• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tzv. Kosovo u FIFA na petak 13.

Autor mondo.rs

Ovog petka, 13. maja 2016. godine – osim u slučaju neverovatnog obrta – i FIFA će poput UEFA pogaziti sopstveni Statut i primiti takozvanu Republiku Kosovo pod svoje okrilje.

Posle UEFA, došao je dan da i FIFA prekrši sopstveni Statut i kao punopravnu članicu primi samoproklamovanu državu, takozvanu Republiku Kosovo, koja nije ispunila prvi i osnovu preduslov da uopšte bude razmatran njen prijem u evropsku i svetsku kuću fudbala – da bude priznata od strane Ujedinjenih nacija.

Međutim, kako to nedavno nije sprečilo blagu većinu članica UEFA da prime tzv. Kosovo pod svoje okrilje, na Kongresu u Budimpešti, malo je verovatno da albanski lobi neće obezbediti i prijem u FIFA, danas, na petak 13, kada počne Kongres u Meksiko Sitiju.

Pitanje tzv. Kosova biće poslednja 15. tačka reda Kongresa, a da bi ušlo u najveću fudbalsku organiziju potrebna je većina glasova, odnosno 105. U tom slučaju, tzv. Kosovo postalo bi 210. članica FIFA, organizacije koja je osnovana 1904. godine i koja će uskoro proslaviti 112. rođendan.


Prijem tzv. Kosova kršenjem jasno utvrđenih normi biće jedan od prvih poteza koje će povući bivši visoki funkcioner UEFA, a sada predsednik FIFA, Đani Infantino.

Tzv. Kosovu su otvorena vrata za FIFA jer je nedavno primljeno u UEFA, iako je tada prekršen Statut koji nalaže da članstvo može da dobije samo zemlja priznata od Ujedininjenih nacija.

U slučaju da uđe u FIFA, Kosovo bi dobilo naknadno mesto u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, a prema ranijem dogovoru igralo bi u grupi sa selekcijama Hrvatske, Turske, Islanda, Finske i Ukrajine.

Prošle nedelje u Budimpešti, pojedini zvaničnici UEFA "kiselo" su najavili da će se truditi da u budućnosti ne bude mečeva između Srbije i tzv. Kosova, ali je pitanje da li će to biti i sprovedeno u delo.

Na Kongresu u Meksiku, koji počinje od 16.10 minuta po našem vremenu, raspravljaće se i o prijemu Gibraltara u FIFA.


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC