• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz komšiluka - vjetar u leđa mladim autorima

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

Knjiga "Priče iz komšiluka" predstavljena je čitaocima u utorak, 19. septembra u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci.

 Promocija knjige "Priče iz komšiluka" Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Riječ je o zbirci odabranih kratkih priča koje su pristigle na istoimeni konkurs, a koji je ekipa našeg portala raspisala u aprilu ove godine.

O knjizi su govorili članovi žirija - književnik Berislav Blagojević, pisac i izdavač i vlasnik izdavačke kuće "Imprimatur" Boris Maksimović i novinar mondo.ba portala Siniša Stanić.

"Promocije knjiga su naša svakodnevica, ali se ne sjećam kada je vladalo ovako veliko interesovanje za neko književno djelo kao večeras. To govori da je riječ o zaista posebnoj knjizi", kazao je Boris Maksimović. I zaista, na promociji se tražila stolica više.

Boris Maksimović
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Na konkurs je stiglo 48 priča, a iako zvuči kao floskula, žiri je zaista imao težak zadatak da odabere najbolje. Na kraju smo odlučili da u zbirku uvrstimo one koje su imale najviše ocjene svih članova žirija, a to su iskrene i tople priče u koje istinski vjerujemo", dodao je Maksimović.

Prva nagrada pripala je Draganu Ostiću za priču "Lesto Maher", drugu nagradu osvojila je Jorgovanka Tartuf s pričom "Mlaka supa", a treća nagrada pripala je Ameli Hajdarević za "Priču o mom dragom komšiji profesoru Zlatku Haklu".

Dragan Ostić, autor priče "Lesto maher"
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Dragan Ostić nas je sve oduševio toplinom priče o jednom ekscentričnom komšiji, ali više od toga nam se svidio specifičan način njegovog pripovijedanja, duhovitost i neobičan stil pun koketiranja s uličnim govorom, koji ipak nikada ne prelazi granicu lijepog i odmjerenog pripovijedanja", zapisao je Maksimović u predgovoru.

Njihove priče čine zbirku

Lista autora čije su priče objavljene u zbirci: Dragan Ostić, Jorgovanka Tartuf, Amela Hajdarević, Jelena Zlatinić, Nebojša Starčević, Ivana Milinković, Emina Đelilović, Ines Gverić Korkut, Nermina Subašić, Goran Pudar, Sanjin Štrbac, Maja Đurić, Željka Vračević, Jelena Despot, Bojana Ostojić, Dijana Vrhovac, Dušica Stevanović, Vanja Šušnjar Čanković, Milanka Blagojević i Maja Diljkan.

Toplina, nastavlja on, krasi i druge dvije nagrađene priiče. Jorgovanka je u priči "Mlaka supa" briljirala opisujući naš svijet na slavama, sa svim svojim vrlinama i manama. Ali njena sposobnost da te mane iznese ne podsmijavajući im se i da ih osjeti kao svoje, jeste ono što izdvaja ovu priču. Naklonost s kojom ona pristupa običnom čovjeku koji drami u prilici kada bi trebalo da bude najopušteniji jedan je od istinskiih kvaliteta ove priče.

Amela Hajdarević napisala je jednostavnu, ali prelijepu priču, posvećenu komšiji koga više nema, a koji je bio arhetip komšije gospodina, onog koji je, kako ona kaže, ne samo gospodin, nego gospodin par exellence.

Književnik Berislav Blagojević kazao je da je konkurs "Priče iz komšiluka" odlična ideja.

"Iako sam u vrijeme kada su me pozvali da budem u žiriju imao više nego mnogo obaveza, želio sam da budem dio ekipe koja stoji iza ovog projekta. Mlade autore valja podržati", naglasio je Berislav.

Berislav Blagojević
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Isto misli i treći član žirija - Siniša Stanić.

"Ovo je zbirka iskrenih priča i veoma aktuelnih tema. Nekome ko bude radio neko sociološko istraživanje na temu sadašnjosti, "Priče iz komšiluka" mogu da budu veoma korisne. Sam konkurs je izuzetno važan, jer je mladim autorima ponudio nešto što rijetko dobiju - pažnju. Meni je posebno zadovoljstvo što sam bio dio ovog projekta, prvenstveno zbog toga što sam dobio priliku da se bolje upoznam i sarađujem sa Borisom i Berislavom, zbog njih sam se i vratio čitanju", naglasio je Stanić.

Siniša Stanić
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Svi prisutni na promociji dobili su svoj primjerak zbirke "Priče iz komšiluka", a ukoliko niste sinoć bili sa nama - ne brinite. Elektronsko izdanje knjige biće uskoro ćete moći besplatno skinuti na našem portalu, ako ste član biblioteke - potražite je na polici, ili kliknite OVDJE.

Na samom kraju, valja napomenuti da se na naslovnici knjige našla fotografija još jednog člana Mondo.ba tima - Vedrana Ševčuka

Pogledajte galeriju s promocije!

Pratite mondo.ba i na Facebooku, Twitteru i Instagramu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop