• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČSM Bukurešt - mladi klub, željan uspjeha

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Rival Borca m:tel u četvrtfinalu EHF Čelendž Kupa osnovan je 2007. godine, ali je već za 12 godina pokazao da se radi o ozbiljnom kolektivu, koji je u vrhu rumunskog rukometa, kako po kvalitetu, tako i organizaciono i finansijski.

Žrijeb četvrtfinala EHF Čelendž Kupa htio je da naredni rival Borca m:tel bude ČSM Bukurešt.

Iako je osnovan prije tek 12 godina, klub iz prestonice Rumunije pokazao je kako se dobrom organizacijom i pametnim ulaganjima može napraviti mnogo.

Rukometni klub ČSM Bukurešt (rum. Clubul Sportiv Municipal București) član je istoimenog sportskog društva, koje pod svojim krovom okuplja brojne klubove, između ostalih i odbojkaški, atletski, košarkaški, plivački, ragbi, moto-klub i druge.

Na čelu društva je nekadašnja atletska šampionka, višestruka svjetska, evropska i olimpijska pobjednica Gabrijela Sabo.

TROFEJ I MEĐUNARODNA SCENA

Od samog osnivanja, klub je krenuo uzlaznom putanjom, veoma brzo pridruživši se daleko poznatijim gradskim rivalima, Steaui i Dinamu.

Taj uspjeh posebno je izražen u posljednjih nekoliko godina, u kojima je ČSM Bukurešt stalni učesnik evro-takmičenja.

Najveće uspjehe u domaćoj, Nacionalnoj ligi Rumunije, ostvario je u periodu od 2015. do 2017. godine, kada je tri sezone zaredom završavao kao vicešampion, prvo iza Minaur Baja Mare, a zatim i dvije godine uzastopno gradskog rivala Dinama.

U tom periodu osvojen je i prvi trofej.

ČSM Bukurešt je 2016. godine u finalu nacionalnog kupa pobijedio je Steauu 27:24, dok je iste godine igrao i grupnu fazu EHF Kupa.

U naredne dvije sezone na međunarodnoj sceni nije uspio da zabilježi tako zapažen rezultat.

Prvo je 2017. godine u drugom kolu EHF Kupa eliminisan od hrvatskog Zameta, iako je krajnji rezultat u dvomeču bio izjednačen, 50:50. Hrvati su prošli dalje zbog više postignutih golova u gostima.

Sezonu kasnije bolji od Rumuna bio je bjeloruski SKA iz Minska (26:30, 30:33).

TEKUĆA SEZONA

Ove sezone, u EHF Čelendž Kupu, Rumuni su, za razliku od Banjalučana, igrali rundu manje, a do sada su zabilježili sve četiri pobjede.

Prvo su u trećem kolu eliminisali kiparski Parnasos Strovolu, sa dva ubjedljiva trijumfa 32:24 i 47:14 (oba meča odigrana u Bukureštu), a zatim u osmini finala i češku Duklu (28:23, 30:25).

Mnogi rukometni stručnjaci slažu se sa činjenicom da je bukureštanski klub jedan od glavnih kandidata za osvajanje titule u EHF Čelendž Kupu.

U domaćem prvenstvu, ČSM Bukurešt trenutno je drugoplasirani, sa četiri boda zaostatka iza Konstance.

Bh. reprezentativac Faruk Vražalić član je ekipe u kojima, osim domaćih, nastupaju i rukometaši iz Španije, Makedonije, Brazila, Irana, Tunisa i Maroka.

Na klupi je portugalski stručnjak Paolo Žorge Pereira, dok je za rad sa golmanima zadužen nekadašnji čuvar mreže Borca m:tel Mario Blažević.

.
Izvor: YouTube/Steaua Bucuresti 1947 Ultras

SALA POLIVALENTĂ DIN BUCUREȘTI

ČSM Bukurešt domaće utakmice igra u "Polivalentnoj dvorani", kako glasi naziv zdanja koje prima 5.300 gledalaca i nalazi se Tineretului parku. Izgrađena je 1974. godine, ali je u dva navrata renovirana, prvo 2008, a potom i tri godine kasnije.

Ipak, za razliku od utakmica ženskog rukometnog kluba, kada je dvorana nerijetko ispunjena do posljednjeg mjesta, mečeve muške selekcije prati tek nekoliko stotina gledalaca.

Osim sportskih događaja (rukomet, odbojka, tenis, košarka, gimnastika, borilačke vještine...), u njoj se održavaju i brojni koncerti, dok je 2006. godine bila domaćin juniorske Evrovizije.

ŽENSKI KLUB

Iste godine kada i muški, osnovan je ženski rukometni klub ČSM Bukurešt, koji je već četiri puta bio prvak Rumunije, te osvojio tri kupa, da bi 2016. godine bio najbolji u Ligi šampiona.

Zanimljivo da u ovom klubu nastupaju brojne rukometašice iz bišve Jugoslavije, od kojih su svakako najpoznatije reprezentativke Srbije Andrea Lekić i Dragana Cvijić.

Tu je još nekoliko igračica iz Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, dok je na klupi srpski stručnjak Dragan Đukić.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

ČSM BUKUREŠT - BORAC M:TEL

Prva utakmica ČSM Bukurešta i Borca m:tel igra se u subotu, 23. marta od 16.30 časova (17.30 po lokalnom vremenu).

Revanš meč na programu je 30. marta u dvorani "Borik", od 20 časova.

Najjeftinija ulaznica u Rumuniji biće 6 KM, dok je moguće kupiti i one od 20 KM. Najskuplje su VIP ulaznice, koje koštaju 50 KM.

Novinar MONDA putovaće u Bukurešt, tako da ćete ekskluzivne vijesti, fotografije i video priloge moći pogledati na našem portalu.

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC