zvezdu. Za Đoru, neoprostivo! Užički trener ima svoju verziju priče i kaže da mu se Bajović kao klasično krilo ne uklapa u viziju igre. Na pitanje da li to znači da u njegovom timu ne bi bilo mesta ni za Dragana Džajića, bez razmišljanja odgovara: "Ni za njega".

Stiže i Bajro Župić iz Novog Pazara i odmah ulazi u konkurenciju za najbolji tim. To mu nameće obavezu odlaska kod zubara: "Nema smisla da ovako krezav idem pred kamere posle utakmice. Sve sam zube pogubio na terenima Druge lige. To je Kongo, to nije liga".

U Partizanu polažu velike nade u Vladimira Vermezovića za koga Vukotić kaže da je u finišu prethodne sezone bio ubedljivo najbolji centarhalf u zemlji. Pored njega se nisu naigrali ni Zlatko Vujović, ni Vokri, ni Pančev. Jedino mu je Milko Đurovski jednom pobegao u "Večitom derbiju", ali je po završetku meča izjavio da ga bolji igrač odavno nije čuvao.

Vermez se ne obazire na hvalospeve i kaže da bi voleo da se o njemu priča kao nekad o Blagoju Paunoviću. Paćka smatra svojim uzorom i često svraća u njegovu cvećarsku radnju po savet.

Trener Bjeković odvodi ekipu na Taru. Ne ume da objasni fenomen "Omorike", ali tvrdi da se niko od igrača nije požalio na uslove ili dosadu prethodnih pet leta na Kaluđerskim Barama.

Nazire se tim koji će krenuti u bitke na tri fronta: Omerović - Radović, Rojevićm, Radanović, Čapljić, Župić - Đelmaš, Živković, Mance, Stevanović i Đukić. Iz senke vrebaju Vermezović, Smajić, Kaličanin, Varga i Vučićević.

Tim Partizana za sezonu 1985/86.
Izvor: Tempo/printscreen/MONDO



Šoškić (pomoćni trener), Sadriju, Vermezoić, Đelmaš, Katanec, Bjeković (trener). Drugi red: Stojnić, Stevanović, Bogdanović, Vučićević, Pantić, Omerović. Sede: Župić, Vokri, Bajović, Đurovski, Čapljić, Smajić. Tim Partizana za sezonu 1986/87.
Izvor: MN Press/arhiva/T. Mihajlović



...

Crvena zvezda posle osvojenog trofeja u Kupu, želi da vrati šampionski lovor. Koketiraju sa Piksijem godinu dana, ali slaba vajda. Radnički diktira uslove, potpuno svestan vrednosti grumena zlata sa Pasi poljane. Nišlije su ispale iz Prve lige i Stojkovića ne zanima igranje u nižem rangu.

"Posle vojske, pravo u Zvezdu", poručuje iz kasarne u Prištini.

Zjajo, Mrkela, Musemić, Boško Đurovski...
Izvor: Tempo/printscreen/Nebojša petrović/MONDO



Imponuju mu izjave Štefana Kovača i Stevana Vilotića koji ga smatraju najvećom nadom novog talasa i slaže se sa Džajićem da bi navala u sastavu Stojković, Musemić, Milko Đurovski, Mrkela bila strah i trepet za sve evropske klubove.

Piše se da je mali genije iz Niša zaludeo "Veliku četvorku" (Zvezda, Partizan, Hajduk, Dinamo).

Ćiro Blažević, trener Dinama: "Plašili smo se da Zvezda ne iskoristi svoje političke veze i na silu otme Piksija. Srećom, to se nije dogodilo i od sada važe neka druga pravila".

Stanko Poklepović, trener Hajduka: "Čelnici me uveravaju da ću već na zimu moći da računam na Stojkovića".

Dragan Džajić: "Nismo digli ruke od Piksija. Samo smo odložili dogovor za neko bolje vreme".

Partizan: "Kucnuo je čas da Zvezdi vratimo milo za drago zbog svih nekorektnosti oko Ivanovića, Zjaje, Vučićevića. Stojković u januaru postaje član Partizana".

Za Piksija nema dileme: "Ne bih voleo da se oko mene stvara afera. Imam čvrsto obećanje čelnika Radničkog Kneževića i Stankovića da će me posle vojske pustiti u Zvezdu. Ja im verujem. Cenim mišljenje Ćire Blaževića koji bi me rado video u Dinamu. Iz Hajduka su me zvali na jednu večeru i ništa više od toga. U Partizan ne želim. Samo Zvezda".



Piksi je tada sa 19 godina već nosilac igre i lider tima u kojem je bilo i onih sa 30 leta. Razumljivo da su se klubovi otimali od njega.

Još jedna nesuđena zvezda prelaznog roka želi u Zvezdu, ali Konstantin Zečević kaže da ne postoje pravne norme za realizaciju transfera. Sutjeska nudi basnoslavne uslove, fudbaler želi u Nikšić, Fudbalski savez Titograda stopira transfer.

Izvor: Nebojša Petrović/Mondo



U igri je i Partizan. Moca šalje probne balone, izostaje povratna reakcija. Nema drugog rešenja. Dejo Savićević potpisuje novi četvorogodišnji ugovor sa Budućnošću za dvosoban stan i 40 miliona starih dinara.

Ipak, ne odustaje od 'Marakane': "Zašto Zvezda? Iz prostog razloga što je to najbolji, najjači, najslavniji i najbogatiji klub u zemlji. U njoj posle jedne utakmice mogu do reprezentacije, ovde mi treba bar 10 vrhunskih partija da bi me neko primetio".

Musemić stiže sa šampionskim pedigreom i odaje tajnu da je to njegov povratak u Zvezdu. Pozvan je ’78 kao gost da brani boje beogradskog kluba na juniorskom turniru u Sent Etjenu. Nije smeo da koristi svoje ime, pa je kao 'Saša Milanović’ postao najbolji strelac.

Dao je dva gola Bajernu u finalnoj utakmici.

Proziva ljude iz uprave Sarajeva i tvrdi da bi oni najradije izbrisali njegovih 19 golova iz prethodne sezone, ali da im ostane šampionska titula. Stručnjaci odmah postavljaju pitanje mogu li Musemić i Milko Đurovski zajedno u špicu. Sumnje dobijaju potporu posle letnjih priprema u Australiji gde Musemić trese mreže kao od šale, dok Milko ne može da opepeli.

Tim Crvene zvezde za sezonu 1985/86.
Izvor: Tempo/printscreen/MONDO


Milko je nervozan i to se oseća na terenu. Uzeli su mu "devetku" i dali je Musemiću uz izgovor da brojevi nisu važni. A sada mu prete i Slavišom Žungulom. Bivši špic Hajduka poručuje iz Amerike da je kupio kuću na Dedinju i da ga Džajić ubeđuje da dođe u Zvezdu.

"Kako je počelo, mene će da presele na centarhalfa", jadao se Milko. Oseća se nezadovoljstvo kod ljubimca Zvezdinih navijača. Vreme da se razmišlja o novoj sredini. Niko i ne sluti da bi to moglo da bude tu negde. Blizu. Mnogo blizu!

Milko Đurovski i Dragan Mance
Izvor: Tempo/printscreen/N. Petrović/MONDO



(KRAJ PRVE EPIZODE)

U drugoj epizodi čitaćete: POČETAK PRVENSTVA U ZNAKU VINKOVACA, SVI U SUZAMA ZBOG MANCEA

-------------------


Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ultras RS

Odličan tekst.Sve pohvale.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC