• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je kiseli kupus zdraviji od "običnog"?

Autor mondo.rs

Počela je sezona kiselog kupusa. Da li treba da navalimo?

Kiseli kupus je našim precima bio jedna od glavnih zimskih namirnica i izvor vitamina C.

Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum, belančevine.

Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.

Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog, a njegova boja ukazuje da sadrži i lekovite antocijanine.

Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama.

Zbog toga je kiseli kupus jako bitan u lečenju bolesti uzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemoterapije.

Blagotvorno deluje na želudac i creva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, čime pogoduje varenju, naročito masnih obroka, ubrzava metabolizam što pospešuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma, čisti i regeneriše jetru.

Ljudi koji redovno konzumiraju puno kiselog kupusa su otporniji na bolesti. Zbog toga se kiseli kupus posebno preporučuje starijim osobama, osobama s oslabljenim imunitetom i deci.

Da biste iskoristi sve hranjive tvari u kiselom kupusu konzumirajte ga sirovog, kao i njegov rasol.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop