• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ništa od senzacije: Grizman pleše bolje od Iraca!

Autor mondo.rs

Republiku Irsku je pola sata delilo od senzacije. Već posle tri minuta su došli u vođstvo, i uspeli da ga čuvaju zahvaljujući pošrtvovanoj igri, ali je Antoan Grizman sa dva gola srušio njihove snove!

Domaćini nisu dozvolili senzaciju!

Reprezentacija Francuske ne dominira na ovom Evropskom prvenstvu, ali pobeđuje. Plasman u četvrtfinale, koji se naravno podrazumeva u ovoj zemlji, "visio" je nakon odličnog prvog poluvremena u kojoj su "trikolori" bili zbunjeni i uplašeni, ali su se te emocije prenele na Republiku Irsku koja je za samo tri minuta ispustila ono što je stekla u trećem minutu.

Robi Brejdi je bio zaslužan da za manje od 180 sekundi fudbala na semaforu piše 0:1, pogodio je iz penala, ali je toliko bilo potrebno i Antoanu Grizmanu da upiše dva gola i Francusku odvede na pobednika Engleska - Island.

Sjajni napadač Atletiko Madrida tako je svojoj reprezentaciji doneo prvu pobedu u eliminacinoj fazi evropskih prvenstava još od 2000. godine, kada je ova zemlja postala i šampion Evrope. 

FRANCUSKA - REPUBLIKA IRSKA 2:1 (0:1)

Pritisak mladih fudbalera "trikolora" u prvoj nokaut utakmici bio je sveprisutan na početku meča. Utakmica nije ni počela, a Pol Pogba je neoprezno startovao na Šejna Longa, a sudija Ricoli nije mnogo razmišljao i ispravno je pokazao na "belu tačku".

Robi Brejdi je bio miran i doneo vođstvo Ircima, koji nisu ni sanjali ovakav početak!

Dugo je trebalo Francuzima da se "povežu", a na jednu šansu za domaće išla je jedna za goste. Najbolju za izjednačenje imali su Dimitri Paje i Antoan Grizman na kraju poluvremena, ali su se Irci "bacali" na svaku loptu i štitili svog odličnog golmana Rendolfa.

Didije Dešan je verovatno dugo razgovarao sa svojim igračima i govorio im da je preokret moguć, a da bi njegova ekipa zaigrala i ofanzivnije ubacio je krilnog napadača Kingslija Komana umesto Kantea, najdefanzivnijeg igrača na sredini terena.

I krenuli su Francuzi...

Pretili su u više navrata, stvarali šanse, a jedan od mirnijih napada, u kome su uspeli da "stvore višak" na desnoj strani doneo je strašan centaršut Bakarija Sanje i "pogodak" u Antoana Grizmana koji je ponovo glavom pogodio za izjednačenje. 

Samouvereni napadač se nije zaustavio na tome...

Irska je stala u "odbrambenu zonu", a dugu loptu iz odbrane je savršeno "ukrotio" Olivije Žiru i spustio je za Antoana Grizmana, a napadač je uspeo da postigne svoj treći gol na prvenstvu i izjednači se sa Garetom Bejlom na listi strelaca.

Ni na tome.

U narednom napadu je uspeo da istrči savršenu kontru, Olivije Žiru je ponovo mnogo pomogao, a defanzivac Dafi nije imao kud nego da ruši na ivici kaznenog prostora za šta je dobio crveni karton. Francuzi nisu pomišljali na povlačenje, a da je Žinjak iskoristio neku od četiri šanse u kojima se našao, rezultat bi bio i ubedljiviji.

Na kraju, Francuzi "osluškuju" rezultat sa meča Engleska - Island, jer im je to naredni protivnik, a reprezentativcima Republike Irske svaka čast na prikazanoj igri na ovom prvenstvu.

/sve golove sa ovog meča pronađite u delu "uživo"/

FRANCUSKA: Loris - Sanja, Rami, Košćijelni, Evra - Kante (Koman, Sisoko), Pogba, Matuidi - Grizman, Paje, Žiru (Žinjak).

REPUBLIKA IRSKA: Rendolf - Kolman, Kiof, Dafi, Vord - Mekarti (Hulahan), Hendrik, Brejdi, Meklejn (O'Šej) - Long, Marfi (Volters).

N A J A V A 

Mnogo zvučnija i jača Francuska nego ova današnja mučila se pre 18 godina u osmini finala Svetskog prvenstva.


Navijači na stadionu i milioni gledalaca kraj malih ekrana divili su se Hoze Luisu Čulavertu, legendarom golmanu Paragvaja, koji je tog 28. juna u Lansu bio nesavladiv.

Sve do 114. minuta, kada je Loran Blan "izvukao" Francuze i uputio ih pravo ka Parizu i svetskom tronu. Svega šest minuta delilo je "trikolore" od penal lutrije i suočavanja sa srećom, ali i sjajnim Čilavertom.

Francuska
Izvor: YouTube


"Galski pelovi" veruju da im se protiv Iraca neće ponoviti nešto slično, mada niko od domaćih navijača ne bi imao ništa protiv da konačan ishod bude isti. Francuzi nisu briljirali na EURU, ali je očigledno da polako podižu formu...

Irci znaju da će "zelena armija" pružiti sve što je do nje da bi iznenadila i pobedila, a većina na Irskom ostrvu se uzda i u pravdu, odnosno da će se "trikolorima" vratiti za čuvenu ruku Tjerija Anrija, koja je Francuze umesto Iraca odvela na Mundijal u Južnoj Africi.

Istorijska pobeda protiv Italija u grupnoj fazi ulila je pulenima Martina O'Nila strahovitu dozu samopouzdanja, za koju je vrlo bitno, kako ističu, da bude sačuvana u prvih 20-ak minuta meča.

Irska
Izvor: YouTube


Ako u tome uspeju, smatraju Irci, imaće realne šamnse za uspeh, uprkos tome što su izabranici Didijea Dešana pokazali na EURU jaku mentalnu snagu, pogotovo protiv Rumunije i Albanije.


IZ MINUTA U MINUT:

93' - KRAJ! FRANCUSKA IDE DALJE!

92' - Sisoko ulazi umesto povređenog Komana. 

86' - ŽINJAK!

Strašna lopta Matuidija sa leve strane, Žinjak je išao na loptu, uspeo je da je zakači, ali odlazi to pored gola... Ni minut nije prošao, a Žinjak je ponovo u prilici. Četvrti put otkako je ušao u igru...

76' - Žinjak!

Samo što je zamenio Olivijea Žirua odmah je bio u šansi. Bežala mu je lopta na desnu stranu, mogao je da je pošalje na pet metara, ali pogađa golmana. U nastavku dobija loptu na levoj strani, namešta se u stilu Dimitrija Pajea, i potom pogađa prečku! 

Šesti put Francuzi na ovom prvenstvu pogađaju prečku!

72' - Martin O'NIl je napravio sve tri izmene. O'Šej je ušao umesto Meklejna i zauzeo mesto isključenog Dafa, dok umesto Mekartija ulazi ofanzivniji Ves Hulahan.

66' - CRVENI KARTON ZA IRSKU! DAFI!

I ponovo Antoan Grizman.... Otvorio se prostor za kontru posle napada Iraca. Olivije Žiru je na sredini terena zaštitio prostor i u idealnom trenutku "gurnuo" loptu za Grizmana u prostor. Dafi je trčao i trčao za njim, a kada je video da će on ući u kazneni prostor - srušio ga je i dobio crveni karton.

Tražili su Francuzi i penal, ali je Ricoli dobro video, bilo je to van 16.

Dimitri Paje je "dozvolio" Grizmanu da šutira iz slobodnog udarca, ali je on pogodio svog igrača.

62' - GRIIIIIIIIIIIIIZMAAAAAAAAAN! 2:1!

Bio je možda najneprimetniji na terenu i pravo je čudo bilo kako ga Didije Dešan nije zamenio, ali je sa dva gola režirao preokret. Irci su pokušali da odgovore presingom, a jednu dugu loptu iz odbrane je Olivije Žiru sjajno spustio za svog saigrača u napadu.

Antoan se namestio i pogodio donji desni ugao!


58' - GRIIIIIIIIIIIIIIIIZMAAAAAAAAAAAAAN! 1:1!

Visio je gol u vazduhu, ali je neočekivano došao posle centaršuta. Dugo je trajao napad Francuske, odjednom se stvorio višak na desnoj strani na kojoj je Bakari Sanja ostao sam, niko nije ni pomišljao da ga prati, a veteran je "u trepavicu" pogodio Antoana Grizmana.

Drugi njegov gol na prvenstvu!


56' - BOMBA MATUIDIJA!

Kakav udarac fudbalera Pari sen Žermena sa dvadeset metara. Jurila je ta lopta ka mreži, ali je Rendolf bio dobro postavljen i intervenisao.

52' - IRCI ODGOVARAJU!

Da se neće samo posvetiti odbrani u nastavku meča govori i napad po levoj strani kojim su iznenadili Francuze. Sjajno je Meklejn sa leve strane ubacio loptu, Košćelni je izgubio duel, ali Marfi nije stigao na loptu, a Ugo Loris je uspeo da izbije loptu iz pet metara.

Da nije, na drugoj stativi bi loptu kao od šale u gol "uterao" Šejn Long.

48' - UF!

Kakva prilika ni 180 sekundi po početku nastavka. Sjajan prekid Dimitrija Pajea sa leve strane koji je "okrznuo" jednog od igrača Francuske po glavi, a lopta je "prozujala" ka drugoj stativi gde je čekao Košćelni, ali je za nekoliko centimetara bio prekratak!

46' - Odmah izmena na početku drugog poluvremena. Kingsli Koman je ušao u igru umesto najdefanzivnijeg igrača Francuske na sredini terena - Ngolo Kantea. Da li će to biti dovoljno da dođe do preokreta i može li Irska da iskoristi to u kontrama? Gledamo!



Završeno je prvo poluvreme, IRSKA VODI!!!

- Ćetiri minuta je Ricoli produžio prvo poluvreme.

45'+1 FRANCUSKA! Velika gužva u šesnaestercu i pokušaji Pajea i Grizmana da postignu gol gol, ali lopta na kraju, pre svega požrtvovanim intervencijama Iraca, nije stigla ni do Rendolfa.

- Adil Rami faulom sprečava kontru Iraca i neće imati pravo nastupa u narednom meču ako Francuska prođe.

42' IRSKA! Dafi je sada mogao da duplira prednost "zelene armije". Glavom je pokušao pošto je Brejdi centrirao nakon prekida.


36' Džef Henrik je dobio udarac u butinu i njegov izlazak sa terena je trajao skoro dva minuta. Dobio je zvižduke, a uspeo je i da prilično iznervira Didijea Dešana. Ko gubi ima pravo da se ljuti. Ali se slažemo da ovakvo ponašenje i odugovlačenje, specifično za južnjačke narode, manje primetno kod Ostrvljana, ume i te kako da izludi čoveka.

33' Irci su se oslobodili strahovitog pritiska Francuza i sada ih sve češće viđamo na polovini domaćina EURA.

24' POGBA!

- Odličan prekid i vrlo raspoloženi Rendolf. Razbranili su ga Francuzi, kao u rukometu...

21' IRSKA! Zamalo nokaut! Deril Marfi je gađao levi ugao tako dobro da je Ugo Loris morao vrhovima prstiju da "čupa" loptu iz mreže. U nastavku akcije brzopleto su reagovali Ostrvljani, pa, iako su imali situaciju, nisu stvorili novu šansu.

- Trenutak vodećeg gola!


0-1 : Robbie Brady Goalby Sports_HD

19' Opet je pretila Francuska, uostalom to čini od trenutka kada je Irska povela iz prvog napada na meču. Paje je izveo prekid, Grizman, leđima okrenut ka golu, pokušao glavom, ali je Daren Rendolf opet vrlo siguran.

12' FRANCUSKA! Svi igrači Republike Irske su u prostoru do 25 metara od golmana Rendolfa. Antoan Grizman je uputio centaršut, a Šejn Dafi je skinuo sa glave Olivijeu Žiruu i izbacio u treć korner za "trikolore".

- Trenutak kada Brejdi postiže gol već u trećem minutu, u toku je 11.


8' FRANCUSKA! Dimitri Paje je izveo slobodan udarac, na ivici kaznenog prostora, skroz desno, ali je šutirao pravo u Rendolfa.

- Sećate se ove ruke? Da li se i irska osveta servira hladna?


3' GOOOL! Robi Brejdi pogađa sa "kreča". Postiže drugi gol na prvenstvu i postaje najbolji strelac Republike Irske na evropskim prvenstvima.

2' IRSKA! Velika prilika... Šejn Long je oklevao, a na njega je naletao Pol Pogba i skrivio penal prekršajem s leđa. Nikola Ricoli nije imao dilemu.

- Odbrojavanje navijača za početak nije uspelo. Sudija je morao da da znak... I dao ga je!

Irci se opet sjajno zabavljaju!

- Francuzi nisu dobili utakmicu u nokaut fazi još od 2000. i pobede protiv Italije u finalu. Na šampionatu 2004. ispali su od Grka (0:1) u četvrtfinalu, četiri godine kasnije nisu prošli grupu, a na prošlom prvenstvu Španija je pobedila 2:0 u četvrtfinalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC