• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Himenez ispravio "brljotine" Suareza! (FOTO)

Autor mondo.rs

Štoper Urugvaja u 89. minutu je nadskočio Egipćane i doneo svojoj reprezentaciji očekivana tri boda.

Kakva drama na "Jekaterinburg areni"!

Urugvaj je u meču A grupe opravdao ulogu favorita, pošto je golom Hozea Himeneza u 89. minutu slomio otpor borbenih i dobro organizovanih Egipćana, među čijim stativama je odličan bio Mohamed El Šenavi - 1:0 (0:0).

Desilo se to samo minut nakon što je Edinson Kavani iz slobodnog udarca uzdrmao stativu.

Činilo se tada da će "faraoni" uz zasluženu pomoć sreće uspeti da osvoje željeni bod, ali Himenez je u svom stilu ispratio centaršut "rezerviste" Karlosa Sančeza, nadskočio dvojicu čuvara i postigao svoj šesti pogodak za nacionalni tim.


Na taj način je štoper Atletika spasao ozbiljnih kritika Luisa Suareza, koji iz tri odlične prilike nije uspeo da zatrese mrežu. U 23. minutu je bio neprecizan iz neposredne blizine, u 46. je pogodio istrčalog El Šenavija, a u 73. minutu bio neodlučan.

Urugvaj će 20. juna u Rostovu, protiv očigledno nejake Saudijske Arabije, imati "zicer" za plasman u osminu finala, a Egiptu dan ranije u Sankt Peterburgu predstoji "vađenje" protiv domaćina, Rusije.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE IZ RUSIJE i MONTEVIDEA



Selektor Ektor Kuper tada će morati da od prvog minuta pošalje na teren Mohameda Salaha, koji je utakmicu u petak popodne - na svoj 26. rođendan - presedeo na klupi, uprkos tvrdnjama da je potpuno zalečio povredu ramena, zadobijenu pre 20 dana u finalu Lige šampiona.



Prekaljeni Oskar Tabarez (sa 71 godinom drugi najstariji selektor u istoriji SP, posle Ota Rehagela!), kome je ovo treći uzastopni Mundijal na klupi Urugvaja, ne može biti zadovoljan nastupom svoje ekipe u prvih 60-70 minuta, ali itekako može pokazanim karakterom i naravno, onim najvažnijim - rezultatom!

Utakmica je odigrana na "Jekaterinburg areni", pred značajno manje od maksimalno mogućih 33.061 gledalaca, a TV publika širom sveta mogla je da vidi kako izgleda stadion sa montažnim tribinama iza oba gola, koje izlaze iz okvira kružne krovne konstrukcije.

Egipat: El Šenavi - Fati, Gabr, Hegazi, Abdel-Šafi - Elneni, Hamed (od 50' Morsi) - Varda (od 82' Sobhi), Said, Trezege - Mohsen (od 63' Kahraba).

Urugvaj: Muslera - Varela, Himenez, Godin, Kaseres - Nandez (od 58' Sančez), Bentankur, Vesino (od 87' Toreira), De Araskaeta (od 59' Rodrigez) - Suarez, Kavani.

Glavni sudija bio je Bjorn Kujpers (Holandija), a naš Milorad Mažić četvrti sudija.



REZULTATI 1. KOLA GRUPE A:

Rusija - Saudijska Arabija 5:0 (2:0)
/Gazinski 12, Čerišev 43, 90+1, Dzjuba 71, Golovin 90+4/

Egipat - Urugvaj 0:1 (0:0)
/Himenez 89/

TABELA: Rusija 3, Urugvaj 3, Egipat 0, Saudijska Arabija 0.

PAROVI 2. KOLA: Rusija - Egipat (19. jun, Sankt Peterburg), Urugvaj - Saudijska Arabija (20. jun, Rostov).

UŽIVO

89' GOOOOL - 0:1! Hoze Marija Himenez! Slobodan udarac nedaleko od desne korner zastavice izveo je Sančez, na loptu su išla obojica štopera Urugvaja (saigrači iz Atletiko Madrida), a Himenez je nadvisio Elnenija i Hegazija i sa sedam metara pogodio levi ugao. El Šenavi je bio nemoćan i kapitulirao je nepuna dva minuta pre isteka regularnog toka utakmice...

88' STATIVA! Kavani je iz slobodnog udarca sa 18 metara iskosa matirao El Šenavija, ali isprečio se okvir gola. Posle odbitka je usledio još jedan pokušaj, ali lopta je pogodila drugog igrača Urugvaja...

83' ŠANSA! Ovog puta je Suarez uposlio Kavanija, koji je sa 17 metara uhvatio volej, međutim, El Šenavi je paradom u levu stranu potvrdio kandidaturu za igrača utakmice.

82' Ramadan Sobhi ušao je umesto Varde, što znači da će prvi meč Egipta na ovom turniru proći bez Mohameda Salaha.

81' Utakmica je ušla u poslednjih desetak minuta. Egipat je posle velikog pritiska Urugvaja uspeo da nekoliko puta ode u napad i tako da šansu svojoj zadnjoj liniji da predahne... Dug napad, u kome su defanzivci Urugvaja nekoliko puta bačeni na travu, završen je nepreciznim lob udarcem Elnenija.



73' ŠANSA! Za Suareza ni treća nije sreća. Opet ga je Kavani sjajno proigrao, uspeo je da izađe pred El Šenavija, ali se opredelio da ga zaobiđe pre šuta i egipatski golman mu je uzeo "živu" loptu.

72' Dobar protivnapad "faraona" išao je po levom boku, lopta je prebačena desno, odakle je kapiten Ahmed Fati uputio oštar udarac, ali za besposlenog Musleru je to bila samo prilika da se malo razmrda.

70' Velika gužva u šesnaestercu Egipta. Kavani je tukao iz okreta i loptom pogodio Kaseresa u ruku...

63' Isturenog napadača Mohsena, koji je mnogo pretrčao i pomogao odbrani, menja Mahmud Kahraba. Kuperu je ostala još jedna izmena, videćemo da li je rezervisana za Salaha.

59' Tabarez je obavio duplu izmenu. Umesto De Araskaete i Nandeza, na terenu su iskusni "vezisti" Kristijan Rodrigez i Karlos Sančez.

58' Po do sada viđenom, ovo nije dan Luisa Suareza. Komplikuje, "davi" loptu, u šansama nije dovoljno koncentrisan...

49' Prekid zbog povrede Hameda, koga je De Araskaeta u skoku udario kolenom u kuk... Hamed ne može da nastavi, zamenio ga je Sam Morsi.

46' ŠANSA! Ponovo Suarez ne uspeva da zatrese mrežu. Kavani mu je odlično dao loptu u šesnaesterac, Suarez je uspeo da "otrese" Hegazija sa ramena, ali je sa pet metara, malo iskosa, pogodio El Šenavija u koleno.



- Edinson Kavani je na prethodna dva Mundijala dao samo po jedan gol. Danas je u prvom poluvremenu dva puta dobro šutirao, ali statistika govori da nije bio dovoljno uključen u igru...



- Kraj prvog poluvremena - 0:0, uz jednu stopostotnu šansu Suareza u 23. minutu! Egipat se odlično brani i povremeno pokušava da brzom transformacijom ugrozi gol, ali Muslera za sada nije bio na ozbiljnim iskušenjima. Ko zna kako bi bilo da je Salah na terenu...



37' Urugvajci povremeno uspevaju da sastave nekoliko kratkih pasova, ali onda slede visoke lopte u kazneni prostor, koje odbrana lako rešava. Baš dok ovo pišemo, iznenadio je štoper Dijego Godin, koji je sa svoje polovine krenuo u "slalom", došao skoro do šesnaesterca i onda dao prejaku loptu Kavaniju...

23' ŠANSA! Kavani je dobro tukao posle prvog kornera na utakmici, usledio je još jedan udarac iz ugla, posle koga je lopta na drugoj stativi došla do usamljenog Suareza! 1:0?! Ipak ne... sjajni napadač je sa pet metara iskosa pogodio spoljni deo mreže.

19' Egipat se uveliko oslobodio početnog pritiska i njegovi igrači su često na protivničkoj polovini. Urugvaj je posle Kavanijevog šuta imao još samo jednu koliko-toliko obećavajuću akciju.

11' Zapretili su i Egipćani, preko Trezegea, nakon što nikoga od urugvajskih igrača nije bilo da pokupi loptu izbijenu iz kaznenog prostora.


8' Urugvaj mnogo ofanzivniji i agresivniji u uvodnim minutima, pa nije čudo što je prva opasnost viđena pred golom Egipta. Edinson Kavani tukao je sa 18 metara u donji desni ugao, a dobro je intervenisao Mohamed El Šenavi.

1' Utakmica je počela! Uz mnogo praznih sedišta na tribinama...

- Zavirite u svlačionice dve reprezentacije, posredstvom zvaničnog Twitter naloga Svetskog prvenstva (kliknite na tvit!)

Egipatska...



...i urugvajska.



- Pred početak meča, podsećanje da "faraoni" nikada u istoriji nisu zabeležili pobedu na završnim turnirima. Kuriozitet je da su oba puta učestvovali kada se Mundijal igrao u Italiji - 1934. i 1990. godine, a ukupan skor im je 0-2-2.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC