• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mamić ostaje u BiH: Stvorio sam hrvatsku reprezentaciju

Autor mondo.rs

Hrvatski i regionalni fudbalski moćnik i dalje je u Bosni i Hercegovini i neće biti izručen svojoj državi.

 Mamić ostaje u BIH - Stvorio sam reprezentaciju Hrvatske Izvor: MN PRESS

Zdravko Mamić (59) do daljeg ostaje u BiH.

Sud BIH odbio je zahtjev hrvatskih vlasti, prema kojem je nekadašnji čelnik Dinamo Zagreba trebalo da bude izručen Hrvatskoj i sproveden u već određeni pritvor, po međunarodnoj potjernici.

Umjesto toga, fudbalskom moćniku optuženom za "izvlačenje" velike svote novca (navodno više od 20 miliona evra) iz zagrebačkog kluba naloženo je da preda putne isprave, uz zabranu napuštanja BiH.

Poslije napuštanja ročišta u Sarajevu, Mamić je bio raspoložen za razgovor sa novinarima.

"U svim optužnicama koje su podignute protiv mene ne možete iščitati da sam oštetio državni proračun za lipu ili da sam utajio porez za lipu. Fudbalski klub u kojem sam radio donio je odluke na svim organima - uprave, nadzornog odbora, izvršnog odbora, skupštine - da su ponosni na moj rad, da stoje iza svih odluka koje sam donio i da se ne osjećaju oštećenim", izjavio je on.

"ZLOČINAČKI SUD U OSIJEKU"



Proces koji se vodi protiv njega u Osijeku nazvao je "političkim".

"Razumijem da mi se hrvatski režim navalio na leđa iz političkih razloga, jer je to politički montirani proces, ali ne razumijem vas novinare da to jednostavno ne ispitujete i da zdravo-seljački pitate - kako je moguće da se čovjeku stavlja na teret da je oštetio državu ili utajio porez za lipu i nije oštetio klub, ili golubove, svemir ili Nasu...",

Prema njegovoj ocjeni, Hrvatska kao država želi da ga na svaki način "eliminiše", iako je u njegovom Dinamu stasavala velika većina aktuelne fudbalske reprezentacije te zemlje, koja je na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu zauzela drugo mjesto.

"Vidim samo da se želi moja eliminacija iz sportskog, političkog, čak i fizičkog života u Hrvatskoj. Moja druga država, BiH je i moja sudbina i moja nada. Mogu se zahvaliti svim institucijama BiH što me tretira kao čovjeka sa svim ljudiskim pravima, kao i vama, medijima u BiH. To je potpuno suprotno od onoga što sam doživio u domovini. Nestvarno je kad neko za deset godina sa evropskog tržišta donese u svoju domovinu 500 miliona evra. Kada je Hrvatska igrala protiv Velsa prije nekoliko dana, od 11 igrača 10 je bilo u Dinamu, koje sam ja stvarao".

"IZDRŽAVA ME BRAT"

Izvor: MN PRESS



Sve prikupljene informacije o procesu protiv sebe htio je da iznese na konferenciji za novinare.

"Htio sam da izađem sa podacima koji bi polunormalnu državu uzdrmali i vjerovatno pomeli cijelu sudbinu vlasti u Hrvatskoj. Advokat me je upozorio da bih tako mogao vrlo da naštetim svojoj situaciji i objasnio da još imamo dovoljno vremena za to. Siguran sam da će doći vrijeme kada će biti milijardu posto nemoguće održati moj proces. Moj cilj i moj 'target' je da se suđenje i meni i svim okrivljenicima ne dogodi u Osijeku. To je zločinački sud, koji sudi po diktatu državnog tužilaštva, koji je ucijenjen od hrvatskih službi. Znam i dan i vrijeme kada su to dogovarali i kako su to dogovarali... Rečeno im je da moraju da osude Mamića na pet godina ili hapse njih"

Upitan da li planira neki poslovni projekat i u Bosni i Hercegovini, po ugledu na Dinamo, Mamić je rekao da je u njegovoj situaciji još rano za ozbiljniji razgovor i plan o poslu.

"Sad stvarno moramo da prođem ove faze, to su stresovi i nije jednostavno. Ne znate šta nosi nijedan dan. Moji advokati, kao i najugledniji pravni stručnjaci u Hrvatskoj, uvjeravali su me da nema šanse da se meni sudi i da se optužnica potvrdi, a vidite da se potpuno suprotni proces odvija. O BiH mogu da kažem sve najljepše. Mene ljudi ovde toliko vole, kao da sam se ponovo rodio u ovih godinu dana. Samo ljubav i ljubav. Zato sarađujem i zato kažem da je BiH moja nada i budućnost. Što se tiče posla, za sada me finansira brat, ja hoću da radim, mogu da radim i vidjećemo kako će se situacija odvijati. Za neke ozbiljnije poduhvate sad nije vreme", dodao je Mamić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC