• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikom-ništa: Đurđević za remi u lošem derbiju!

Autor mondo.rs

Crveno-beli bili su na par minuta od pobede koja bi im skoro pa donela titulu prvaka, ali je centarfor Partizana glavom pogodio mrežu za remi koji ostavlja "večite" na identičnoj razdaljini - šest bodova. Neregularan gol Zvezde za 1:0.

Posle nešto manje od 100 minuta "fudbala", 48 prekršaja i otprilike isto toliko burnih reakcija na odluke sudije Maja Vujovića, ali i svega šest udaraca u okvir gola - završeno je najčešćim rezultatom u "večitim derbijima".

Pred 41.132 bučnih navijača: Crvena zvezda - Partizan 1:1 (1:0).

Jureći prednost crveno-belih od 34. minuta, koja bi značila i devet bodova prednosti na tabeli, crno-beli pronašli su spas od poraza golom Uroša Đurđevića na nepuna tri minuta pre ulazak u nadoknadu vremena i, tako, bili nagrađeni za ofanzivniji pristup, pre svega u drugom poluvremenu.

Semafor

1:0 - Kanga (34)

1:1 - Đurđević (87)

Sastav Miodraga Božovića, koji je poveo posle - ruku na srce - neregularnog gola, bio je previše pasivan od tog trenutka, delovalo je kao da lider na tabeli čeka poslednji zvižduk arbitra Maja Vujovića, ali umesto toga, crveno-beli dočekali su da jedan od brojnih centaršuteva pred odličnog Filipa Manojlovića završi u njihovoj mreži i da se stvari vrate na početak kada više nije bilo ni vremena, ni energije za reakciju.

Može se reći da je, utoliko, Crvena zvezda izgubila dva boda, koja je imala u džepu posle odlične akcije celog tima. Gelor Kanga efektno je u 1:0 pretvorio pas Ričmonda Boaćijea, međutim svemu je prethodio sporan detalj - lopta je celim obimom napustila igralište u trenutku kada je Džon Ruiz u punom trku odigrao do jednog od trojice debitanata u crveno-belom.

Prvobitno, Boaći nije ni trebalo da odigra 153. "večiti derbi", ali je naknadno doštampan nov protokol u kojem je njegovo ime bilo upisano među statere umesto Srđana Vujaklije.

Ovaj mali "last minute" trik jedan je od zanimljivijih detalja sa utakmice, koja je morala da razočara svakoga ko je u Ljutice Bogdana došao da gleda dobar fudbal, ali na takve konstatacije u izveštajima sa mečeva Crvene zvezde i Partizana skoro da smo se navikli…

U pauzama između faulova, držanja za noge, ruke, glave i vratove, prepiranja, povlačenje i podizanja, bilo je par dobrih šansi, od kojih se nešto više odigralo pred Manojlovićevim golom, gde je Leonardo bio centralna i najmanje prisebna figura.

Brazilčeve promašaje, uz nekontrolisan udarac Miloša Ostojića posle kornera, što je bila i Partizanova šansa utakmice (50. minut), donekle je nadoknadio uporni Đurđević, koji je veći deo utakmice nervozno pokušavao da uđe u šansu, ali je na kraju bio nagrađen i za upornost i za hrabrost. 

U periodu utakmice kada je trener crno-belih Marko Nikolić već bio napravio tri ofanzivne izmene, uvek željan golova Đurđević je podmetnuo glavu tamo gde je njegov saigrač Leandro Tavamba nameravao da postavi kopačku i postigao prvenac u "večitim derbijima", koji je izazivača iz Humske ostavio u igri za titulu, pred početak trećeg kruga i, možda, novi okršaj sa braniocem trofeja iz Ljutice Bogdana.

U sudaru najbolje odbrane lige, Zvezdine, i najboljeg napada, Partizanovog, manje je prikazao domaći tim, koji je propustio priliku da odlučnije odgovori na povremeno mahnitu ofanzivu najvećeg rivala, naročito u periodu utakmice posle 60. minuta.

Iako je na terenu dimenzija 110x73 itekako bilo prostora za beg, brzu kontru i udarac za "nokaut", Zvezda je svesno ili ne birala da pre svega zatvori prilaze svom golu i sačuva vođstvo, do kojeg je bila bolji i organizovaniji tim.

Shodno tome, navijači šampiona Srbije imaju pravo da se pitaju zašto njihovi ljubimci nisu nastavili da igraju fudbal iz većeg dela prvog poluvremena i zbog čega je njihov klub i dalje bez pobede nad komšijama u takmičarskoj 2016/17.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović



GOLOVI

1:0 - Crveno-beli su poveli u 34. minutu posle brze akcije, dugog pasa za Džona Ruiza, koji je naizgled zadržao loptu u igri, uspeo da odigra do Ričmonda Boaćijea, koji je primetio potpuno samog Gelora Kangu na penaltiku, a sve što je potom Zvezdinom "pleju" bilo potrebno je da izabere ugao - izabrao je sredinu, dok je Filip Kljajić "leteo" u levu stranu.

Mađutim, i usporeni snimak je potvrdio da je Partizan oštećen, jer je lopta pre Ruizovog pasa ka saigraču celim obimom napustila igralište.

1:1 - Zvezdina prednost važila je do 87. minuta, kada je kapiten Partizana Miroslav Vulićević uputio ko zna koji centaršut na peterac pred Filipa Manojlovića, koji je ostao na gol-crti, a Uroš Đurđević namestio glavu tamo gde je njegov kolega Leandro Tavambra nameravao da namesti nogu - i isplatilo mu se!

Pogotkom Đurđevića glavom, na nepunih tri minuta do ulaska u nadoknadu vremena, crno-beli stigli su do izjednačenja koje su "jurili" neprestano od kraja prvog poluvremena.




Anketa

Ishod 153. "večitog derbija"

  • Pobeđuje Zvezda

    48.99% (73)

  • Pobeđuje Partizan

    29.53% (44)

  • nerešeno

    11.41% (17)

  • prekid zbog huliganskih nereda

    10.07% (15)

Ishod 153. "večitog derbija"

Rezultati


Skor između Crvene zvezde i Partizana u prvenstvenim mečevima, koji se jedini računaju kao "večiti derbi", iznosi: 62-46-45 (230:185). U Ljutice Bogdana taj odnos iznosi: 39-23-15 (125:84).

Uoči meča se najviše pričalo o izboru sudije, i bilo je mnogo saopštenja povodom promene glavnog arbitra, a pravdu će deliti Majo Vujović - ovde pročitajte više o "skoru" koju imaju Zvezda i Partizan, kada bi im sudio ovaj Novosađanin.

Miodrag Božović neće moći da računa na povređenog Mihaila Ristića, dok je u poslednjem trenutku "otpao" i Ričmond Boaći zbog povrede na treningu. Međutim, na oko 20 minuta pre početka utakmice, novinarima je dostavljen nov protokol u kom je stajalo da je Boaći starter, a ne Srđan Vujaklija.

Kada je u pitanju situacija u taboru Partizana, trener Marko Nikolić nije mogao da računa samo na povređenog Milana Radina.

SASTAVI

CRVENA ZVEZDA: Manojlović - Petković, Frimpong, Luković, Anđelković - Donald, Le Talek - Ruiz (od 76. Milić), Kanga (od 79. Milijaš), Plavšić - Boaći (od 83. Sikimić).

PARTIZAN: Kljajić - Vulićević, Ostojić, Milenković, Miletić - Everton, Jevtović (od 64. Janković) - Stevanović (od 74. Mihajlović), Kosović (od 84. Tavamba), Leonardo - Đurđević.

U međuvremenu, odigrane su sve ostale utakmice 24. kola. Evo izveštaja, rezultata, strelaca i aktuelne tabele.




IZ MINUTA U MINUT:

90+3 - KRAJ!

87 -  GOOOOL! PARTIZAN JE IZNEDNAČIO!

Isplatila se i inicijativa i "sve ili ništa" taktika Nikolića - posle serije centaršuteva pred Manojlovića, jedan je pogodio metu! Tavamba je želeo nogom da odigra, što nije sprečilo Đurđevića da glavom napadne loptu i pošalje je pored statičnog golmana Crvene zvezde za delirijum na južnoj tribini - 1:1.

Zvezda - Partizan 1:1
Izvor: YouTube



84 - Nikolić ide na sve ili ništa - Tavamba umesto Kosovića.

83 - Božović menja i treći put - Boaći izlazi, u igri je Sikimić.

79 - Posle nekoliko minuta ničega osim faulova i prekida, Božović uvodi Milijaša umesto Kange. Ovacije za legendarnog fudbalera Crvene zvezde, ali i jedna jako ružna scena - gore stolice na južnoj tribini.

76 - Dva minuta posle Mihajlovića, na teren će i Milić, treći Zvezdin debitant u večitom derbiju. Zamenio je Ruiza i poslao Plavšića na levo krilo. On će desno.

74 - Posle serije centaršuteva pred Manojlovića, koji nisu doneli pravu šansu, Nikolić pravi i drugu izmenu - Mihajlović umesto Stevanovića.

69 - LEONARDO!

Četvrta šansa za Brazilca na utakmici, ali ovog puta nije bio blizu jer je igrao glavom, što mu je slabija strana. Odlično je centrirao Janković sa leve strane, a u duelu sa Donaldom, Brazilac nije uspeo da "trzne" glavom kako treba - lopta je prošla pored stative nekih četiri, pet metara...

64 - Prvi menja Nikolić - Janković ulazi umesto Jevtovića, što će izazvati promene u postavci. Novajlija će na levo krilo, a Leonardo napred uz prilično odsečenog i malo upotrebljivanog Đurđevića.

63 - Prenervozni su na klupi Partizana, što se prenosi i na igrače. Iako je bio u čistom ofsajdu, videvši da se buni i njegov trener, Nikolić, Đurđević je žestoko protestovao i zaradio žuti karton.

56 - LEONARDO!

Luković je zakasnio da učestvuje u ofsajd zamki, to je vešto iskoristio Leonardo, koji je pokušao da uposli Đurđevića, ali je Frimpong na petervu u poslednji čas "namestio" nogu tako da spreči centarfora crno-belih da postigne gol. Bilo je blizu...

50 - OSTOJIĆ!

Najbolja šansa za Partizan na utakmici otišla je nekontrolisano preko prečke, nakon što je Stevanović iz sedmog pokušaja konačno sjajno izveo korner i "pogodio" kolegu u čelo, ali je štoper crno-belih u punom trku, sa svega četiri-pet metara od Manojlovića, poslao loptu glavom visoko preko gola...

48 - Treći igrač koji je upisan u beležnicu, a drugi Zvezdin, je Anđelković.

47 - MANOJLOVIĆ!

Posle prekida sa leve strane, lopta je nekako došla do Đurđevića koji je sa "druge stative" pokušao nešto između šuta i centaršuta, ali je golman Crvene zvezde u svakom slučaju zabeležio još jednu intervenciju.

46 - Počelo je drugo poluvreme, bez izmena na obe strane.

45+4 - POLUVREME!

Vatrena i nepovezana utakmica. Uprkos velikom broju grešaka u prijemu i predaji, na obe strane, bilo je neprijatnih situacija po golmane, prvi se istakao Manojlović posle udarca Leonarda, potom je Zvezda preuzela inicijativu i najavila gol koji je "pao" u 34. minutu, ali posle akcije koja je morala da bude prekinuta. Videćemo šta će doneti drugo poluvreme. S obzirom na intenzitet igre, žuti karton koji je dobio Everton mogao bi da bude problem za crno-bele u nastavku. Ostanite uz MONDO.

45+3 - LEONARDO! MANOJLOVIĆ!

2:0 za golmana Crvene zvezde "protiv" najopasnijeg igrača Partizana. Ovog puta, Brazilac je šutirao iz slobodnog udarca sa oko 22-23 metra, prebacio je živi zid, pogodio donji levi ugao, ali je Zvezdin čuvar mreže bio brži od izjednačenja.

44 - Partizan u inicijativi posle vođstva Zvezde, ali osim serije kornera sa leve strane, ništa se opasno po Manojlovića nije dogodilo.

34 - GOOOOL! ZVEZDA VODI!

Crveno-beli vode posle gola Kange, ali - biće bure! Lopta je pre toga, kod pasa Ruiza za Boaćijea, napustila igralište. Dok su crno-beli tražili gol-aut, domaćin je nastavio akciju, Boaćije je proigrao Kangu, a on - bez da je iko bio pored njega - pogodio mrežu za 1:0.

Evo i snimka gola...

...
Izvor: YouTube



33 - Everton je prvi platio za obostrano rastrzanu igru sa velikim brojem faulova. Presekao je jednu brzu akciju crveno-belih i dobio opomenu.

25 - STEVANOVIĆ...

Posle dva uzastopna kornera koja je izveo sa desne strane, Stevanoviću se vratila lopta posle jednog neuspešnog "izlaska" crveno-belih iz svog kaznenog prostora, ali je krilni napadač Partizana bio prespor, neodlučan i tako je propala akcija u kojoj su trojica igrača crno-belih krenula na dvojicu domaćih.

25 - U Crvenoj zvezdi dva debitanta (Frimpong i Boaći), u Partizanu nijedan.

19 - Plavšić je tražio penal, dobio je žuti karton zbog simuliranja. Vujović je možda preterao. Iako start Leonarda na Plavšića nije bio intenziteta za penal, nije ni da je omaleni dribler iscenirao pad...

18 - RUIZ!

Posle kornera, crveno-beli su se odlučili za kombinaciju, Plavšić je tukao sa 18 metara, lopta se odbila do Boaćija, koji je "odložio" za Ruiza, a ovaj "pucao" iz sve snage - malo pored gola! Čuli su se uzdasi sa tribina...

14 - Prve varnice! Posle starta Evertona nad Kangom, Petković je ušao u raspravu sa brazilskim vezistom, bilo je tu i malo gurkanja, ali se sve brzo smirilo.

10 - Posle skoro tri minuta pauze, meč je nastavljen. Ali je vidljivost samo delimično poboljšana.

8 - Prekid. Dim posle bakljade Grobara prekrio je Ljutice Bogdana, meč je zaustavljen.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović



7 - LEONARDO!

Fantastičnom odbranom, Manojlović je sprečio vođstvo Partizana posle akcije sa leve strane, pasa Stevanovića i sjajnog poteza Leonarda, koji je okrenut leđima uspeo da šutira, iz okreta, i pritom nađe put lopti prema mreži... Sjajno je reagovao mladi čuvar mreže crveno-belih!

6 - Korner za Partizan posle centaršuta sa desne strane i duela između Lukovića i Đurđevića. Crno-beli su tražili penal, Vujović nije želeo ni da čuje.

5 - Biće zanimljivo videti ko će dobiti bitku na sredini terena - Le Talek i Donald sa jedne, Everton i Jevtović s druge strane. Uvodni minuti već nagoveštavaju da će biti "preoran" teren dimenzija 110x73.

1 - Počeo je meč! Delije su ga otvorile koreografijom preko cele tribine, domaćin u tradicionalnoj kombinaciji sa belim šortsem i štucnama, gost u tamnijoj varijanti. Kapiten Zvezde, Luković, izabrao je da njegov tim u prvom poluvremenu napada ka jugu.

17:55 - "Kuva" na stadionu!

17:51 - Osim "vakuuma" između istoka i juga, ostale tribine Stadiona "Rajko Mitić" skoro su do vrha popunjene.

17:45 - Crveno-beli pustili su bele golubove za 72. rođendan kluba, koji je osnovan na jučerašnji dan, 4. marta 1945. godine! Atmosfera se polako zagreva.

17:44 - Boaći, ipak, igra. Ubačen je u sastav u poslednjem trenutku. Vujaklija će početi na klupi.

17:37 - Od 151. "večitog derbija" odigranog u Humskoj 17. septembra, kada su crno-beli pobedili 1:0, i Crvena zvezda i Partizan imaju skor 14-2-0 u prvenstvu i Kupu.

17:34 - Grobari već provociraju glavnog sudiju, Maja Vujovića, uvredama na njegov račun. Stadionom se ore zvezdaške navijačke pesme sa razglasa.

17:33 - Reporteri MONDA javljaju da su gužve ispred i oko stadiona velike, ali i da su tribine uveliko dobro popunjene.

17:31 - Rezultati poslednjih deset derbija (4-2-4):

152. (17. septembar 2016) Partizan - Crvena zvezda 1:0
151. (16. april 2016) Crvena zvezda - Partizan 1:1
150. (27. februar 2016) Partizan – Crvena zvezda 1:2
149. (12. septembar 2015) Crvena zvezda – Partizan 3:1
148. (25. april 2015) Crvena zvezda – Partizan 0:0
147. (18. oktobar 2014) Partizan – Crvena zvezda 1:0
146. (26. april 2014) Partizan – Crvena zvezda 2:1
145. (2. novembar 2013) Crvena zvezda – Partizan 1:0
144. (17. maj 2013) Partizan – Crvena zvezda 1:0
143. (17. novembar 2012) Crvena zvezda – Partizan 3:2

17:22 - Šansu na klupi gostiju čekaće Stevanović, Tavamba, Ćirković, Mihajlović, Ilić, Janković i Jovanović.

17:21 - Povređeni Boaći biće na klupi Crvene zvezde na kojoj nema nijednog odbrambenog igrača -  Supić, Milijaš, Vujaklija, Milić, Adžić, Sikimić i Poletanović.

- Pročitajte najavu iz ugla Partizana!

- Pročitajte najavu iz ugla Crvene zvezde!

- Pročitajte šta su za MONDO u najavi "večitog derbija" kazali Nenad Milijaš i Miodrag Božović, odnosno Saša Ilić i Marko Nikolić!

- Televizija Arena sport će prenositi 153. večiti derbi. Uz veliki broj kamera i prenos u HD rezoluciji, ova televizija će vam preneti atmosferu sa terena, iz svlačionica, sa tribina, kao i sam dolazak fudbalskog kluba Partizan na stadion “Rajko Mitić“.  Pred 153. večiti derbi Crvene zvezde i Partizana studio će početi u 16.30 časova (gosti će biti treneri Ljubiša Tumbaković i Zoran Filipović), a gledaoci će moći da steknu utisak o derbiju iz nekoliko pozicija. Sa terena, iz muzeja, iz studija Arene sport kao i sa komentatorske pozicije na kojoj će biti stručni konsultanti kao gosti komentatora Miloša Milićevića.

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Niksa Sugić

Ide jos jedan gol kad je 1:0

Niksa Sugić

Golman je bezobrazan

niksa

Sudija laze zato sto je kod golmana od Partizanom izasla je preko linihe

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC