• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda hoće novi stadion!

Autor mondo.rs

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić rekao da je klubu potreban novi stadion, a ne rekonstrukcija. Ulaganje milion evra u asfaltiranje dela iza istočne tribine, promenu sistema ulaska na tribine... Ima i poruku za emotivne.

 FK Crvena zvezda hoće novi stadion! Izvor: MN PRESS

Stadioni u Srbiji su dotrajali, retko koji ispunjava normalne uslove za gledanje utakmica, a bez ozbiljnih ulaganja u dogledno vreme neće imati gde da se igraju evropske utakmice.

Predstavnici vlasti u Srbiji više puta su najavljivali izgradnju Nacionalnog stadiona, a predednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da su odvojena sredstva za rekonstrukciju više fudbalsko-sportskih objekata (stadiona) u Srbiji, ali da se čekaju planovi klubova.

Posle te Vučićeve izjave, MONDO je razgovarao sa odgovornima u Partizanu, koji su najavili pokrivanje stadiona u Humskoj, sa funkcionerima Vojvodine oko renoviranja "Karađorđa", a danas je objavljena vest i da Radnički Niš planira potpuno renoviranje "Čaira".

Stadion Crvene zvezde koji danas nosi ime po jednoj od najvećih legendi kluba - Rajku Mitiću, ovih dana se "šminka" kako bi zadovoljio minimalne uslove za igranje mečeva u Ligi šampiona. UEFA konstantno šalje delegacije, kontrolore i pazi na svaku sitnicu. Ali, dugoročno gledano to nije dovoljno.

Stadioni u Evropi danas nisu samo sportski objekti, već su višenamenski, kako bi i sami prihodovali i od tog novca pokrivali određene troškove održavanja.

Što se tiče stadiona Crvene zvezde, generalni direktor kluba Zvezdan Terzić izjavio je da je predložio predsedniku Srbije da stadion Zvezde ne bude rekonstruisan, već je ukazao na to da klub treba da dobije novi stadion!

Oko stadiona Zvezde danas nema parkinga, deo iza istočne tribine je zarastao u rastinje, a kad padne kiša to je močvara... Terzić je u intervjuu TV Kopernikus najavio da će klub izdvojiti 400.000 evra za asfaltiranje kompletnog terena iza istočne tribine do bulevara, ali i dodatnih 600.000 evra za novi sistem ulazaka na tribine (dakle, ukupno 1 milion evra).

Ali, i da sadašnji izgled stadiona, koji je, kako je naveo, izgrađen radnom akcijom 60-ih godina prošlog veka, neplanski, ne može da se rekonstruiše tako da bude dodat parking prostor, eventualno tržni centar ili neki drugi sadržaj, koji bi doprineo da se pokriju troškovi održavanja objekta.

"Nama su sve četiri tribine naslonjene na zemlju. Nemamo prostor za komercijalni sadržaj i jedino rešenje je da se sruši čitav stadion i napravi moderni sa komercijalnim sadržajem, gde bi ceo objekat živeo 365 dana u godini. To je jedno rešenje. Mi smo u dilemi... Razgovarao sam i sa Vučićem, rekao sam mu da je Zvezda jedini klub u Ligi šampiona kojim ima stadion sa atletskom stazom, a to više ne postoji. Da bismo izbacili atletsku stazu u ovoj rekonstrukciji, mi moramo teren da pomerimo skroz do zapadne tribine, a onda nam ostaju tri tribine više koje moraš da rušiš. Onda dolaziš u situaciju da praktično praviš tri četvrtine novog stadiona. Prema tome, bolje je porušiti stadion i napraviti novi sa instalacijama, podzemnim garažama i tako dalje", rekao je Terzić.

Ipak, pre toga, Zvezda će ući u rekonstrukciju stadiona.

"Kad se radi nešto radnom akcijom, kao što je pravljen stadion Zvezde, nedostaje mnogo projekata, nema mesta za parking, garaže... Dugujemo zahvalnost Vladi Srbije i predsedniku Vučiću koji su razumeli važnost sportske infrastrukture i odvojena su mnoga sredstva za rekonstruckiju mnogih stadiona u Srbiji. Ali, da biste koristili budžetska sredstva, morate da imate urednu dokumentaciju, a niko je nema, jer to niko 50, 60 godina nije spremao, mnogi delovi stadiona su pravljeni bez dozvola, nisu uknjiženi. Dakle, da biste koristili budžetska sredstva neophodna je najpre uredna dokumentacija. Nadam se da ćemo za 30 dana kompletirati dokumentaciju, ali onda se postavlja pitanje kada početi rekonstrukciju stadiona".

Terzić ističe da bilo kakvi radovi na renoviranju stadiona otkriju nove probleme.

"Mi ćemo ući u tu rekonstrukciju, međutim svaki početak posla otvara tri nova posla, pa tri nova otvaraju devet novih... gde god zagrebemo, u principu je mnogo skuplje rekonstruisati. Zvezda za sada ispunjava sve uslove, dobijamo licencu od UEFA i Zvezda će moći da igra utakmice Lige šampiona u narednom periodu. Međutim, u periodu od pet do deset godina, ako želimo dugoročno da razmišljamo, 'Marakana' će morati da se ruši i da pravimo novi stadion, jer je sada neuslovan za bilo kakvu rekonstrukciju i podizanje komfora na viši nivo, a vremenom će biti sve zahtevnije", ponovio je Terzić.   

Na konstataciju voditelja da će navijači Zvezde teško prihvatiti i podneti promene izgled stadiona, Terzić je odgovorio izrekom: "Znate šta se kaže - samo se magare ne menja. Mora i da se menja svest ljudi, navike i karekter. Pa i Juventus je promenio stadion, pa i Hajberi Arsenalov, pa Totenhem... mislim da mi robujemo i mitovima i tradiciji i treba da se okrenemo budućnosti".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC