• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvo iznenađenje: Debitant odoleo Argentini!

Autor mondo.rs

Island u svom prvom nastupu na Svetskom prvenstvu ikada uspeo da izdrži nalete "gaučosa". Tragičar - Lionel Mesi.

Sjajne utakmice gledamo zasad na Svetskom prvenstvu u Rusiji, a takva je bila i prva u Grupi D: Argentina - Island 1:1 (1:1).

Debitant na svetskim prvenstvima uspeo je da izdrži sve nalete favorizovanog rivala, jednog od kandidata za finale, pa smo dobili i prvo iznenađenje ovogodišnjeg Mundijala.

Podsetimo, Island je pre dve godine na Evropskom prvenstvu u Francuskoj mimo svih očekivanja stigao do četvrtfinala. Borbena i uporna ekipa selektora Heimira Halgrimsona i u Rusiji se, bar što se tiče otvaranja, predstavila u sjajnom izdanju.

Iako su Argentinci dominirali i imali loptu mnooooogo više u svom posedu, nije im pomogao čak i penal u 63. minutu. Pri rezultatu 1:1, koji je stajao na semaforu već od 23. minuta, Lionel Mesi je bio neprecizan! Hanes Haldorson je pročitao gde će šutirati najbolji fudbaler "gaučosa" i odbranio!

Iako je poljski sudija Simon Marčinjak posle starta na Pavona nešto kasnije mogao opet da pokaže na belu tačku, ne može se reći da je Island nezasluženo stigao do boda. Zapravo, ne može se više reći da su igre Islanda iznenađenje.

Ova reprezentacija deifinitivno ima u sebi ratnički mentalitet, što je pokazala igrajući protiv Argentine baš onako kako su "gaučosi" godinama bili prepoznatljivi - izuzetno borbeno i disciplinovano u odbrani, često i grubo, uz brojne faulove kojima se "seckaju" napadi rivala.

Da su "hladni kao led", Islanđani su pokazali samo četiri minuta posle vodećeg gola Argentine, kada je Serhio Aguero sjajno šutirao iz okreta. Bilo je to u 19, a već u 23. je rezultat glasio 1:1. Alfred Finbogason je bio na pravom mestu posle dobrog napada i gužve pred golom Argentine za istorijski pogodak svoje reprezentacije - prvi na svetskim prvenstvima, kojim je Island postao 72. reprezentacija koja je postigla gol na najvećoj fudbalskoj smotri.

Veliki posao čeka selektora Horhea Sampaolija pred duele sa Hrvatskom (21. juna) i Nigerijom (26. juna), dok će Islanđani pokušati da posle ovakvog starta nastave sa dobrim izdanjima.


ARGENTINA: Kabaljero - Salvio, Otamendi, Roho, Taljafiko - Bilja (54. Banega), Maskerano - Meza (84. Iguain), Mesi, Di Marija (75. Pavon) - Aguero .

ISLAND: Haldorson - Saevarson, Arnason, R. Sigurdson, Magnuson - Gudmundson (63. Fram), Gunarson (76. Skulason), Halfredson, Bjarnason - G. Sigurdrson - Finbogason (88. Sigurdarson).

Sudija: Simon Marčinjak (Poljska).

TOK UTAKMICE:

Kraj.

- Možda i poslednja šansa za Argentinu da pobedi u ovoj utakmici. Mesi je u drugom minutu nadoknade dobrim driblinzima uspeo da se izbori za šut desnom nogom, ali je lopta otišla malo preko gola.

- Umalo da centaršut Pavona u 87. minutu iznenadi Haldorsona, ali je golman Islanda još jednom ove subote demonstrirao sjajne reflekse. Minut kasnije bio je dobro postavljen na šut Maskera iz daljine.

- Lepo je šutirao Mesi u 82. minutu sa skoro 20 metara, ali tik pored stative... Ostaje 1:1, a sve je manje vremena za Argentince, koji imaju posed lopte 72 odsto!

- I treća sporna situacija, ovaj put i previd sudije Simona Marčinjaka iz Poljske. Pavon je oboren u kaznenom prostoru Islanda, očigledno je bilo da ga je protivnički igrač udario po nozi, ali je umesto penala dosuđen korner!


- Još jači pritisak Argentinaca posle neiskorišćenog penala, ali i dalje nedovoljno konkretni napadi. U toku je 74. minut.

- PENAL za Argentinu u 63. minutu. Aguero se ubacio iz drugog plana na centaršut sa leve strane, a prilično nespretno oborio ga je Magnuson. Odgovornost je preuzeo Lionel Mesi i - nije pogodio! Hanes Haldorson je pročitao gde će šutirati najbolji fudbaler "gaučosa" i odbranio!


- U prvih 15 minuta drugog dela ista slika kao i pre odlaska na odmor. Argentina ima loptu u svom posedu, konstantno napada, ali ne uspeva da dođe do šanse za pogodak. Islanđani se odlično brane, ali i vrebaju grešku rivala da zaprete iz kontre.

- Ponovo sporna situacija, ovaj put pred golom Argentine u 52. minutu! Roho je igrao rukom, ali bez namere, pa je poljski sudija odlučio da ne pokaže na penal.

- Drugo poluvreme počelo je bez promena u sastavima.

- Poluvreme. Argentina dominira, ali Island vrlo dobro zna kako da se brani, kao i da zapreti. Težak posao čeka "gaučose" u drugom delu. Pored toga što su brzo izjednačili, Islanđani su imali i dve dobre prilike da preokrenu rezutat u svoju korist. Doduše, nije da će biti nezadovoljni i ako ostane nerešeno.


- Umalo da Island povede u 45. minutu, ali je Kabaljero uspeo da sačuva svoju mrežu posle šuta Gilfija Sigurdsona. Isti fudbaler zapretio je samo minut kasnije udarcem iz voleja sa ivice kaznenog, ali je bio neprecizan. Odbrana Argentine deluje prilično loše...

- Dve sporne situacije u finišu prvog dela utakmice. Obe pred golom Islanda. Prva kada je Di Marija pao, a druga zbog igranja rukom Ragnara Sigurdsona. Bilo je to očigledno, ali takođe i to da nije postojala namera, čime se vodio sudija Marčinjak, pa je umesto na belu tačku pokazao na korner.

Island je postao 72. reprezentacija koja je postigla gol na svetskim prvenstvima.

- Još desetak minuta do odlaska na odmor. Nije lako Argentincima, Islanđani igraju odlično, bez ikakvog straha od favorizovanog rivala. Na granici faula, koju često i prelaze ukoliko postoji opasnost da "gaučosi" organizuju kontranapad, što prilično iritira Mesija i njegove saigrače.

- GOOOL! Samo četiri minuta trajala je prednost Argentine! U 23. Island je uspeo da iz nekoliko pokušaja stigne do izjednačenja! Strelac prvog pogotka u istoriji reprezentacije na Svetskom prvenstvu je Alfred Finbogason posle dobrog napada i gužve pred golom "gaučosa".

- GOOOL! Argentina vodi 1:0 od 19. minuta pogotkom Serhija Aguera. Sjajno je šutirao sa 12 metara iz okreta, posle odličnog prijema.
Bilo je neizvesno da li će "Kun" uopšte biti spreman za Mundijal, ali na najbolji način se zahvalio selektoru Sampaoliju na poverenju ukazanom da zaigra pre Gonzala Iguaina.

- Uzvraćaju Islanđani sa dve prilike za samo minut. Druga je bila mnogo bolja, posle greške Taljafika, ali je Bjarnason bio neprecizan.

- Nova šansa za "gaučoce" u 8. minutu, opet posle prekida. Mesi je centrirao sa desne strane, a Taljafiko šutirao u padu, okrenut leđima ka golu. Lopta je prošla tik pored stative.

- Prvu šansu imali su Argentinci u 4. minutu. Posle centaršuta sa leve strane lopta je prošla kroz kazneni prostor Islanđana, ali bez opasnosti po golmana Haldorsona.

GRUPA D, prvo kolo:

Argentina - Island 1:1 (1:1)
/Aguero 19 - Finbogason 23/

Hrvatska - Nigerija 21.00

TABELA: Island 1, Argentina 1, Nigerija -, Hrvatska -.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC