• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan ide u Albaniju, Zvezda na Arsenal!

Autor mondo.rs

Henrik Larson i Erik Abidal određivali su sudbinu "večitih" na žrebu u Monte Karlu na kojem su crno-beli dobili nezgodnu grupu bez velikih imena, a crveno-beli upali u jaku konkurenciju u kojoj se izdvaja jedno ime - Arsenal!

Crvena zvezda bila je "zrela" da iz četvrtog šešira "upadne" u Grupu E u kojoj su čekali Lion, Everton i Atalanta, ali je TV pravilo poslalo crveno-bele u suprotni deo žreba gde je prvo slobodno mesto bilo u Grupi H u kojoj su već žrebani bili Arsenal, BATE Borisov i Keln.

To što Srbija i Beograd imaju dva predstavnika u Ligi Evrope, i što je za sve učesnike važilo pravilo da klubovi iz iste lige ne mogu da igraju ni u istom TV terminu, a kamoli istoj grupi, direktno je uticalo na ishod žreba tokom kojeg je Partizan iz trećeg šešira bio svrstan u Grupu B zajedno sa Dinamom iz Kijeva, Jang Bojsom i Skenderbegom.

Praktično, od tog trenutka bilo je poznato da će, kada za to dođe red, Crvena zvezda moći da zauzme mesto samo u grupama G, H, I, J, K i L.

Grupna faza Lige Evrope igra se četvrtkom u dva termina, od 19.00 i 21.05, što je značilo i da Crvena zvezda ne može da završi u Partizanovoj polovini žreba, odnosno grupama A, B, C i D.

Ceremoniju koju je usled brojnih ograničenja i pravila bilo teško pratiti, vodio je direktor UEFA takmičenja Đorđo Marketi, a društvo u "Grimaldi forumu" u Monte Karlu pravila su mu dvojica legendarnih fudbalera - najbolji strelac u istoriji Kupa UEFA/Lige Evrope, Henrik Larson i fudbaler rodom iz Liona, grada u kojem će 16. maja biti odigrano veliko finale, Erik Abidal.

Izvor: MONDO/Mario Milojević - ilustracija

Šveđanin je bio zadužen za prvi i treći šešir, pa se može reći da je on zaslužan za to što će Partizan putovati u Ukrajinu, Švajcarsku i Albaniju na mečeve sa (bar po imenima i popularnosti u evropskim okvirima) ne toliko atraktivnim rivalima, što nikako ne znači da Dinamo, Jang Bojs i Skenderbeg nemaju jake timove.

Od tri naredna rivala u Evropi, "Parni valjak" sastajao se samo sa Dinamom iz Kijeva u Kupu šampiona 1976/77, kada je izgubio oba meča - 0:2, 0:3.

Aleksandar Pantić, bivši igrač Crvene zvezde, nastupa za Kijevljane, dok je nekadašnji omladinac Partizana, Miralem Sulejmani, standardan u ekipi iz Berna koja je u plej-of rundi kvalifikacija za Ligu šampiona imala nesreću da naleti na snažni CSKA iz Moskve.

Interesantno, Pantić i Sulejmani već su se dva puta sastajali ove sezone, jer su Dinamo Kijev i Jang Bojs igrali jedan protiv drugoga u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Ukrajinci su dobili 3:1 na "Lebanovskom", ali su žuto-crni uzvratili pobedom od 2:0 kod kuće i izborili plej-of gde nisu imali šanse protiv "armejaca".

Dinamo je morao, poput Partizana, da se prebaci sa puta ka LŠ na onaj koji je vodio prema LE i na kojem su eliminisali portugalski Maritimo.

Čudnim spletom okolnosti, žreb ih je spojio drugi put u mesec dana.

U Korči ne nastupa nijedan naš fudbaler, ali je to grad u kojem je rezultatski i poslovno najuspešniji klub sa prostora SFRJ, Dinamo iz Zagreba, završio svoju evropsku avanturu u četvrtak uveče u plej-of rundi kvalifikacija za Ligu Evrope, što dovoljno govori o tome da momke trenera Miroslava Đukića ne očekuju iskušenja u Albaniji samo iz nefudbalskih razloga.

Već i čisto sportskih i kada govorimo o sportu i kvalitetu - Partizan ima lepe izglede da "prezimi" u Evropi prvi put od sezone 2004/05!

Na kraju, nezahvalno bi bilo porediti snagu Videotona sa, recimo, Švajcarcima i Albancima, ali tim koji je u najvažnijoj utakmici u sezoni pobedio na strani rezultatom 0:4 nosivši na plećima ogroman pritisak... nikako ne bi smeo da bude otpisan ili potcenjen u ovoj konkurenciji.

Izvor: MONDO/Mario Milojević - ilustracija

I Crvena zvezda imaće čiste i realne sportske izglede da se bori za plasman u šesnaestinu finala, iako je prvi utisak o Grupi H pomalo zastrašujući zbog prisustva Arsenala, kluba koji će debitovati u Ligi Evrope nakon dve decenije konstantnog pojavljivanja u Ligi šampiona.

Eto, zahvaljujući Abidalu, poklopilo se da će crveno-beli povratak na veliku scenu posle decenije posrtanja u kvalifikacijama i suspenzije leta 2014. godine, obeležiti utakmicama sa "tobdžijama" koje, do ovog 25. avgusta 2017. nikada nisu bili na tom mestu. Biće to, ujedno, repriza nezaboravnih mečeva iz sezone 1978/79, kada je legendarni Dule Savić fantastičnim potezom utišao "Hajberi" i izbacio Arsenal "lansiravši" crveno-bele sve do velikog finala Kupa UEFA u kojem je Borusija iz Menhengladbaha ipak bila bolja.

...
Izvor: YouTube

Nije sa samo bivši šampion Evrope i sveta u Monaku sreo as starim poznanicima iz Londona, već i onima iz Kelna, koji su Crvenoj zvezdi ostali dužni za neverovatnih 3:0 u Nemačkoj posle plesa Dejana Savićevića na "Marakani" i golova u 76. i 80. minutu za 2:0. I taj duel odigran je u Kupu UEFA, u sezoni 1989/90, takmičenja koje je kasnije evoluiralo u Ligu Evrope.

...
Izvor: YouTube

Do pre mesec-dva delovalo je da Crvena zvezda nema nikakvih šansi ni protiv Sparte iz Praga, ni protiv Krasnodara, ali danas već navijači s pravom veruju da je sa trenerom Vladanom Milojevićem na klupi moguć prolaz dalje u nadigravanju i sa Kelnom, i sa BATE Borisovim.

Kao što će se Partizan sresti sa zvezdašem Pantićem i partizanovcem Sulejmanijem, tako će se i putevi Crvene zvezde ukrstiti sa nekadašnjim asovima Vojvodine i Partizana, Mirkom Ivanićem iz BATE Borisova i Milošem Jojićem iz Kelna.

Žreb za neko fudbalsko takmičenje nije zanimao veći broj ljudi u našoj zemlji još od onda kad su Antićevi "orlovi" za rivale na Mundijalu dobili Nemačku, Ganu i Australiju, o čemu svedoči i "navala" na portal i aplikaciju Monda, a sve samo potvrđuje utisak da je uporedni plasman "večitih" u Ligu Evrope potpuno razdrmao ovdašnju fudbalsku javnost u međuvremenu sviknutu na mržnju u saopštenjima i hronične priče o neregularnosti.

Sportsko jutro posle pobeda crno-belih nad Videotonom, odnosno crveno-belih nad Krasnodarom, počeli smo objavom svih važnih informacija o ovogodišnjoj Ligi Evrope, u kojoj će Đukićeva i Milojevićeva ekipa imati težak, ali prihvatljiv izazov - da se bore i za sebe, i za rejting Superlige koja je u međuvremenu pala na 29. mesto po UEFA koeficijentu.

Izvor: MONDO/Mario Milojević - ilustracija

Uspesi "večitih" u kvalifikacijama za Ligu Evrope učinili su Beograd jedinim gradom na kontinentu čije je ime biti ispisano dva puta danas - i uz Crvenu zvezdu i uz Partizan.

Grupa A: Viljareal, Makabi Tel Aviv, Astana, Slavija Prag.
Grupa B: Dinamo Kijev, Jang Bojs, Partizan, Skenderbeg.
Grupa C: Braga, Ludogorec, Hofenhajm, Bašakšehir.
Grupa D: Milan, Austrija, Rijeka, AEK Atina.
Grupa E: Lion, Everton, Atalanta, Apolon.
Grupa F: Kopenhagen, Lokomotiva Moskva, Šerif, Zlin.
------------------------------------------------------------------------------------
Grupa G: Steaua, Plzen, Hapoel Ber Ševa, Lugano.
Grupa H: Arsenal, BATE Borisov, Keln, Crvena zvezda.
Grupa I: Salcburg, Marsej, Gimaraeš, Konjaspor.
Grupa J: Atletik Bilbao, Herta, Zorja, Estersund.
Grupa K: Lacio, Nica, Varegem, Vitese.
Grupa L: Zenit, Real Sosijedad, Rozenborg, Vardar.

IZ MINUTA U MINUT:

13:35 - Crvena zvezda, hronološki gledano, trebalo je da "upadne" u Grupu E sa Lionom, Atalantom i Evertonom, ali je zbog pravila žrebanja "skliznula" u Grupu H u kojoj su čekali Arsenal, BATE Borisov i Keln! Nema dileme oko toga da će "Marakana" tri puta biti krcata.

13:32 - Pre toga, Abidal je Partizanu dodelio i albanski Skenderbeg, koji je izbacio zagrebački Dinamo.

13:31 - Sada je na redu Abidal i četvrti šešir. Zvezdaši su nestrpljivi...

13:26 - Partizan nije loše prošao! Protivnici su jaki, u poređenju sa Milanom i Arsenalom ne toliko atraktivni, ali će svakako "prštati" u Humskoj, pa i na strani.

13:25 - Posle malog haosa koji su napravili na žrebu preskačući grupe po abecednom redu, prešli smo na Larsona i treći šešir.

13:20 - Iz drugog šešira izvlači Abidal!

13:18 - Grupa I deluje kao solidna, zar ne? Mada ni Grupa C nije loša... Sledi drugi šešir, pa crno-beli, pa crveno-beli...

13:16 - Ako nekoga zanima - sedmostruki prvak Evrope, Milan, nalazi se u Grupi C. Mada bi oni više voleli da su pročitani sinoć...

13:16 - Dobro, sada znamo da Rusi ne smeju u Grupu B... Sreća pa se nisu plasirali klubovi iz Gibraltara i takozvanog Kosova, ovaj žreb mogao bi da bude nerešiva enigma za sve koji pokušavaju da ga prate.

13:15 - Mada, ovo bi moglo da potraje... Ima 48 klubova.

13:14 - POČELO JE, KONAČNO!

13:13 - Sada čitaju nosioce...

13:12 - Čovek ne može, a da se ne zapita - a, zašto zabrana važi za prvu fazu, ako posle toga neće biti moguće sprečiti, recimo, rusko-ukrajinsko finale?

13:11 - Sada objašnjavaju sistem žrebanja i podsećaju da dva kluba iz iste zemlje neće moći da se takmiče u istoj grupi, ali i da će administrativnom zabranom biti sprečeni mečevi ruskih i ukrajinskih klubova (ovo ne važi za eliminacije, već samo za grupnu fazu).

13:10 - Pretpostavljamo da će direktor UEFA takmičenja, Đorđo Marketi - neubedljivi naslednik sadašnjeg predsednika FIFA, koji se uzdigao do najuticajnijeg mesta u svetu fudbala godinama izvlačeći kuglice i određujući sudbinu klubova širom Evrope (reč je naravno o Đaniju Infantinu) - uskoro završiti najduži protoklarni deo ceremonije ikada (ovo je subjektivni osećaj).

13:09 - Još pričaju...

13:07 - Na binu izlazi i Erik Abidal, hrabri fudbaler i čovek koji se izborio sa ozbiljnim zdrastvenim problemima i potom nastavio da se bavi fudbalom. Prisetimo se njegove borbe.

13:04 - Lepo iznenađenje! UEFA je pozvala legendarnog centarfora reprezentacije Švedske, Seltika, Barselone i kratko vreme Mančester junajteda, Henrika Larsona, da bude gost na žrebanju i pomogne prilikom izvlačenja kuglica. Larson je najbolji strelac u istoriji Kupa UEFA/Lige Evrope.

Dok UEFA predstavlja stadion Liona na kojem će biti odigrano finale, verujemo da je zanimljivije da se prisetimo nekih Larsonovih golova. 

13:03 - Dan ranije, na istom mestu, održan je i žreb za Ligu šampiona, a proglašen je i UEFA fudbaler godine.

13:02 - Možete i "baciti pogled" na mapu Evrope posvećenu takmičenju koje je pred nama.

13:00 - Žreb zvanično počinje UEFA spotom posvećenom učesnicima, a mi u međuvremenu možemo "emitovati" i spot posvećen Beogradu, gradu u kom igraju Crvena zvezda i Partizan.

12:59 - Možda nije loše da ovaj tekstualni prenos počnemo korisnom informacijom za one koji bi uživo da gledaju dva kluba učesnika Lige Evrope.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC