• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rudolf van Ven u Sarajevu: Od palačinaka do Oskara

Autor Anadolija

Holandski kuvar Rudolf van Ven danas je u Sarajevu organizovao kulinarski šou, tokom kog je spremio nekoliko poslastica.

Dolazak poznatog kuvara u glavni grad BiH izazvao je veliko interesovanje, što je iznenadilo i samog Van Vena, koji je naglasio da je probao neka bosanska jela, te da se radi o konkretnoj kuhinji od koje se čovjek može veoma lijepo najesti.

Van Venov šou u centru Sarajeva okupio je preko hiljadu ljudi, koji su željeli da pozdrave TV zvijezdu kanala "24 Kitchen". U sam šou Van Ven je uključio i publiku, a priliku da s njim kuvaju dobilo je nekoliko srećnika. Jedan dio događaja posvetio je djeci kojima je podijelio poslastice.

Prvo jelo koje je pripremio u životu bile su palačinke, od kojih je napravio tortu kada je imao osam godina. Objasnio je da je ispekao velike i male palačinke, a zatim ih naizmjenično premazivao džemom od jagoda i slagao. Na kraju je tu tortu od palačinki, za koju kaže da je izgledala kao NLO, prelio običnim pudingom od vanilije.

Otkrio je da mu je tokom kuvarske karijere jedan od najtežih zadataka bio spremanje večere za 1.800 gostiju i 1.200 članova obezbjeđenja tokom dodjele Oskara 2005. godine. Kaže da je to bio veoma zahtjevan i naporan posao na događaju koji je trajao deset dana, ali da je na kraju bio zadovoljan, jer je sve proteklo u najboljem redu.

Van Ven je kasno sinoć doputovao u Sarajevo i, naravno, prvo što je uradio jeste da je posjetio jedan restoran i probao neke domaće specijalitete.

“Konačno sam došao u Sarajevo, a dugo vremena sam imao želju da posjetim ovaj grad i BiH. Stigao sam u petak dosta kasno, ali sam stigao probati mnoga bosanska jela. Pita mi se jako svidjela, a oduševio me japrak, koji je išao sjajno uz bosansko bijelo vino. Poslužili su nam hranu u posebnim posudama u kojima je hrana kuvana, što je za mene bilo veoma zanimljivo i posebno iskustvo, jer u Holandiji ćete tako nešto rijetko doživjeti. Što se tiče začina i same pripreme hrane mislim da smo dosta kompatibilni, tako da neko ko dolazi iz Holandije, kao ja, može da se navikne na bosansku hranu“, kaže Van Ven.

Van Ven je istakao da će neke dijelove recepata iz bosanske kuhinje upotrebiti u svom kuvanju, te da će dio iskustva koje sakupi probati uključiti u svoja jela.

“Nisam očekivao ovako veliki broj ljudi ovdje. Čuo sam da se moje emisije gledaju kod vas, ali me iznenadio broj ljudi. Možda nije do mene, možda nam je lijepo vrijeme pomoglo“, skromno je završio Van Ven.

Van Ven je majstor kuhinje, autor i voditelj televizijski emisija, a napisao je i veliki broj knjiga o kulinarstvu. U Holandiji je stekao popularnost kada se počela prikazivati emisija Life & Cooking, a u svijetu zahvaljujući emisiji "Rudolph's Bakery" na kanalu "24Kitchen". Nosilac je mnogih titula koje se u kulinarstu mogu osvojiti. Osim u svojoj zemlji osvajao je mnoga priznanja na međunarodnoj sceni.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop