• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Musa "zakucao" žilave Šveđane!

Autor mondo.ba

Košarkaška selekcija Bosne i Hercegovine teškom mukom je savladala Švedsku (74:71) u Sarajevu u drugoj utakmici kvalifikacija za Eurobasket 2017. godine.

Nije moglo bez drame!

BiH je zabilježila prvu pobjedu u kvalifikacijama za Eurobasket i to ponajviše zahvaljujući tinejdžeru Džananu Musi, koji je sa 19 koševa bio prvi strijelac „zmajeva“ ali je pogađao kad je najviše trebalo i svakako zaslužuje epitet najboljeg igrača utakmice. Sedamnaestogodišnji košarkaš je osim toga uhvatio i 11 lopti zabilježivši dabl-dabl učinak.

BiH – Švedska 74:71 (25:16, 15:19, 10:15, 24:21).

"Zmajevi" su na startu kvalifikacija doživjeli debakl u Rusiji, ali su igrali bez kapitena Mirze Teletovića, koji je propustio meč u dogovoru sa zdravstvenim timom stručnog štaba BiH.

Selektor Damir Mulaomerović je u susretu sa Šveđanima bio pod velikim pritiskom i imperativom pobjede jer bi u slučaju eventualnog neuspjeha, BiH praktično izgubila sve šanse da se nađe na kontinentalnoj smotri naredne godine.

I taj pritisak moranja se osjetio na svim igračima, a posebno na kapitenu Mirzi Teletoviću, koji je uspio da ubaci 11 koševa, ali definitivno nije imao svoje košgetersko veče.

Zato jeste centar Jusuf Nurkić, koji je bio briljantan u prvom dijelu, ali je ušao u problem sa ličnim greškama pa je veći dio nastavka presjedio na klupi za rezerve. Ipak ubacio je 19 koševa i uhvatio 15 lopti.

"Zmajevi" su u prvoj četvrtini bili razigrani i nošeni sjajnim Nurkićem brzo otišli na dvocifrenu razliku, ali su se uporni izabranici Vedrana Bosnića postepeno vraćali, a kad im je proradila "dalekometna paljba" stigli su i do vođstva.

Tad je na scenu stupio mladi Musa, koji je pogađao, asistirao i igrao kao da je "mator" što je rezultiralo novom osjetnijom prednošću "zmajeva" koju su ponovo iznenađujuće ispustili u samom finišu.

Šveđani su iz gotovo svakog napada u finišu zahvaljujući ofanzivnom skoku imali priliku da šutiraju trojke kao na treningu i u posljednjem minutu viđena je prava drama.

BiH je imala "plus tri" na 22 sekunde do kraja i branila trojku. Kris Čerapovič je na savjet Bosnića na minutu odmora išao na polaganje i pogodio, ali sarajevski stručnjak sa klupe Švedske nije računao da će Teletović sjajno pronaći u kontri mladog Musu, koji je zakucavanjem "ovjerio" pobjedu!

...
Izvor: YouTube

Ostalo je nekoliko sekundi gostima da probaju da izbore produžetak, ali nisu bili precizni pa je BiH upisala prvu, ali zasluženu pobjedu u kvalifikacijama.

Podršku košarkašima pružili su svojim dolaskom i kolege iz fudbalske reprezentacije BiH, koje u utorak u Zenici očekuje start kvalifikacija za Mundijal u Rusiji protiv selekcije Estonije.

...
Izvor: YouTube

PRVA ČETVRTINA (25:16)

Mirza Teletović je ubacio prve poene u "Skenderiji", a potom i asistirao Jusufu Nurkiću za zakucavanje, koji je kasnije pogodio još jednu "dvojku" za vođstvo od 6:0 "zmajeva".

...
Izvor: YouTube

Šveđani su prve poene postigli poslije više od tri minuta kada je trojku pogodio Kris Čerapovič, ali je ponovo uzvratio Nurkić. (9:3).

Nurkić je nastavio da igra "simultanku" ubacivši dosad čak 11 poena na polovini prve četvrtine (13:5).

Centar "zmajeva" je ponovo bio na visini zadatka ubacivši 13 pogodak, da bi prvu trojku BiH na utakmici postigao Nemanja Gordić, novi košarkaš podgoričke Budućnosti (18:10).

Potom je u igru ušao Džanan Musa i sa linije slobodnih bacanja odveo BiH na "plus 10" a potom i asistirao Elmedinu Kikanoviću, koji je fauliran i bio polovičan iz penala (21:11).

U posljednji minut prvog kvartala ušlo se 13 razlike, ali su u finišu izabranici švedskog selektora Vedrana Bosnića ipak uspjeli da smanje na "minus devet" i propuste nekoliko otvorenih šuteva da se dodatno približe.

U posljednjoj sekundi je napravljen faul Šveđana u napadu, pa je Kikanović s penala zatvorio prvi period i to s oba promašaja - 25:16.

DRUGA ČETVRTINA (15:19)

Prva dva minuta drugog perioda proteklo je u nepreciznosti sa obje strane, da bi Adin Vrabac prekinuo tu crnu seriju, da bi potom i Milošević poentirao za +13 (29:16) natjeravši selektora gostiju da pozove minut odmora.

Šveđanima nikako ne ide šut i već pet minuta druge četvrtine su bez poena, ali imaju odličan ofanzivni skok i po nekoliko puta u gotovo svakom napadu imaju po nekoliko šansi da postignu koševe što svakako mora popraviti selektor Mulaomerović.

Nurkić je ubacio svoj 15 poen i ubjedljivo je prvo ime dosadašnjeg dijela utakmice u Sarajevu (31:21).

Ipak, Šveđani su počeli i da pogađaju i napravili su seriju ubačenih trojki Aleksandra Linkvista kojom su smanjili rezultat na "minus četiri" pa je reagovao i selektor "zmajeva" i pozvao tajm-aut - (31:27).

Fantastično je Teletović pogodio trojku gotovo iz svog reketa, koja je na žalost poništena zbog ranijeg faula, ali je bio precizan i sa linije slobodnih bacanja.

...
Izvor: YouTube

Trojke su opasno krenule Švedsku, čak sedma, pa se razlika potpuno istopila (35:33).

Na sreću, zahvaljujući Džananu Musi i Kikanoviću, BiH se ponovo malčice "odlijepila" na "plus sedam", ali se na pauzu u poluvremenu odlazi sa 40:35.

Najbolji kod "zmajeva" je Jusuf Nurkić, koji je u prvom poluvremenu postigao 15 poena i zabilježio osam skokova.

TREĆA ČETVRTINA (10:15)

Švedska je bolje ušla u nastavku i sa nekoliko vezanih poena, od kojih i osma trojka, preokrenula rezultat poslije samo dva i po minuta igre u trećem kvartalu - 40:42.

Kikanović je ubacio slobodna bacanja za prvo izjednačenje na utakmici poslije početnih 0:0 (42:42).

Nurkić je na klupi zbog tri lične greške i bez centra Denvera nikako ne ide u napadu.

Upravo zahvaljujući njemu i odličnom Musi, "zmajevi" su uspjeli da zaustave nalete Šveđana pa se u odlučujućih 10 minuta ušlo sa "egalom" (50:50).

...
Izvor: YouTube

ČETVRTA ČETVRTINA (24:21)

U odlučujućem periodu, proradila je dalekometna paljba Teletovića, Zahirovića i Muse, pa je BiH uspjela ponovo da se odlijepi na dvocifrenu prednost. (63:54).

BiH je odlično igrala odbranu što je rezultiralo sa samo sedam poena Švedske u sedam minuta četvrtog perioda, pa je vođstvo uz nove pogotke sjajnog Muse, rutinski održavano na osam, devet poena.

...
Izvor: YouTube

Skok u odbrani nije dobro funkcionisao pa su Šveđani tek iz četvrtog pokušaja pogodili trojku kojom su smanjili vođstvo na "minus pet" (67:62).

S "plus pet" i loptom smo ušli u posljednjih 60 sekundi. BiH ima tri dvocifrena košarkaša - Nurkić 19 poena, Musa 15 i Teletović 10.

Nurkića je promašio oba bacanja, a Šveđani pogodili trojku i uveli meč u neizvjesnu završnicu - 71:69 na 45 sekundi do kraja.

Musa je promašio trojku, ali je Teletović izborio slobodna bacanja ofanzivnim skokom. Međutim, Mirza je bio polovično uspješan za "plus tri" pri posljednjem napadu gostiju koji moraju ići na šut za produžetak izvan linije 6.75. Kakva drama!

Čerapovič je postigao dvojku, a Musa u kontri zakucao za pobjedu!!!!

...
Izvor: YouTube

Probali su Šveđani da pogode trojku, ali su srećom promašili produžetak. (74:71).

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC